5 goda skäl till att måla golvet

Med en heltäckande färg kan du bli av med 5 skavanker och få ett fint “nytt” golv. Det är både lättare och billigare än att lägga ett nytt golv. Och har du ett mörkt golv, som målas vitt, får du samtidigt ett mycket ljusare rum.

Om du har ett mörkt golv och vill ha lite mer ljus i rummet, är det inte fel att måla golvet i en ljus färg. Det reflekterar mer ljus.

Innan du bryter upp ditt gamla trägolv för att lägga ett nytt, kan du överväga att måla golvet istället. Det finns många fördelar med att välja den lösningen: Det är inte lika omständigt, kräver mindre arbete, och det är betydligt billigare.

För att måla ett golv krävs god planering, eftersom du inte kan använda rummet medan projektet pågår. När du är helt färdig med att måla ska du inte bara vänta på att färgen torkar, utan också på att den har härdat helt innan du ställer tillbaka de tunga möblerna på golvet.

Det innebär att du ska låta golvet stå och torka en vecka. Det är viktigt, då du annars riskerar att göra märken, och det är inte så kul om du någon gång skulle vilja möblera om.

Du kan gå på golvet i strumplästen medan färgen härdar, men skor med hårda sulor och tunga möbler är bannlysta. Om du kan planera in projektet till en ledighet när du och familjen är bortresta är det optimalt, så att golvet får tid att härda utan att det innebär ett för stort irritationsmoment.

Den här artikeln ger dig 5 goda skäl att måla ditt gamla trägolv. Vi visar dig också hur du målar ditt trägolv på bara 3 dagar.

5 goda skäl till att måla golvet

Nedan kan du läsa om 5 skavanker som du kan bli av med när du målar ditt trägolv.

1. RUMMET BLIR LJUSARE

Om du har ett mörkt golv och gott kan tänka dig mer ljus i rummet, är det inte fel att måla golvet i en ljus färg. Det reflekterar mer ljus.

2. “TUNNSLIPAT” GOLV BLIR SOM NYTT

Många äldre trägolv är slipade, men när det har slipats tillräckligt många gånger, så att det bara är ett par millimeter ner till spik eller skruv kan det inte slipas längre. Ett sådant golv kan istället fräschas upp med färg.

3. SPRICKOR SYNS MINDRE

Ett äldre plankgolv har ofta små sprickor som samlar smuts, och ändrar utseende utifrån olika ytbehandlingar. När du målar golvet blir sprickorna mindre syn- liga. Du kan evt. fylla sprickorna med fogmassa innan du målar, och få en mer enhetlig yta.

4. MINIMALA SPÅR EFTER AVLÄGSNAD VÄGG

Har du rivit en vägg och stängt hålet med en tvärsgående bräda är det enkelt att måla golvet i efterhand för att få det jämnt.

5. MASKHÅLEN FÖRSVINNER

Maskhål kan vare svåra att bli av med. Men om du fyller igen hålen med kemiskt trä innan du slipar och målar golvet ser plankorna “hela” och enhetliga ut igen.

Olika sorters färg för trägolv

När du ska måla golv ska du välja en färg särskilt utvecklad för golv, som kan hålla för mycket “trafik” och extra slitage. Det finns tre grundtyper:

  1. Alkyd
  2. Akryl
  3. Epoxy

Läs mer om de 3 typerna nedan.

1. ALKYD:

Tidigare användes den oljebaserade alkydfärgen ofta, då den var starkare än den vattenbaserade akrylfärgen.

Men nu är alkydfärgen på väg ut ur producenternas sortiment, då många målarfirmor slutat använda den sortens färg. Alkydfärgen håller på att försvinna eftersom den innehåller lösningsmedel och är skadlig för miljön.

FÖRDEL
Alkydfärgen flyter samman lite lättare och ger ett ytskikt som är lite hårdare och starkare än den yta som en akrylfärg kan ge.

NACKDEL
Den är lite seg att arbeta med, och det är besvärligare att göra rent penslar och rollers. Det kräver lacknafta eller penseltvätt, vilket inte är nyttigt varken för dig eller miljön.


2. AKRYL:

Det har hänt riktigt mycket med akrylfärgen de senaste tio åren. Det är här alla producenter lägger sitt krut, eftersom alkydfärgen är på väg bort. De moderna vattenbaserade akrylfärgerna ger idag ett nästan lika starkt och hållbart ytskikt som alkydfärgen, men dess påverkan på miljön är inte i närheten av lika stor.

FÖRDEL
Den är lättare att arbeta med, inte alls lika seg som alkydfärgen. Pensel och roller är lätta att rengöra - de sköljs bara med vatten. Den luktar inte så mycket jämfört med alkydfärg.

NACKDEL
Den målade ytan blir inte riktigt lika hård som den en alkyd- eller epoxyfärg kan ge.


3. EPOXY:

Ger ett väldigt starkt ytskikt, men är lite besvärligare att arbeta med, och kräver att du använder skyddsutrustning då epoxy är farligt vid direktkontakt med huden.

FÖRDEL
Den färdiga ytan blir hård och superslitstark.

NACKDEL
Epoxyfärg ska blandas flera gånger, då den består av två komponenter, ett bindemedel och en härdare, som bara fungerar när de är blandade. Och när den färdiga färgen är blandad har du bara en begränsad tid på dig att måla eftersom den härdar ganska snabbt. Vanligtvis inom ett par timmar.

Dag 1

Golvet får här ett lager häftgrund (Interior Fix Primer/Flügger) och två lager akrylfärg (Fluga-nyl/Flügger).

1

Golvet rengörs grundligt, även i skarvarna mellan brädorna. Ha en dammsugare nära till hands så att du blir av med smutsen direkt. Golvet ska tvättas med grundrens, och sedan är det en god idé att torka av det med en urvriden trasa doppad i vatten med ättiksyra. Det neutraliserar ytan om det sitter tvålrester eller kalkavlagringar kvar.

2

Gå över golvet för spik, hack och ojämnheter, så du får en helt jämn yta. Även små ojämnheter blir tydliga, särskilt på ett ljust golv.

Vill du ha en helt slät yta, kan du spackla hål och hack med en epoxyspackelmassa när golvet har torkat. Fördelen med att använda en tvåkomponents spackelmassa är att den fäster väldigt bra och ger en stark och hållbar yta. Har du skarvar i golvet, kan du evt. foga med en målningsbar golvfogmassa.

3

Golvet slipas när det är torrt. Det är viktigt att inte använda för grovt slippapper, då det kan repa golvet. Korn 100-120 är lagom, så att du får en matt yta som färgen fäster ordentligt på. Använder du inte slipmaskin funkar det med ett långt skaft med en hållare till slippappret.

4

Träet ska först grundas med en häftgrund som mättar träet och säkerställer att golvfärgen fäster ordentligt. Måla först med pensel längs med kanterna, som du har täckt av med maskeringstejp.

5

Byt till en roller, som den stora ytan kan målas med. När hela golvet är grundat ska det torka. Det är viktigt att du håller dig till den torktid som tillverkaren rekommenderar. Målar du på ett lager som inte är helt torrt, riskerar du att ytan spricker och att nästa lager inte fäster.

PAUS

Torktid: 12 timmar.

Dag 2

1

Börja med en lätt slipning av golvet, t.ex. med korn 240, då träet ibland kan “resa” sig en smula efter att det har grundats. Slipningen ger en vacker, slät yta och säkerställer att färgen får optimal vidhäftning. Sedan ska du vara noggrann med att få bort allt slipdamm.

2

9 Måla det första lagret färg. Först längs kanterna med penseln, sedan med rollern över den stora ytan. Det är viktigt att du hela tiden målar vått i vått, så att du inte hamnar i den halvtorkade färgen. Det kan ge nyansskillnader i det färdiga golvet. Målar du golvet i “banor”, säkrar du att du hela tiden målar vått i vått. Du får också det bästa resultatet om du målar i plankornas riktning, träets så kallade längdriktning. När hela golvet är målat ska det torka. Glöm inte att vädra ut ordentligt.

PAUS

Torktid: 6 timmar.

Dag 3

1

Slipa igen innan andra lagret färg. En lätt slipning med fint slippapper korn 240 säkrar optimal vidhäftning. Ta bort dammet innan du målar.

2

Stryk golvet med ännu ett lager akrylfärg. Först längs kanterna med penseln, sedan med rollern på den stora ytan. Du ska fortfarande se till att måla vått i vått. Som regel brukar det räcka med två lager akrylfärg när du har grundat innan. Men om du vill ha en yta som känns lite “tjockare”, kan du måla ett tredje lager.

SLUT

Torktid: 5-7 dagar. Färgen ska inte bara vara torr, utan genomhärdad, innan du ställer tillbaka möblerna på det nymålade golvet. Annars riskerar du att möblerna gör fula märken i golvet.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv