Så här monterar du betongplintar

Betongplintar, eller altanplintar, utgör ett stadigt fundament som skyddar dina stolpar mot röta och fukt från marken. Här kan du se hur du monterar dem.

Betongplintar, eller altanplintar, finns med fast eller justerbart beslag. De justerbara beslagen gör det enklare att sätta plinten i marken, eftersom den inte måste sättas på ett exakt djup.

Plinten ska grävas ner och marken omkring den packas efterhand, så den står stabilt.

Så här monterar du betongplintar

1

Mät dig fram och markera var hålet ska grävas. Gräv hålet så djupt att plintens ovansida hamnar 2-10 cm över marknivån. Gräv eventuellt hålet 3-5 cm djupare och justera till önskad höjd med dräneringssten.

2

Ställ plinten på plats när hålet är färdigt. Packa eventuellt botten genom att lyfta och släppa ner den tunga plinten några gånger. Rätta in plinten så att beslaget sitter där det ska. Om plinten har fasta beslag, vrids den så att beslagen pekar i den önskade riktningen.

3

Fyll med jord eller grus runt plinten. Fyll ca 10 cm av hålet åt gången och packa med en regel hela vägen runt. Fyll på ytterligare 10 cm i hålet och packa. Fortsätt tills hålet är igenfyllt.

4

När jorden har packats kan du arbeta vidare direkt. Ett justerbart beslag kan finjusteras på höjden. Det är praktiskt, särskilt när fundamentet ska bära en vågrät syll. Men du kan även efterjustera, t ex om stolpen till utetaket har satt sig lite.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material