Skruv eller lim?

Moderna lim fäster på nästan allt och har enorm styrka, men det finns ändå många uppgifter där det är bättre att skruva. Här har du 5 jobb för lim och 5 för skruvar.

Det går snabbt att arbeta med lim och tejp om underlaget är slätt, fast och rent. Men det är ofta omöjligt att plocka isär delarna efteråt utan att man skadar arbetsstyckena.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt trälim

Du kan montera i stort sett allt med lim – från krokar och socklar till speglar och akvarium. Men det innebär inte att du ska ge bort din skruvdragare. Nej, behåll den. Det finns alltid situationer där det är bäst att skruva. Det beror inte på att limmet inte är tillräckligt starkt. För det är det. Om du bara väljer rätt lim, och är beredd att betala vad det kostar, så kan du få så starkt lim, att du utan vidare kan limma fast bilen i taket i garaget – om det skulle locka. Problemet när man limmar är att limmet ska få bra fäste på ytan på det föremål du limmar och på den yta som föremålet ska limmas fast på. Och viktigast av allt: ytorna ska hålla för belastningen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Montagelim är björnstarkt

Underlaget betyder mest

Medan en skruv kan få fäste i materialet, och med hjälp av en plugg skapa en hållpunkt bakom en skiva, så har limmet endast ytan att arbeta med. Därför är det i regel säkrast och mest hållbart att skruva, medan det går snabbare att limma. Är ytan hård, slät, torr och ren kan du med fördel limma (t.ex. på kakel). Du kan också välja lim för att slippa borra, hitta plugg, välja rätt skruv, rätt bits och slippa städa upp borrdamm. Lim kräver en bra kontaktyta, men kom ihåg att det är nästan hopplöst att få bort något som har limmats fast.

Här är det bäst att skruva

Skruven tränger in djupt och får då ett fantastiskt grepp i de flesta material, oavsett hur ytan ser ut, och den låser arbetsstyckena omedelbart. Därför lönar det sig ibland att skruva, ev. med plugg.

Gipsskivor på regelstomme

Skivorna ska skruvas fast på reglarna. Kontaktytan är så liten att lim inte håller. Med lim räcker det med 9 skruvar i varje skiva.

Socklar av trä

Trä arbetar i takt med luftfuktigheten. Långa lister som socklar ska därför låsas med skruv, så att de inte vrider sig loss.

Lampor i gipsskivetak

Belastningen blir stor när något hängs i taket. För att det ska hålla måste skruven förses med plugg som viks ut över gipsskivan.

Krokar på tapetserad vägg

Krokar belastas sällan med hög vikt, men en limmad krok kan snabbt dra med sig en bit av tapeten. Vi väljer att skruva.

Lister som bär hyllplan

Man kan ofta limma fast mindre saker på en vägg, men om en list ska bära ett hyllplan eller en bordsskiva krävs det skruvar.

Här är det smart att limma

Om ytorna på dina arbetsstycken är rena, plana och fasta kan du blixtsnabbt foga ihop dem. Det finns speciallim för nästan alla underlag och med lim slipper du borra, damma och städa.

Gipsskivor på stora ytor

Om du ska fästa en gipsskiva på en annan eller på en vägg, kan du med fördel limma. Den stora ytan fördelar belastningen.

Krokar på kakel och glas

I badrummet är det klokt att limma för då skadas inte fuktspärren. Och lim fäster utmärkt på glaserat kakel och glas.

Socklar av mdf och plast

Till skillnad från trä är mdf och plast vridstyva och påverkas inte av fukt. Socklarna limmas snabbt och du slipper hål i dem.

Lister som är till prydnad

Golvlister och andra täcklister vars enda funktion är prydnad kan med fördel limmas. Då slipper du skada dem med skruv.

Lampor i betongtak

Du slipper borra i hård betong om du ska sätta upp lätta taklampor som plafonder. Det går utmärkt att limma fast dem.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material