Lim – få överblick på 5 minuter

På endast några timmar lyckades vi hitta inte mindre än 78 olika lim. Men vilka behöver du ha hemma? Du klarar dig med några få – eller rent av ett enda!

Det är inte lätt att välja lim när man står i en byggmarknad, där det ofta finns en mängd varianter att välja bland – från små pipetter med ett par gram till stora hinkar med 10 kg. Som en service för oss kunder tillhandahåller byggmarknaderna ofta produkter från tre-fyra leverantörer och då blir det totala utbudet långt över 100 olika limförpackningar i olika storlekar och till olika priser.

LÄS OCKSÅ: Så använder du epoxylim

För endast 15-20 år sedan var det nödvändigt att ha flera lim i både verkstan och hushållet för att kunna reparera och foga samman saker. Det är inte längre nödvändigt. I dag finns det flera s.k. universallim som kan ersätta ett antal speciallim. De flesta tillverkare har dessutom tydliga och lättförståeliga limguider vid sidan av sina produkter på hyllorna och de gör det lättare att välja rätt lim till jobbet.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Montagelim är björnstarkt

Sekundlim

Sekundlim härdar oerhört snabbt, ofta på 10 sekunder. Det finns flera varianter - några kräver släta ytor., andra gör det inte. Med ett sekundlim kan man limma i stort sett alla material, men med tanke på priset och de små förpackningarna, så är limmet bäst för lagning av små föremål. Se upp så att du inte spiller någon limdroppe på fingrarna. Då kan de limmas ihop!

2-komponentslim

Ett av världens starkaste lim är Plastic Padding Super Epoxy från Göteborg. Det är känt för reklamen där man lyfter en bil med en fastlimmad krok på taket. Det kan användas till i stort sett all limning av fasta material. Det är utfyllande och härdar efter cirka 15 minuter.

Trälim

Det bör alltid finnas en flaska trälim i verkstan och du gör klokt i att välja ett lim som kan användas både inomhus och utomhus och som tål minusgrader, t.ex. vinterlim och pu-lim (polyuretanlim) som hantverkare föredrar. Det är ingen större skillnad mellan de olika märkena.

Karlsons klister

Världens äldsta syntetiska universalklister uppfanns av skomakare Axel Karlson och har sålts sedan 1922. Med klistret kan man limma i stort sett allt och hos tillverkaren finns kommentarer från konsumenter som använt limmet till allt från att stoppa en blödning och limma en stifttand till att täta ett sprucket ägg och limma skärvor i trasiga krukor. Kan användas till porslin, trä, metall, glas, keramik, läder, kork, tyg, papper m.m. Undvik att limma fotografier eftersom lösningsmedlet kan skada bilderna.

Hobbylim

Med ett bra hobbylim kan du limma papper, fotografier, papp och sugande material. Välj fritt mellan märkena - det är ingen skillnad mellan dem.

Liquisole

Har klacken lossnat på skon? Har du upptäckt ett hål i gummistöveln? En reva i tältduken? Det är skador som lätt kan lagas med Liquisole. Det är ett gummiliknande, färglöst och utfyllande lim som fäster på de flesta material t.ex. gummi, läder, textil, trä, metall, vinyl och plast. Limmet är ett polyuretanlim och mycket brandfarligt. Limfläckar löses upp med Xylén. Limmet kan användas för att bygga upp t.ex. en klack. Normal härdningstid 16-48 timmar (räkna med 1 mm per dygn). Efter härdning är limmet resistent mot bensin och kemikalier.

Pattex no more nails 100 %

Ett ganska nytt lim utan lösningsmedel som kan användas till i stort sett alla material också kombinationer av material. Det kan användas både inomhus och utomhus, är vattentätt, transparent och utfyllande. Det hugger inte genast så du har möjlighet att finjustera arbetsstyckena. För perfekt vidhäftning bör delarna spännas ihop hårt i cirka 30 minuter. Härdningstiden är cirka ett dygn. Limmet fäster och fogar samman kakel, metall, cellplast, glas, plast, betong, textilier, läder och trä.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lim