Isolera med cellplast

En gång i tiden var frigolit det samma som vita lådor till frysvaror. I dag är cellplast – som är ett mer exakt namn för samma sak – i betydligt högre grad det samma som effektiv isolering. Speciellt på gjuten platta och under golv har de fasta skivorna en lång rad fördelar.

Här använder du cellplast

Cellplastskivornas fasta form gör att de passar till flera saker: som utvändig tilläggsisolering, där de kan klä ett hus och efteråt täckas med spackel och puts, och som isolering i marken, antingen med ett gjutet betonggolv ovanpå eller som en lätt konstruktion där golvbeläggningen ligger direkt på cellplasten. Skivorna till gjutna betong- plattor finns med olika tryckhållfasthet.

Skivorna kan användas för utvändig isolering.

De tryckfasta skivorna passar som isolering under betongplatta.

Effektiv isolering

Ju lägre ett materials värmeledningsförmåga är, desto bättre isolerar det. Cellplast isolerar i regel lika bra som mineralull.

En cellplastskiva med tryckhållfasthet 80 har t ex ett lambda-värde på 0,038 W/mK. Jämfört är Rockwools lambda-värde ca. 0,033 W/mK.

En relativt ny slags cellplastskivor är de där grafit tillsätts. Det gör skivorna gråa och – viktigast av allt – förbättrar deras isolerings- förmågan med 20 procent. En grå cellplastskiva med tryckhållfasthet 80 har således ett lambda-värde på 0,031 W/mK.

Läs mer om: Vad är lambda-värde?

Skivorna finns oftast i tjocklekar från 10 till 250 mm.

Grå skivor innehåller grafit som gör dem 20 procent mer isolerande.

Stark och tryckhållfast

Man kan lätt tro att cellplast är för mjukt för att kunna bära ett golv eller att man ska kunna gjuta ovanpå det. Men de skivor som tillverkas till golvisolering kan fås med en tryckhållfasthet som gör att du kan lägga ett golv direkt på cellplasten, utan ett betonlager.

Ju mer du ska belasta golvet, desto större ska tryckhållfastheten vara. Tryckhållfasthet mäts i pascal (ett givet tryck på en kvadratmeter). Av praktiska skäl använder man enheten kilopascal, kPa. Ofta har skivorna namn så att det är lätt att se tryckhållfastheten. T ex har en skiva med beteckningen S60 en tryckhållfasthet på just 60 kPa.

Skivor med hållfasthet 60 och 80 kPa passar för att läggas under ett betonglager i bostäder. Skivor med hållfasthet 250 kPa kan användas till grund utan betong i bostäder. Här läggs golvet direkt på cellplasten. Ett gjutet industrigolv kan också isoleras med 250 kPa-skivor.

Så här sågar du i cellplast

Ska du bara såga några få snitt i cellplast kan du komma långt med en sticksåg med ett specialblad för just cellplast och andra mjuka material.

Bladet har ett vasst, vågformat skär. Snitten blir inte alltid snörräta i mycket tjocka skivor.

Ska du såga många skivor kan det vara en god idé att hyra en varmtrådsskärare. De finns i olika varianter och kan dela skivor väldigt snabbt, exakt och utan en massa damm.

Få, korta snitt kan också göras med en fogsvans. Men försöker du dela en hel skiva på längden fastnar fogsvansen. Så den är inte rätt lösning till längre snitt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material