Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Betongsten och plattor

Skriv ut Spara artikel

Vi lägger stenar och plattor på gångar, terrasser och infarter och det finns det flera skäl till. Det är enkelt att lägga dem. De är relativt billiga och de bildar en plan och stark yta som är lätt att hålla ren. Här visar vi de olika altarnativ du kan välja mellan och förklarar hur de kan användas.

STEN PÅ STEN: När du väl har skapat ett perfekt underlag går det snabbt och lätt att lägga stenarna.

VAD ANVÄNDS BETONGSTENAR OCH -PLATTOR TILL?

INFARTER OCH GÅNGAR
Både betongstenar och betongplattor används flitigt på infarter och trädgårdsgångar. Det är också möjligt att kombinera betongen med gräs.

TERRASSER OCH TRAPPOR
Den fasta och framför allt plana ytan är ett tungt vägande skäl att lägga stenar och plattor på terrasser och trappor. Urvalet är faktiskt enormt stort.

STÖDMURAR OCH HÖGBÄDDAR
Man kan bygga upp murar och högbäddar av stora sektioner men många föredrar att använda mindre stenar. En mur kan t.ex. byggas av kantstenar och block.

HUR ARBETAR DU MED STENAR OCH PLATTOR AV BETONG?

Det är mycket lätt att lägga både stenar och plattor av betong om underlaget har utförts korrekt. Det är faktiskt underlaget som har störst betydelse för om beläggningen blir snygg.

Underlaget ska vara fast och vibrerat så det inte sätter sig. Ytan ska vara plan innan sättgruset dras ut. Du ska inte vibrera sättgruset utan bara fördela det plant i ett 2-3 cm tjockt skikt.

Stenar och plattor

Betongstenar och mindre plattor kan klippas av med en s.k. stenklipp eller stenkap. Den gör en något ojämn kant. Vill du ha en slät kant måste du använda vinkelslip med diamantkapskiva.

Ska stenarna läggas i en båge sätter du en käpp i cirkelns centrum och använder ett snöre för att kolla stenarnas läge.

Läs om marksten

Stenar och plattor

VIKTIGT OM LÄGGNING!

När alla betongstenar har lagts och beläggningen är klar bör du köra med en padda på den. Då blir beläggningen helt plan och vibrationerna får sättgrus att tränga upp i fogarna och låsa stenarna.

SÄRSKILT FÖR BETONG

Betongstenar med ojämna kanter (tumlade) efterfrågas mycket och säljs som marksten, byasten etc. De tillverkas precis som andra betongstenar men läggs efter gjutningen i stor trumlare där de vassa kanterna slås sönder och stenarna får det vi kallar ”patina”.

Stenar och plattor

BETONGSTENAR
Gjutna betongstenar finns i en mängd storlekar, kulörer och former — även s-formade. De vanligaste är så kallade byastenar som är trumlade. Stenens tjocklek avgör hur tung trafik den tål.

Stenar och plattor

BETONGPLATTOR
Betongplattor finns i en mängd storlekar som ofta kan kombineras i mönster. De flesta har en gjuten ”svulst” på varje sida som skapar plats för en fog. De allra vanligaste tjocklekarna är 5-6 cm.

Stenar och plattor

BELAGDA BETONGPLATTOR
Det finns även ytbehandlade betongplattor. Några av dem är ”impregnerade” för att inte suga vatten, andra belagda med småstenar. Det finns även plattor som liknar andra stentyper.

Stenar och plattor

KANTSTEN
För att stabilisera kanten runt en beläggning kan du köpa kantstenar av betong. Dessa kan även användas för att bygga mindre stödmurar och kanter runt t.ex. högbäddar.

Stenar och plattor

GJUT EGNA PLATTOR
Du kan gjuta egna betongplattor i önskad storlek om du blandar cement och grus (1:3). Stora plattor kan gjutas på plats, ev. med armeringsjärn för att öka styrkan. Betongen kan färgas när den blandas.

Stenar och plattor

GRÄSARMERING
Ett särskilt slags stenar har hål för att det ska kunna växa gräs i dem och för att regnvatten ska kunna rinna undan. Andra armerade stenar kan läggas med gräs runt varje på t.ex. infarter.

Stenar och plattor

AVLOPP
Om du vill leda bort regn- och smältvatten från beläggningen kan du köpa specialstenar som ihopsatta bildar en ränna. Men det går förstås lika bra med kantblock och vanliga betongstenar.

DIMENSIONER PÅ BETONSTEN OG FLISER

Gjutna betongplattor är 5-6 cm tjocka och finns i många storlekar, t.ex.:

 • 25 x 25 cm
 • 30 x 30 cm
 • 40 x 40 cm
 • 50 x 50 cm
 • 20 x 40 cm
 • 25 x 50 cm
 • 30 x 60 cm

Gjuta betongstenar är för det mesta 5,5-7 cm tjocka medan kantstenar är 12-14 cm tjocka. Stenarna finns i många storlekar, t.ex.:

 • 14 x 14 cm
 • 14 x 21 cm
 • 28 x 28 cm
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Betongsten och plattor
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka