Klicka ihop köksskåpet på 1 minut

Nu är det slut med skruvar, stift och monteringsbeslag. Ett nytt kökssystem lovar att det bara är att klicka ihop delarna till ditt kök – och att du sätter ihop det tio gånger snabbare än du brukar. Tror du på det? Vi skred skeptiska till verket.

Klickmodulerna är geniala enligt Gör Det Självs expert.

Klickmodulerna är geniala enligt Gör Det Självs expert.

Fräst spont och not, och ett patenterat låssystem ser till att skåpets delar kan “klickas” samman. Nästan samma metod som med klickgolv. Det var med en del skepsis vi läste Elgigantens lovprisning av Epoq-köksskåpens förträffligheter.

Första påståendet är att skåpen endast klickas samman, helt utan varken verktyg eller lim. Nästa påstående: Du kan sätta ihop tio Epoq Click-skåp på samma tid som det tar att montera ihop ett traditionellt köksskåp. Och det sista påståendet: att skåpets styrka och stabilitet överträffar vanliga skåp.

Vi satte en av våra mest erfarna hantverkare på uppgiften och bad honom om en brutalt ärlig bedömning.

Det fungerar!

Vi säger inte att vi inte trodde på tillverkarens påstående till att börja med, men många års erfarenhet av “nya och smarta” produkter har gett oss en naturlig skepsis. Det visade sig vara fel i detta fall. Skåpet känns robust och stabilt, och alla skarvar är täta och fina.

Efter en testmontering av ett skåp, för att bli vän med systemet, kunde vi montera ihop ett motsvarande (uppackat) överskåp på 40 x 70 cm på en minut, och tar man det lugnt tar det två.

LÄS MER: Här hittar du fler artiklar om köksluckor och köksskåp.

Så klickas skåpet samman

1. Redo för start. Det uppackade skåpet består av två sidor, botten- och ovandel, ett bakstycke, en upphängningslist samt åtta pluggar. Hammaren är framtagen, men det går lika bra att trycka in pluggarna.

2. Pluggarna trycks in i hålen i den ena sidan. Ovandelen ställs upp och klickas ihop i ovan- eller nederkant med ett lätt tryck. Det går inte att göra fel; det passar perfekt!

3. Bakstycket först ner i spåret, tills det fäster i både i sidan och i bottendelen. Klick, så sitter den fast!

4. Pressa ner upphängningslisten i de två pluggarna i de förborrade hålen på sidan.

5. Tryck bottendelen på plats. Bottendelen är identisk med ovandelen. Delarna fogas automatiskt ihop med minimala krafter.

6. Sista sidan pressas på plats. Pluggar har satts i botten- och ovandelen, samt två pluggar i upphängningslisten. Ett litet knytnävsslag, så sitter allt ihop.

OBS! Denna gör-det-självbeskrivning är en del av ett stort kökstema. Här kan du ladda ner det 18 sidor långa temat.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksskåp