Kompostbehållare: Bygg själv kompostbehållare i trä

Trädgårdsavfall är inte direkt dekorativt. Men du kan bygga en fin kompostbehållar i trä så att du slipper se avfallet. Du klarar alltihop på en helg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
2.500 kronor
Kompostbehållare: Så bygger du den!

Det är lätt att köra in trädgårdsavfallet direkt i behållaren.

Intro

Kompostbehållaren förvandlar grönt trädgårdsavfall till mull

Beroende på storleken på din trädgård står du ofta med 200-400 kilo grönt trädgårdsavfall om året. Men i stället för att ha både besvär och kostnader för att bli av med avfallet, kan du med en effektiv kompostbehållare förvandla det gröna avfallet till 100-200 kilo näringsrik mull.

Samtidigt sparar du in kostnaden för konstgödsel, och för att inte tala om gödningsämnenas skadliga påverkan på levande organismer. Så om du inte redan har en kompostbehållare finns det goda anledning till att bygga en. Det kan ex. vara denna kompostbehållare i trä som du kan bygga på en helg.

Kompostering ska hållas igång

Många tror att komposteringen i kompostbehållare sker snabbare, ju mer luft som kommer åt avfallet. Men det är faktiskt omvänt: förbränningen avstannar vid för stor avluftning.

Läs också: TEST: Vi testar 8 kompostkvarnar med råstyrka

Här ska du placera din kompostbehållare

Det spelar roll var i din trädgård du placerar din kompostbehållare! För att slippa uttorkning ska kompostbehållaren nämligen placeras i skugga och lä. På vintern ska den hållas så varm som möjligt. Det görs lättast genom att packa in kompostbehållaren i vintermattor. Dessa är fyllda med mineralull och försedda med en plastfolie.

I beskrivningen visar vi hur du:

  • tillverkar fundamentet till kompostbehållaren
  • bygger stolparna till kompostbehållaren
  • sätter ihop ramarna som utgör kompostbehållarens beklädnad

Lycka till!

Instruktion

01
Fundament av plintar 4 Steg

Börja med att bestämma dig för hur stor din ”walk-in”-kompostbehållare ska vara och märk därefter ut för stolparna. Vår behållare är cirka 1,5 x 3 meter.

Vi sätter fast stolparna på stolpfundamenten, även kallade plintarna, som ska grävas ned. Stolpskon överst på stenen är justerbar, så stenarna ska bara stå i någorlunda samma höjd.

Börja med den sten som ska stå på områdets högsta punkt och se till att stampa jorden riktigt ordentligt runt stenarna när allt står som det ska.

1

Gräv hål till stolpfundamenten. De är cirka 50 cm höga så vi gräver ett djup på cirka 60 cm och lägger grus i botten. På så sätt kan de lätt justeras lodrätt och vågrätt när de står i hålet.

2

Justera stolpfundamentet så att det står lodrätt och vågrätt. Den första stenen är den som är högst placerad på grunden.

3

Sätt nästa sten. Ett snöre säkerställer att stenarna står på en rak linje. Hålet är ungefär lika djupt som vid första stenen.

4

Mät och justera. En lång rätskiva med ett vattenpass läggs på, i riktning mot nästa sten. När rätskivan är vågrät, mäter du ned till marken. Nu kan du justera beslagen till samma nivå med en skiftnyckel.

02
Stolpar 3 Steg

1

Vi bygger själva stolparna (A) med två 45 x 95 mm-reglar med 5 x 60 mm-skruvar. Det är billigare än stolpar och skarven mellan två reglar ger en stark konstruktion.

2

Sätt stolparna (A) i stolpskorna. Håll fast stolpen på stolpskon med en tving medan du justerar den lodrätt i båda ändar.

3

Skruva fast stolpen. Förborra med ett 6 mm borr och sätt därefter två franska skruvar med måttet 8 x 50 mm i varje beslag.

03
Skarv och beklädnad 9 Steg

Nu ska vi sätta ihop ramarna som utgör beklädnaden eller väggarna. Vi tillverkar ramarna av reglar (22 x 95 mm).

Vi börjar med att göra en helt enkel ram av två ramdelar (C) och två brädor till beklädnad (B). Ett kryssmått säkerställer att ramarna är vinkelräta.

Brädorna till beklädnaden (B) består av hyvlad furu med måttet 22 x 95 mm. Det spelar ingen roll om mellanrummet mellan brädorna är 6 eller 8 mm, så du ska nog få det att gå jämnt upp.

1

Skruva ihop ramen när du har justerat brädorna (B och C). Det viktigaste är att ramen passar mellan dina stolpar. Skruva först i endast en skruv i varje hörn.

2

Kryssmått: Mät från hörn till hörn på båda diagonalerna. Måtten ska vara lika. Detta säkerställer du genom att skjuta lite på ramen som ju fortfarande kan vridas. När du är nöjd låser du ramen med flera skruvar.

3

Lägg de resterande brädorna till beklädnaden (B) på ramen. Lägg dem med 5 millimeters avstånd och se om det går jämnt upp. Vi avslutade med ett avstånd på 6-8 mm mellan brädorna.

4

Lägg långa brädor (C) ovanpå de korta brädorna till beklädnaden så att du skapar en ”sandwich”-konstruktion.

5

Sätt endast i en skruv i varje hörn och dra inte åt skruvarna för hårt. Brädorna till beklädnaden ska kunna flyttas.

6

Justera de korta brädorna så att de hamnar på rätt plats. Kom ihåg att använda avståndsklossen. Sätt fast dem med en skruv i varje sida när de ligger korrekt.

7

Skruva fast ramarna på stolparna. Sätt i 4 x 45 mm-skruvar snett igenom ramen och in i stolpen, en från varje sida både längst upp och längst ned.

8

Skruva i en täckbräda (D) ovanpå varje sektion. På så sätt ser du till att vattnet inte kan sippra ner i ramarna. Spika fast en stolphatt med pappspik för att skydda stolpens ände.

9

Klä insidan med vattentäta plattor. De så kallade grund-mursplattorna eller platonmat-torna ska grävas ned lite under väggarna.

Material

45 x 95 mm tryckimpr. furu:

  • 6 stolpar (A) à 100 cm (hopsatta av två delar)

22 x 95 mm tryckimpr. furu:

  • Ramdelar (C) à 287 cm
  • Brädor till beklädnad (B) à 74 cm
  • Täckbrädor (D) à 287 cm

Dessutom

  • 6 stolpfundament
  • 6 meter grundmursplatta
  • 6 st. stolphattar, 96 x 96 mm
  • Skruvar: Franska skruvar, 4 x 45 mm, 5 x 60 mm och 8 x 50 mm
  • Pappspik

Tidsförbrukning

En helg med ordentliga pauser.

Pris

Ca 2 500 kr.

Svårighetsgrad

Här kan nästan alla vara med. Bra nybörjarprojekt.

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TEKNIK: Montering av markskruv

Använd vattenpasset ofta - då hamnar skruven helt lodrätt

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården