Fräs ut för beslag

Innan du fräser ur för beslagen ska du vara helt säker på placeringen. Hantverkaren har avsatt måtten i samband med att han la upp skivan.

Mät in ca 10 cm från vardera sidan och kom i håg att markera på både bänkskivan och underskåpets översida. Från markeringarna ritar hantverkaren med hjälp av en vinkelhake var beslagens centrum ska sitta.

Borra med en så kallad kvistborr i samma diameter som beslaget, här 35 mm, ner i skivans undersida. Det här beslaget ska försänkas med 15 mm, och hantverkaren kontrollerar noga att han borrar tillräckligt djupt, men inte för djupt.

LÄS OCKSÅ: Så använder du ett kvistborr

Beslaget ska ligga i liv med bänkskivan, eller en liten aning försänkt. Stången mellan beslagen är 16 cm lång och ska ligga mitt över fogen så att 8 cm hamnar i ena bänkskivan och 8 cm i den andra.

Nu är det dags att fräsa ur för stången. Till det arbetet använder vi en handöverfräs. Har du ingen kan man hyra dem i exempelvis byggvaruhuset. Fräsjärnets diameter ska vara lite större än stången som är 6 mm tjock.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på handöverfräsen på 5 minuter

Ställ sedan in fräsjärnet på ett djup som svarar mot beslagets djup. Fräs nu längs markeringen. Lägg beslaget på plats och kontrollera att allt stämmer. Fräs sedan ur nästa spår på precis samma sätt.

Sedan ska vi fräsa ur för kexen, som stabiliserar de två bänkskivorna, så att de inte förskjuts i höjdled i förhållande till varandra. Kexen är 2,2 cm breda på mitten och ska gå in till hälften i vardera skivan.

Det betyder att fräsjärnet ska ställas in på lite över 1,1 cm djup, eftersom kexen ju ska in i båda skivorna. Tre kex placeras ut med ungefär samma inbördes avstånd och därpå fräser hantverkaren ut hål för dem med en särskild lamellfräs.

En sån är kanske inte något man har stående på hyllan i verkstaden, men de kan hyras. Och har du en handöverfräs kan man även använda den.

Det gör inget om urtaget från fräsen blir lite längre än kexet. Innan skivan läggs på plats är det smart att olja in ändarna, så att de inte suger till sig fukt lika lätt. Nu kan den första skivan läggas på plats. Men den ska inte göras fast innan den andra bänkskivan anpassats på precis samma sätt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord