Glasfiberväv med osynliga skarvar

Med glasfiberväv förstärks ytan på bådeväggar och tak, och väven skapar en finstruktur som påminner lite om den puts ger.Här visar vi hur väven skarvas på ett proffsigtsätt för att man inte ska se skarvarna.

När man tapetserar med glasfiberväv (och annan väv) ska våderna sitta kant mot kant. Det är nödvändigt för att få mönsterpassning men främst för att man ska slippa tjocka skarvar, som annars blir dominerande på väggen - för att inte tala om hur det skulle se ut med skarvar i innertaket!

Men man använder inte samma teknik vid uppsättning av vävtapeter och glasfiberväv. Vävtapeter skjuts ihop medan glasfiberväven sätts upp med överlappning - som sedan skärs bort.

Eftersom glasfiberväv saknar mönster har man möjlighet att sätta upp våd efter våd med en liten överlappning på någon centimeter. Därefter skär man rätt igenom skarven (överlappningen) med vass hobbykniv, tar bort remsorna som skärs loss och pressar fast väven mot väggen. Därefter är alla överlappningar borta och det är omöjligt att se var den ena våden slutar och den andra börjar.

Sätt upp väven

1

Markera varje våd med blyertsstreck. Rullarna är i regel 100 cm breda, men kontrollmät. Förskjut strecken någon centimeter, så att du är säker på att få lim under hela vådens bredd.

2

Lägg på lim i ett jämnt skikt ut till strecket. Se till att hela ytan stryks med lim. Du kan ev. lägga på lim med spackel, men det är lättast att fördela limmet med rulle. Lägg inte på för mer än en våd i sänder.

3

Sätt upp väven, släta till den och pressa fast den i limmet med en spackel. Du måste tejpa kanterna och bladet för att de vassa hörnen och bladet inte ska skära hål i väven.

4

Lägg på lim för nästa våd och se till att limmet kommer in en bit på den första våden. På den andra sidan, vid strecket, ska du lägga på lim någon cm utanför strecket.

5

Sätt upp nästa våd med en smula överlappning. Se till att våderna sätts parallellt och lodrätt och låt den nya våden överlappa den gamla med cirka 5 cm hela vägen uppifrån och ner.

6

Tryck fast väven ordentligt i limmet, även vid överlappningen. Se till att väven sitter slätt överallt och att den inte skrynklar sig längs skarven.

Skär rätt igenom

1

Skär igenom de två våderna, mitt i överlappningen, med en vass hobbykniv. Det är viktigt att du har ett nytt blad i kniven. Dra stilla och lugnt med moderat tryck hela vägen igenom - uppifrån och ner.

2

Lyft försiktigt den övre våden, och dra ut remsan som skurits loss från den undre våden. Ta också bort remsan från den övre våden. Se upp så att du inte skadar kanten på väven med fingrarna.

3

Pressa väven på plats. Använd gärna en tapetborste först och fortsätt sedan med din tapetspackel. Nu passar de två våderna fullständigt ihop. När limmet har torkat kan väven grundas och målas.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv