Så här kaklar du runt rör

Att lägga plattor runt rör kan vara en utmaning. Lyckligtvis är det inte omöjligt. Vi visar dig hur du gör.

Kakla runt rören

PRECISION är nyckelordet när det kommer till att arbeta med kakel. Bara en liten förskjutning i fogarna sticker i ögonen.

När det inte räcker med att borra ett hål i kakelplattan, och trä den över röret, står du inför en utmaning. Lyckligtvis är det inte en oövervinnerlig utmaning.

Plattan ska delas i två delar, så att den går att sätta på plats, och så ska det finnas plats för en fog med samma bredd som de övriga fogarna. Valet av verktyg beror på vilket material plattan är gjord av.

Hål för rör mitt i en platta - så skärs den till

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 1

När alla hela plattor är på plats, mäts det upp för plattan runt om röret. Se till att göra plats för fogen, både vid röret och mellan plattorna.

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 2

Markera på plattan med en penna. För en hålsåg som inte har något centrumborr rekommenderas en kvadratisk uppmärkning. Det gör det lättare att placera hålsågen exakt.

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 3

Hålet borras med en diamanthålsåg, som sätts på en vinkelslip eller en borrmaskin. Hålet ska vara minst 1 cm större än diametern på röret. Spänn fast plattan ordentligt under arbetets gång.

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 4

Markera exakt mitten av hålet. Kapningen av plattan bör följa rörets riktning, alltså horisontellt eller vertikalt. Det ger det mest harmoniska resultatet.

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 5

Plattan skärs av mitt på linjen.. Det görs bäst med en diamantskiva i vinkelslipen. Till skillnad från en kakelskärare gör vinkelslipen plats för en fog i skarven.

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 6

De skurna kanterna slipas lätt med en karborundumsten. Blötlägg stenen och runda av kanterna en aning, så de blir jämna och släta.

Hål för rör mitt i en platta - så sätts den upp

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 1

Stryk kakelfix på baksidan av de två bitarna och sätt dit dem. Om de är stora och tunga kan de stöttas med en bit kakelsnöre, medan kakelfixet torkar.

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 2

Innan kakelfixet “sätter” sig rättas kakelbitarna in, så de sitter exakt i förhållande till de angränsande plattorna. Foga inte förrän kakelfixet är helt torrt.

Kakla runt rören: Hål för rör mitt i en platta 3

Kakelfogarna och fogen runt om röret fogas samtidigt som resten av plattorna. När fogen är torr poleras de med en våt trasa för att få bort fogrester.

Så skär du ut för ett "halvt" hål

Kakla runt rören: Så skär du ut för ett “halvt” hål 1

Ett “halvt” hål längs kanten av en platta löser du genom att rita ut halvmånen och skära 3-4 spår i den del som ska tas bort. Använd vinkelslip med diamantskiva.

Kakla runt rören: Så skär du ut för ett “halvt” hål 2

Med hjälp av en liten kakeltång kan småbitarna nu tas bort lite i taget. Till slut rättas kanten till med en karborundumsten.

Hål i "mjukt" kakel

Till hårdbränt kakel och klinker ska du använda en vinkelslip med skärskiva och hålsåg för att få ett fint resultat. Ömtåligt kakel som marmor kräver mindre kraft.

Man kan borra ett litet hål i mitten av plattan och sedan skära ut till markeringen med en kakeltång.

Eller så placerar man plattan med markeringen ovanpå ett rör och slår med små slag med kakelhammarens spetsiga del.

Hålsåg för hål

Om hålet i en keramisk platta ändå ska täckas av en täckbricka kan man gott och väl nöja sig med att “klippa” med en kakeltång. Men om hålets kanter ska vara synliga krävs det en hålsåg med små, hårda industridiamanter för att få ett snyggt resultat.

Hålsågar finns i olika dimensioner, ex. 33, 43, 63, 73 och 83 mm i diameter, och ofta säljs de i ett set med flera.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på hålsåg på 5 minuter

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel och klinker