Betongsten och plattor

Stenar och plattor är geniala till både altaner, infarter och gångar. Här visar vi du många olika typerna du har att välja mellan – och hur de används.

Vi lägger stenar och plattor på gångar, terrasser och infarter och det finns det flera skäl till. Det är enkelt att lägga dem. De är relativt billiga och de bildar en plan och stark yta som är lätt att hålla ren. Här visar vi de olika altarnativ du kan välja mellan och förklarar hur de kan användas.

Vad används betongstenar och -plattor till?

INFARTER OCH GÅNGAR
Både betongstenar och betongplattor används flitigt på infarter och trädgårdsgångar. Det är också möjligt att kombinera betongen med gräs.

TERRASSER OCH TRAPPOR
Den fasta och framför allt plana ytan är ett tungt vägande skäl att lägga stenar och plattor på terrasser och trappor. Urvalet är faktiskt enormt stort.

STÖDMURAR OCH HÖGBÄDDAR
Man kan bygga upp murar och högbäddar av stora sektioner men många föredrar att använda mindre stenar. En mur kan t.ex. byggas av kantstenar och block.

Hur arbetar du med stenar och plattor av betong?

Det är mycket lätt att lägga både stenar och plattor av betong om underlaget har utförts korrekt. Det är faktiskt underlaget som har störst betydelse för om beläggningen blir snygg.

Underlaget ska vara fast och vibrerat så det inte sätter sig. Ytan ska vara plan innan sättgruset dras ut.

Du ska inte vibrera sättgruset utan bara fördela det plant i ett 2-3 cm tjockt skikt.

Betongstenar och mindre plattor kan klippas av med en s.k. stenklipp eller stenkap. Den gör en något ojämn kant. Vill du ha en slät kant måste du använda vinkelslip med diamantkapskiva.

Ska stenarna läggas i en båge sätter du en käpp i cirkelns centrum och använder ett snöre för att kolla stenarnas läge.

Läs om marksten

Varianter av betongstenar och plattor

BETONGSTENAR
Gjutna betongstenar finns i en mängd storlekar, kulörer och former — även s-formade. De vanligaste är så kallade byastenar som är trumlade. Stenens tjocklek avgör hur tung trafik den tål.

BETONGPLATTOR
Betongplattor finns i en mängd storlekar som ofta kan kombineras i mönster. De flesta har en gjuten ”svulst” på varje sida som skapar plats för en fog. De allra vanligaste tjocklekarna är 5-6 cm.

BELAGDA BETONGPLATTOR
Det finns även ytbehandlade betongplattor. Några av dem är ”impregnerade” för att inte suga vatten, andra belagda med småstenar. Det finns även plattor som liknar andra stentyper.

KANTSTEN
För att stabilisera kanten runt en beläggning kan du köpa kantstenar av betong. Dessa kan även användas för att bygga mindre stödmurar och kanter runt t.ex. högbäddar.

GJUT EGNA PLATTOR
Du kan gjuta egna betongplattor i önskad storlek om du blandar cement och grus (1:3). Stora plattor kan gjutas på plats, ev. med armeringsjärn för att öka styrkan. Betongen kan färgas när den blandas.

GRÄSARMERING
Ett särskilt slags stenar har hål för att det ska kunna växa gräs i dem och för att regnvatten ska kunna rinna undan. Andra armerade stenar kan läggas med gräs runt varje på t.ex. infarter.

AVLOPP
Om du vill leda bort regn- och smältvatten från beläggningen kan du köpa specialstenar som ihopsatta bildar en ränna. Men det går förstås lika bra med kantblock och vanliga betongstenar.

Dimensioner på betongstenar och plattor

Gjutna betongplattor är 5-6 cm tjocka och finns i många storlekar, t.ex.:

  • 25 x 25 cm
  • 30 x 30 cm
  • 40 x 40 cm
  • 50 x 50 cm
  • 20 x 40 cm
  • 25 x 50 cm
  • 30 x 60 cm

Gjuta betongstenar är för det mesta 5,5-7 cm tjocka medan kantstenar är 12-14 cm tjocka.

Stenarna finns i många storlekar, t.ex.:

  • 14 x 14 cm
  • 14 x 21 cm
  • 28 x 28 cm

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Marksten