Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4-stegsguide till lättbetong

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Lättbetong är ett smart material – snabbt och enkelt att bygga med, flexibelt och lätt att anpassa. Vi visar dig hur du arbetar med de allsidiga lättbetongblocken.

Lättbetong är ett smart material – snabbt och enkelt att bygga med.

Lättbetong uppfanns på 1920-talet av Axel Eriksson och tillverkningen började 1929 av Yxhult. I början kallade man produkten gasbetong men på 40–talet fick den namnet Ytong – som i folkmun kom att kallas blåbetong eftersom den var blåaktig. Produktionen av blåbetong upphörde 1975 eftersom blåbetong avgav radon och sedan dess har endast ofarlig lättbetong tillverkats.

Lättbetong kan användas till en mängd uppgifter. Du kan bygga väggar, badrum och hela hus av materialet. Det går snabbt och lätt eftersom blocken bara ska staplas med lite lim emellan. Och eftersom blocken är lätta behöver man inte ha någon medhjälpare till att bära eller bygga.

Lättbetong lämpar sig för våtrum

Lättbetong blandas av finmald sandsten, cement, kalk och vatten och eftersom den inte innehåller organiska material kan den inte ruttna eller angripas av svamp. Lättbetong är därför ett perfekt material i fuktiga utrymmen som badrum. Lättbetong är dessutom diffusionsöppen.

LÄS OCKSÅ: Så arbetar du med lecablock

Så här arbetar du med lättbetongblock

Följer du de här fyra enkla tipsen är du redo att bygga vad som helst i lättbetong:

1. Kapning

Det är lätt att såga lättbetongblock och -skivor till önskat mått. Det görs enklast med en grovtandad specialsåg, en så kallad lättbetongsåg. Det går även med en fogsvans, men tänderna blir snabbt slöa.

2. Limmet

Lättbetong limmas med ett speciallim som ska läggas på ganska tunt för att blocken och skivorna ska sitta ihop så tätt som möjligt. Det ger dessutom en slät och plan yta. Limmet fördelas med tandspackel eller ett specialredskap, limskopa. Denna har samma bredd som skivorna och täcker därmed hela kanten efter ett drag. Limmet köps i pulverform och blandas med vatten till önskad konsistens.

3. Skarvarna

Skarvarna och fogarna mellan block och skivor förstärks med spikbleck, som knackas ner tvärs över skarven mellan två skivor.

4. Montering

Det är nödvändigt att förankra lättbetongblocken i anslutande vägg med exempelvis vinkelbeslag eller specialbeslag. De låses fast med spikar, som ska slås ner ordentligt i lättbetongen.

LÄS OCKSÅ: Vinkelbeslag: Bygg med vinkelbeslag

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: 4-stegsguide till lättbetong
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka