Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Kompostbehållare: Så bygger du den!

Det är lätt att köra in trädgårdsavfallet direkt i behållaren.

Kompostbehållaren förvandlar grönt trädgårdsavfall till mull

Beroende på storleken på din trädgård står du ofta med 200-400 kilo grönt trädgårdsavfall om året. Men i stället för att ha både besvär och kostnader för att bli av med avfallet, kan du med en effektiv kompostbehållare förvandla det gröna avfallet till 100-200 kilo näringsrik mull.

Samtidigt sparar du in kostnaden för konstgödsel, och för att inte tala om gödningsämnenas skadliga påverkan på levande organismer. Så om du inte redan har en kompostbehållare finns det goda anledning till att bygga en. Det kan ex. vara denna kompostbehållare i trä som du kan bygga på en helg.

Kompostering ska hållas igång

Många tror att komposteringen i kompostbehållare sker snabbare, ju mer luft som kommer åt avfallet. Men det är faktiskt omvänt: förbränningen avstannar vid för stor avluftning.

Läs också: TEST: Vi testar 8 kompostkvarnar med råstyrka

Här ska du placera din kompostbehållare

Det spelar roll var i din trädgård du placerar din kompostbehållare! För att slippa uttorkning ska kompostbehållaren nämligen placeras i skugga och lä. På vintern ska den hållas så varm som möjligt. Det görs lättast genom att packa in kompostbehållaren i vintermattor. Dessa är fyllda med mineralull och försedda med en plastfolie.

Ladda ner beskrivningen till kompostbehållaren i trä

I gör-det-självbeskrivningen kan du se hur vi bygger denna kompostbehållare. Det är ett fint nybörjarprojekt där de flesta kan hjälpa till. Kompostbehållaren kostar ca 2500 kr i material, och tar en helg att bygga.

I beskrivningen visar vi hur du:

  • tillverkar fundamentet till kompostbehållaren
  • bygger stolparna till kompostbehållaren
  • sätter ihop ramarna som utgör kompostbehållarens beklädnad

Lycka till!