betongsten

Betongsten läggs ofta i stora, likartade ytor, men de är perfekta att kombinera alla färger och former. Foto: Lasse Hansen, Kristian Septimius Krogh, Lars Dalsgaard, Sten-design m.fl.

Egenskaper hos betongsten

Små, tjocka och starka stenar för beläggning på tomten. De är dessutom måttfasta. Ger en beläggning som är lätt att gå på, lätt att dra barnvagn och grill på och som lätt hålls ren och snöfri. En del stenar har avrundade kanter på framsidan, men de flesta av dem kan vändas som du vill. Markstenar finns i flera storlekar som kan passas ihop i mönster, i flera färger och som kan läggas i olika förband.

Vanlig användning av betongsten

Marksten är nog en av de vanligaste beläggningarna i trädgårdar, framför på alla ytor där man kör bil, drar barnvagn, grill eller dra-maten-vagnar. Det är ganska vanligt med marksten på gången till ytterdörren. De små stenarna kan också användas till gångar, terrasser och andra ytor. Det är klokt att skapa en kant runt beläggningen för att den inte ska ge med sig.

Läggning av betongsten

Det är lättare för musklerna och ryggen att lägga marksten än plattor. Med sina fasta mått läggs de snabbt på ett plant underlag. Kan också läggas i bågar.

Hållbarhet hos betongsten

Markstenar ger en stark och hållbar beläggning. Många fogar som kan suga till sig vatten så att det inte bildas vattenpölar. Kan utjämna sättningar och tål kyla.

Underhåll av betongsten

Borsta beläggningen regelbundet för att begränsa algpåväxt. Jämna till fördjupningar så att regnvatten inte blir stående och får tid att sugas ner i stenarna.

GUIDE: Se vår stora guide till stenbeläggningar