De 8 bästa köksgolven

Köksgolvet är husets mest trafikerade område, och just därför gäller det att välja rätt beläggning på ditt köksgolv.

Föredrar du ett mjukt och behagligt golv i köket, eller ska det vara av blankpolerade och hårbrända klinker? Urvalet när det gäller golvbeläggning för kök er enormt, och du kan få det precis som du vill!

8 golvbeläggningar för köket

Vi har samlat de 8 vanligaste och lämpligaste golvtyperna för kök. I artikeln får du en kort beskrivning av deras olika egenskaber, hur de monteras och underhålls, fördelar och nackdelar, och avslutningsvis får du expertens utlåtande. Här kan du se vilka golvtyper som avhandlas i artikeln:

1. Linoleum
En blandning av harts, kork och trämjöl stöpt på ett nät av t.ex. lin. Det är lätt att montera, så länge det läggs som plattor, och så är det ett material som är mjukt att gå på.

LÄS OCKSÅ: Linoleum – ett smart material

2. Vinyl
Här får du ett plastgolv som är lätt att rengöra och underhålla. Golvet är både billigt och lätt att lägga!

3. Laminat
MDF-skiva med pålimmad plastfilm. En beläggning som är lätt att lägga, slitstarkt och billigt. Å andra sidan är det svårt att reparere.

4. Kork
1 mm korklager med transparent vinyl över och unde. Extremt mjukt att gå och stå på, men svårt att reparera.

5. Plankgolv
Lagt med not och spont, lätt att underhålla (kan t.ex. slipas), men kräver ett större ingrepp när det ska läggas.

6. Mosaikparkett
Trästavar limmade på nät. Snygg lösning, men kräver ytskiktsbehandling. Det största minuset är att det är väldigt fuktkänsligt, och därfär kanske inte det perfekta valet som beläggning i ditt kök.

7. Lamellparkett
Hårt golv som inte tål vatten under längre perioder (spiller du något måste det torkas upp noggrant och med det samma!). Enkel montering.

8. Kakel/klinker
Snyggt, men inte särskilt praktiskt i ett kök. Det är hårt att gå på, och alla glas och tallrikar som tappas på golvet krossas direkt.

MINI GUIDE

Köket är ett av de mest trafikerade rummen i en bostad och det ställer stora krav på golvet. Det ska vara slitstarkt och ändå behagligt att gå på eftersom du är så ofta i köket. Det ska också vara lätt att få golvet rent för det blir så lätt smutsigt av bl.a. spill. Men oavsett vilket material du väljer så tål det inte hur mycket vatten som helst. Genast efter att golvet har tvättats bör det torkas av med urvriden trasa. Det är främsta orsaken till att många experter rekommenderar rullvaror som vinyl, trots att läggningen kräver hjälp av yrkesfolk. Experter rekommenderar rent generellt mjuka golv eftersom de känns behagliga att gå på och urvalet är stort.

Innan du köper nytt golv bör du ha bestämt dig för hur lång tid du har lust att använda på underhåll. Några material kräver underhåll, andra kräver det inte. Ett trägolv ska t.ex. ytbehandlas för att hålla sig snyggt och inte slitas ojämnt. Ett oljebehandlat trägolv är lättare att underhålla än ett lackerat.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Köksgolv