Ångspärr - håller huset torrt och friskt

Om fuktig inomhusluft tränger ut och bildar kondens i den kalla delen av husets isolering, kan det medföra röta och svamp. Det undviks genom att sätta en kraftig plastfolie – en ångspärr. Den ser till att huset håller sig torrt och friskt i många år.

Ångspärren ska se till så att ditt hus inte ruttnar, för att fukt inifrån sätter sig i konstruktionen.

Ångspärren ska se till så att ditt hus inte ruttnar, för att fukt inifrån sätter sig i konstruktionen.

Vad används ångspärr till?

YTTERVÄGGAR

Om den varma, fuktiga luften inne i huset tränger ut i fasadkonstruktionen, kommer den att sätta sig på kalla byggnadsdelar och kondensera (bilda fukt). Det ska ångspärren förhindra.

TAK

Finns ett kallt/ouppvärmt vindsutrymme ovanför innertaket, ska det sättas en ångspärr mellan isoleringen och vinden. Det får inte finnas två lager ångspärr, ev gammal ångspärr ska tas bort.

GOLV

När man ska säkra husets nedersta golv mot uppstigande fukt (och radon), använder man en fuktspärrsfolie. Den är tjockare än ångspärrsfolien.

LÄS MER: Var ska jag lägga ångspärren?

Hur monteras ångspärr?

Om man lägger ångspärren ¹/₃ in i isoleringen, är det möjligt att dra kablar och eventuella vattenrör innanför folien utan att göra hål i den. Det sparar mycket besvär och minskar risken för att det blir otätt. Ångspärren får INTE läggas längre in än ¹/₃, annars förlorar den sin effekt.

Alla överlappningar ska vara på minst 50 mm och säkras med ångspärrstejp eller lim som är gjort speciellt för detta.

I invändiga hörn förs ångspärrafolien hela vägen runt till fast underlag (här en stolpe) och fästs där. Den överlappande folien dras åt motsatt håll till fast underlag och fästs här. Skarven tätas noggrant med butylband mellan folielagerna och tejp ovanpå skarven.

Ångspärr och tillbehör

ÅNGSPÄRRSFOLIE

En kraftig PE-(polyeten) folie som inte låter fukt tränga igenom. Byggreglerna fastställer hur tjock folien ska vara för att uppfylla kraven. Folie och tillbehör bör komma från samma tillverkare.

ARMERAD ÅNGPÄRRSFOLIE

Montering av ångspärr kan vara besvärlig och det finns risk för att man river sönder folien. Den armerade folien har en större drag- och rivstyrka, så den är mycket enklare att arbeta med.

DIFFUSIONSÖPPEN ÅNGBROMS

Används t ex i sommarstugor där det finns risk för kondens på utsidan av membranet. Fukten kan vandra kontrollerat genom membranet så att fukten på träkonstruktionen minimeras.

ÅNGSPÄRRSTEJP

Alla skarvar och överlappningar ska tätas med tejp. Tejpen måste kunna hålla lika länge som ångspärren, så man använder specialtejp. Finns i olika bredd med lim på den ena eller på båda sidor.

LÄS MER: Därför SKA du använda byggfolietejp

FOLIELIM

Tejp fäster inte på allt. Murverk, puts och trä kräver att man använder ett speciallim - ett folielim. Det finns i olika varianter beroende på hur låg/hög temperatur den ska kunna klara.

BUTYLTEJP

Om ett rör eller en kabel går genom en befintlig ångspärr, tätas det med butyltejp. Det är en tjärliknande massa som aldrig torkar. Den finns med klister på en eller båda sidor och går väldigt lätt att forma.

MEMBRAN TIL GENOMFÖRING

Runt om rör och ledningar, som går igenom ångspärren, tätar man med självhäftande membran. De finns både med utstansade hål och i versioner där man själv skär ut hålet.

Läs mer om ångspärren här

Få svar på fler frågor i artikeln: Därför är ångspärr viktigt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material