Vad används glasfilt och glasfiberväv till?
Armering av gips- och putstak. Glasfilt ger en enhetlig yta på taket, och är mycket bra på att hålla samman sprickor i putstak och på att förhindra att det uppstår sprickor i ett nytt gipstak om det skulle ge med sig.
När man sätter upp glasfiberväv trycker man skarvarna mot varandra – på precis samma sätt som man gör med tapet.
Glasfilt kan också sättas kant i kant. Det kräver dock att man är mycket noggrann med att sätta upp våderna exakt. När glasfilten dessutom har en helt enhetlig och slät struktur utan mönster, lönar det sig faktiskt bättre att sätta våderna lite över varandra och skära dem ”tillsammans”. Med ett enkelt och obrutet snitt i överlappningen passar våderna perfekt ihop och den färdigmålade ytan kommer att se ut att vara helt fri från skarvar.
Varianter av glasfilt och glasfiberväv
Glasfilt
Bästsäljaren. Den kräver spackling och ett helt slätslipat underlag för att ge ett snyggt och slätt resultat. Den finns både i en billig, ogrundad variant och en något dyrare, grundad variant.
Vanlig glasfiberväv Glasfiberväv har vävts av glasfibertrådar som fungerar som armering och är så starka att de även kan stoppa mycket allvarliga sprickbildningar. Finns både grundad och ogrundad.
Glasfiberväv med mönster Den starka glasfiberväven finns i en rad olika mönster. I motsats till väv med lodräta och vågräta trådar kräver den här typen av väv att man tar hänsyn till mönstrets bredd när man sätter upp den.
Glasfiberväv, superfin Väv med vävda glasfibertrådar finns också i en variant där trådarna har vävts så tätt att det nästan liknar tyg. Den ger ett slätare och mer enhetligt utseende än en klassisk väv, men har ända samma styrka.
Miljövänlig väv Miljövänlig väv består av filt med ett skumbelagt mönster på framsidan. Den här typen finns i många olika mönster och ger en enhetlig yta med struktur som döljer ojämnheter bättre än vanlig filt/väv.