Hur många olika plugg behöver du? Svaret är en. Om du alltså väljer en smart universalplugg som både kan fästa i massiva väggar, i hålväggar och i skivor.
Pluggen beter sig helt enkelt olika beroende på vilket material den monteras i.
LÄS OCKSÅ: Pluggar - överblick på 5 minuter
Det är stor risk att man går vilse i byggmarknadens sortiment av plugg för allehanda ändamål: gipsplugg, murplugg, expansionsplugg, karmplugg, spikplugg, fasadplugg och så vidare.
Det finns otaliga valmöjligheter – vilket betyder att det också finns stora möjligheter att välja fel.
Till vissa speciella uppgifter ska du använda speciella plugg, t ex om du ska förankra en kraftig träsyll i ett fundament. Men vid alla de tillfällen där du bara ska sätta upp en krok, en tavla, ett köksskåp eller en lampa, kan du nöja dig med en sorts plugg: universalpluggen.
Lyckligtvis har de flesta tillverkare precis en sådan i sitt sortiment, och med åren har de blivit allt smartare. De bästa är utvecklade så att de kan bete sig helt olika beroende på om du sätter dem i en betongvägg, en ihålig stenvägg eller i en gipsskivevägg. Och de håller verkligen bra och tål stor belastning.
En bra plugg är gjord av nylon. Det är betydligt starkare och mer flexibelt än plast, som med tiden blir sprött och går sönder. Så det är klokt att ha bra varianter av universalplugg liggande, så att du kan kassera de billiga plugg som ofta följer med exempelvis lampor och ersätta dem med kvalitet som håller fast bättre och som det är lättare att arbeta med.
Priset för en sådan liten plugg kan ibland vara ganska högt: Ibland över 5 kronor för en plugg med skruv. Men du sparar in på besvär när du monterar och du kan sova tryggt om natten i förvissning om att platt-tvn sitter kvar på gipsväggen. Och eftersom du ju kan använda precis den här sortens plugg till det mesta, så kan det ofta löna sig att köpa asken med 100 stycken eller fler och på så sätt sänks priset rejält, till någon krona per styck.
LÄS OCKSÅ: Starka pluggar till gipsväggen
Fischer Duopower
- Pluggens främsta del kan dra ihop sig och bilda en knut om pluggen sätts i t ex en tvålagers gipsskivevägg, där räfflorna inte kan utvidga sig. Knuten spänner mot skivan och håller fast pluggen.
- Räfflorna på mitten utvidgar sig när du sätter i en skruv. Då pressas de mot borrhålets sidor och håller fast. I ett hålrum pressas räfflorna ut och skapar mothåll. Räfflornas fenliknande konstruktion hindrar pluggen från att snurra runt inne i borrhålet.
- Kragen på pluggen säkrar att pluggen inte försvinner in i borrhålet.