Här är ditt nya köksgolv

Föredrar du ett mjukt och behagligt golv i köket, eller ska det vara av blankpolerade och hårbrända klinker? Urvalet när det gäller golvbeläggning för kök er enormt, och du kan få det precis som du vill!

8 golvbeläggningar för köket

Vi har samlat de 8 vanligaste och lämpligaste golvtyperna för kök. I artikeln får du en kort beskrivning av deras olika egenskaber, hur de monteras och underhålls, fördelar och nackdelar, och avslutningsvis får du expertens utlåtande. Här kan du se vilka golvtyper som avhandlas i artikeln:

Linoleum

En blandning av harts, kork och trämjöl stöpt på ett nät av t.ex. lin. Det är lätt att montera, så länge det läggs som plattor, och så är det ett material som är mjukt att gå på.

LÄS OCKSÅ: Linoleum – ett smart material

Vinyl

Här får du ett plastgolv som är lätt att rengöra och underhålla. Golvet är både billigt och lätt att lägga!

Laminat

MDF-skiva med pålimmad plastfilm. En beläggning som är lätt att lägga, slitstarkt och billigt. Å andra sidan är det svårt att reparere.

Kork

1 mm korklager med transparent vinyl över och unde. Extremt mjukt att gå och stå på, men svårt att reparera.

Plankgolv

Lagt med not och spont, lätt att underhålla (kan t.ex. slipas), men kräver ett större ingrepp när det ska läggas.

Mosaikparkett

Trästavar limmade på nät. Snygg lösning, men kräver ytskiktsbehandling. Det största minuset är att det är väldigt fuktkänsligt, och därfär kanske inte det perfekta valet som beläggning i ditt kök.

Lamellparkett

Hårt golv som inte tål vatten under längre perioder (spiller du något måste det torkas upp noggrant och med det samma!). Enkel montering.

Kakel/klinker

Snyggt, men inte särskilt praktiskt i ett kök. Det är hårt att gå på, och alla glas och tallrikar som tappas på golvet krossas direkt.

I artikeln som du kan hämta på denna sida, får du en detaljerad översikt över golvbeläggningar för köket, och ett stort antal för- och nackdelar. Trevlig läsning!