8 tips till filt och väv

Släta väggar är snyggt, och släta väggar får du med filt eller väv. Men vad är det nu du ska vara uppmärksam på när du arbetar med glasfiberväv eller glasfilt? Här är målarens bästa tips.

Glasväv är som namnet antyder vävt av glasfibertråd. Det ger en dukliknande yta. Glasfilten är inte vävd och därför helt slät. Det är den målaren säljer mest av, och glasfilten är det lättaste sättet att få en slät vägg.

1. Bestäm vilken struktur väggen ska ha

Glasfiberväv har en tygliknande struktur, då det är en väv gjord av tunna varptrådar och kraftiga tvärgående glasfibertrådar. Strukturen jämnas ut och blir mer slät när väven målas eller mättas med vävgrund. Glasvävens funktion är inte bara dekorativ. Väven “armerar” väggen och skyddar mot sprickor.

Glasfilten är inte vävd och har därför en helt slät yta som gör det lättare att få släta väggar. Filt armerar också, men inte alls i samma grad som väv.

LÄS OCKSÅ: Så använder du glasfilt och glasfiberväv

2. En jämn vägg är avgörande

Väv och filt tar inte bort skönhetsfläckar på den vägg som väven sätts upp på. Därför är det viktigt att väggen är helt jämn och att du har reparerat eventuella skador.

Om väggen har varit tapetserad måste alla tapetrester tas bort innan du sätter upp väv eller filt. Om du sätter upp väv eller filt på en målad vägg, ska du först tvätta den med målartvätt, så vävlimmet får fäste.

3. Helt slät vägg – använd glasfilt

Idag säljs det utan tvekan mer filt än väv, och släta väggar har varit en trend i över 10 år. Och rådet till gör-det-självaren är även där glasfilt, om du vill ha helt släta väggar. Priset är näst intill det samma som för väv.

Glasfilten måste fortfarande mättas med vävgrund före slutmålningen, men strukturen är betydligt jämnare, så är du inte så förtjust i mönster är glasfilten det rätta valet.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Få släta väggar med glasfilt

4. Glöm inte primern

Om du ska sätta glasfiberväv på en vägg som drar mycket fukt t.ex. betong eller gips, är det viktigt att väggen förbehandlas med en primer.

Om väggen inte grundats på detta sätt, torkar limmet innan du hinner sätta upp väven.

Primern stryks ut med pensel eller rollas ut med roller. Det kan vara svårt att avgöra när väggen fått tillräckligt med primer. Om den upplevs “törstig” och suger upp primern direkt, är det ett tecken på att den inte fått tillräckligt och mer behöver rullas på. Primern köps på dunk med ex. 3, 5 eller 10 liter.

5. Ta ett par våder åt gången

Väv eller filt bubblas lätt, om du använder för lite vävlim eller om limmet är för torrt när du sätter upp våderna. Därför ska du endast stryka lim på ett par våder i taget.

6. Kant mot kant, eller överlapp

När du sätter upp glasfiberväv ska skarvarna ligga kant i kant, utan överlapp. Tvärtom är det med glasfilt, där du gör ett överlapp på 4-5 cm. Överlappet skärs sedan bort.

7. Använd en mycket vass kniv

När du skär till glasfiberväven ska du använda en kniv. Och här går det alltså inte att du använder en slö kniv, så att du får kämpa dig ner genom väven. Använd en mattkniv med ett nytt blad, så får du fina, rena snitt.

8. Spara på din dyra färg

Väv och filt suger åt sig färg, och därför ska väggen mättas med vävgrund innan den täckmålas.

Vävgrunden jämnar ut och fyller vävens struktur. Det kommer vara väldigt svårt att måla väven om detta inte görs först.

Även om glasfilten är slät, ska den också mättas före täckmålning, då den annars kommer suga åt sig onödigt mycket av den dyra färgen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Mät upp korrekt och spara pengar när du köper färg

Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv