Lättbetong uppfanns på 1920-talet av Axel Eriksson och tillverkningen började 1929 av Yxhult. I början kallade man produkten gasbetong men på 40–talet fick den namnet Ytong – som i folkmun kom att kallas blåbetong eftersom den var blåaktig. Produktionen av blåbetong upphörde 1975 eftersom blåbetong avgav radon och sedan dess har endast ofarlig lättbetong tillverkats.
Lättbetong kan användas till en mängd uppgifter. Du kan bygga väggar, badrum och hela hus av materialet. Det går snabbt och lätt eftersom blocken bara ska staplas med lite lim emellan. Och eftersom blocken är lätta behöver man inte ha någon medhjälpare till att bära eller bygga.
LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med lecablock
Lättbetong lämpar sig för våtrum
Lättbetong blandas av finmald sandsten, cement, kalk och vatten och eftersom den inte innehåller organiska material kan den inte ruttna eller angripas av svamp. Lättbetong är därför ett perfekt material i fuktiga utrymmen som badrum. Lättbetong är dessutom diffusionsöppen.
LÄS OCKSÅ: Invändig isolering med lättbetong
Så här arbetar du med lättbetongblock
Följer du de här fyra enkla tipsen är du redo att bygga vad som helst i lättbetong:
1. Kapning
Det är lätt att såga lättbetongblock och -skivor till önskat mått. Det görs enklast med en grovtandad specialsåg, en så kallad lättbetongsåg. Det går även med en fogsvans, men tänderna blir snabbt slöa.
2. Limmet
Lättbetong limmas med ett speciallim som ska läggas på ganska tunt för att blocken och skivorna ska sitta ihop så tätt som möjligt. Det ger dessutom en slät och plan yta. Limmet fördelas med tandspackel eller ett specialredskap, limskopa. Denna har samma bredd som skivorna och täcker därmed hela kanten efter ett drag. Limmet köps i pulverform och blandas med vatten till önskad konsistens.
3. Skarvarna
Skarvarna och fogarna mellan block och skivor förstärks med spikbleck, som knackas ner tvärs över skarven mellan två skivor.
4. Montering
Det är nödvändigt att förankra lättbetongblocken i anslutande vägg med exempelvis vinkelbeslag eller specialbeslag. De låses fast med spikar, som ska slås ner ordentligt i lättbetongen.
LÄS OCKSÅ: Vinkelbeslag: Bygg med vinkelbeslag