Uppgradera köket med en smart köksö

Du skapar extra plats för stekpannor och kastruller – och för flera kockar i köket – om du snickrar denna eleganta köksö. Häng med och se hur den görs utan att fästas i golvet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
35.000 kronor

Intro

Även om du har golvvärme i köket, så ska det inte hindra dig från att komplettera skåpen med en smart och elegant köksö. Det går nämligen att förankra den utan att man borrar eller skruvar i golvet - med stor risk för att värmerören skadas. Lösningen är att gjuta fast sockeln med flytspackel eller snabbetong.

Därefter står köksön orubbligt. Eftersom köket ska vara en funktionell arbetsplats är det praktiskt och klokt att hålla minst 110 cm avstånd mellan den gamla köksbänken och köksön. Då skapar du nämligen plats för en extra kock eller två, så att ni får plats att arbeta utan att hela tiden kivas om utrymmet.

Instruktion

01
Snickra sockeln 5 Steg

Det går att snickra en köksö utan att borra eller skruva fast den i golvet. Det är en smart lösning när man inte vet var golvvärmeslingorna finns. För att sockeln ska stå stadigt gjuts den fast på golvet med flytspackel.

Till sockeln används fyra bitar spånskiva som skruvas ihop till en ram. Det gäller att vara noggrann när du mäter upp för sockelns höjd, storklek och placering. Du ska hålla tillräckligt avstånd till de gamla köksbänkarna och den nya köksbänken ska ha samma höjd.

Sockeln kan pressas ut lite när flytspacklet hälls i, så därför behövs en förstärkande ram som håller sockeln på plats tills massan har härdat.

1

Mät upp för köksön och markera även på väggen var den ska placeras. Se till att sockeln håller samma höjd som den gamla så att köksbänkarna hamnar på samma nivå.

2

Ställ sockelbitarna vågrätt. Anpassa dem efter golvets ojämnheter så att de sluter tätt mot golvet och har vågrät ovansida. Såga till dem och skruva ihop dem. Glöm inte att såga hål för ev. kablar eller rör.

3

Sockeln förstärks med en ram för att den ska tåla trycket från flytspacklet när det hälls i. Ramen görs av 45 x 95 mm reglar och brädor. Såga till dem och sätt ihop dem utan att skruva i sockeln.

4

Markera på golvet 20 cm utanför sockeln hela vägen runt. Då kan du mäta och se om sockeln rör sig under arbetet. När flytspacklet har stelnat kan du inte flytta eller justera sockeln.

5

Tejpa igen alla springor med stark gaffertejp. Dammsug först innanför sockeln och fäst sedan tejpremsan hela vägen runt på sockel och golv, så att det blir tätt och så att flytspacklet inte kan leta sig ut under sockeln.

02
Gjut fast sockeln 6 Steg

Nu är sockeln klar att fyllas med flytspackel, men först ska golvet strykas med en primer. Den ser till att flytspacklet verkligen fäster. Det är viktigt att primern har torkat innan flytspacklet hälls i formen. Torktiden är relativt kort.

Flytspackel köps som färdigblandat pulver och ska röras ner i vatten. Blandningen torkar med cirka 1 cm per dygn och fyller du på cirka 5 cm så tar det en vecka innan massan har torkat. När den väl är torr kan du inte ändra något så kom ihåg att kolla att sockeln står rätt.

Fäst sedan tvärreglar mellan sockelns långsidor. De förstärker sidorna och ger stabilitet åt sockeln.

1

Stryk primer på golvet. Lägg på den med pensel eller rulle på hela ytan i sockeln. Primern ser till att flytspacklet får prefekt vidhäftning. Vänta cirka en timme (tills primern har torkat) innan du gjuter.

2

Blanda den självnivellerande massan enligt anvisningarna på förpackningen. Du kan använda blandare eller omrörare och en kraftig borrmaskin.

3

Häll massan i formen och fördela den med en bred spackel. Redan efter ett par timmar är den rätt fast men du bör helst vänta tills den har härdat innan du ställer underskåpen på sockeln.

4

Mät under tiden för placering av tvärreglar. Det kan du göra ett par timmar efter du har fyllt på med det sista av massan. I en sockel som vår räcker det med två tvärgående reglar och de sätts så att sockeln delas i tre lika stora bitar.

5

Skruva fast vinkeljärn på insidan, så att du kan fästa tvärreglarna. Sockeln kan inte flytta sig när flytspacklet har härdat, men för att ge extra stabilitet fästs de två tvärreglarna.

6

Tvärreglarna skruvas fast när du har sågat till dem i längd och höjd så att de passar invändigt i sockeln. Fäst dem i vinkeljärnen. Kolla sedan att sockeln står vågrätt åt alla håll och att den är lodrät. Därefter kan du montera underskåpen.

03
Sätt upp skåpen 6 Steg

1

Nu kan du ställa underskåpen på sockeln. Skåpen skjuts tätt ihop och in mot väggen. De ska sticka ut från sockeln på bägge sidorna så du bör justera placeringen så att det ser snyggt ut.

2

Kolla fortlöpande med vattenpass att alla skåp står lodrätt åt alla håll och att ovansidan hamnar vågrätt.

3

Skruva ihop underskåpen. Pressa ihop skåpen med tvingar när de står som de ska och fäst dem i varandra med en träskruv. Du kan sedan skruva ihop dem undan för undan med kopplingsskruvar.

4

Fäst skåpen i varandra också nertill. Kolla noga att framkanten på skåpen sitter på samma nivå innan du skruvar ihop sidorna med varandra med träskruv eller kopplingsskruv.

5

Skruva fast skåpen i sockeln så att du inte av misstag knuffar dem åt sidan när du arbetar i köket. Markera var sockeln finns, förborra och dra i en eller ett par 4 x 50 mm skruvar per skåp.

6

Skenor och lådor monteras i skåpsstommarna. Skenorna skruvas fast med de medföljande skruvarna, som passar i de förborrade hålen. När alla skenor har monterats kan du sätta lådorna på plats.

04
Bänkskivan 5 Steg

Nu är det dags att lägga på bänkskivan. Den ska fästas på de toppskivor som ofta är en del av underskåpen. Toppskivorna monteras först tvärs över underskåpen. Förborra i toppskivorna så blir det lättare att fästa bänkskivan underifrån med skruvar genom de förborrade hålen.

Bänkskivan är större än underskåpen och du ska därför förskjuta den så att den sticker ut lika mycket från långsidorna. Här ska den dessutom sticka ut från en av kortsidorna.

På baksidan av skåpen monteras en mdf-skiva för att de ska få ett enhetligt utseende. Skivan sågas till och monteras på baksidan av underskåpen. Efteråt ska den grundas, slipas och målas.

1

Förbered montering av bänkskivan. Den ska fästas i toppskivorna på ovansidan av underskåpen. Det lättaste är att förborra genom toppskivorna innan bänkskivan läggs på.

2

Lägg bänkskivan på underskåpen och justera placeringen så att den sticker ut lika mycket överallt. Glöm inte att du senare ska montera en mdf-skiva på baksidan av skåpen och därför måste bänkskivan sticka ut minst 12-15 mm.

3

Skruva fast bänkskivan när den ligger som du vill ha den. Fixera den med tvingar så att den inte flyttar sig medan du skruvar fast den genom hålen som du borrade i toppskivorna.

4

Såga till mdf-skivan så att den passar i storlek. Det är lättare att få ett snyggt och rakt spår om du styr cirkelsågen mot ett anhåll i stället för att följa ett streck. Fäst en hjälpbräda på skivan eller använd en sågskena.

5

Skruva fast mdf-skivan på baksidan av skåpen. Om du skruvar genom mdf-skivan ska skruvarna försänkas så att du kan spackla över dem innan du målar. Du kan annars skruva från insidan av köksskåpen med 18 mm skruvar.

05
Spishäll 3 Steg

Det enda som återstår är att lägga spishällen på plats och att ansluta den till nätet. Det senare klarar elektrikern, resten gör du själv.

Mät dig fram till var spishällen ska placeras och borra ett hål i varje hörn så att du kan få ner sticksågsbladet och såga bort vad som behövs för att få spishällen på plats. Var noga när du mäter - ett fel kan innebära att bänkskivan måste kasseras. Följ de anvisningar som följer med spishällen.

För att träet inte ska trasas sönder av sticksågen kan du fästa en kraftig maskeringstejp mitt över sågspåren.

1

Mät upp för placering av spishällen men börja med att bestämma dig den bästa placeringen. Markera sedan på bänkskivan. Har du en stor vinkel så använd den. Då får du raka streck i vinkel.

2

Såga upp hål för spishällen. Borra först ett hål i varje hörn och fäst sedan en kraftig maskeringstejp på strecken (som måste markeras igen). Då trasas inte träet sönder av sågbladet.

3

Lägg ner spishällen försiktigt när du har tagit bort det trä som sågades loss. Skruva fast spishällen i medföljande beslag och be elektrikerna ansluta både spishäll och ugn.

Material

  • Underskåp från Ikea
  • Ugn och spishäll från Ikea
  • Bänkskiva, 28 mm tjock
  • Primer
  • Självnivellerande golvspackel, flytspackel
  • 16 mm spånskiva till sockeln
  • Reglar och brädor till fixering av sockeln
  • 10 mm mdf-skiva till tvärreglar

Dessutom:

  • Gaffertejp
  • Vinkelbeslag
  • Skruvar, 15, 30, 35 och 50 mm

Specialverktyg

  • Ev. blandare

Tidsförbrukning

2-3 dagar plus torktid.

Pris

Ca 35.000 kronor inklusive vitvaror.

Svårighetsgrad

Du ska vara noggrann med sockeln eftersom den inte kan justeras när flytspacklet hällts i. När sockeln är klar går resten lätt.

Video

Tydlig markering på mörkt trä

Video

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Tips & Tricks

Så här ska bänkskivan behandlas

Om du väljer en bänkskiva av trä, håller den längre om den behandlas korrekt.

Oavsett vilket slags trä din bänkskiva är gjord av, så håller den betydligt längre om du behandlar och underhåller träet. Följ alltid leverantörens anvisningar, finns det inga anvisningar följer du våra råd. Bänkskivan ska mättas med olja innan den används. En optimal lösning är att behandla skivan med olja cirka var 14:e dag de första två månaderna.

Överflödig olja ska torkas bort. Håll skivan ren och torr så håller den sig snygg. Tvätta träskivan med gul såpa eller tvålflingor, inte med diskmedel. Tänk på att många matvaror kan missfärga ljusa träskivor.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kök