Vägen till en häftig verkstad

När du ska inreda en funktionell verkstad är det fyra avgörande saker du ska ha koll på: inredning, förvaring, belysning och arbetsbord. Och du måste först och främst tänka igenom dina vanligaste arbetsmoment.

Det krävs förberedelse för att inreda en bra verkstad. T ex ska de maskiner du använder mest vara enkla att komma åt. Några måste kanske till och med stå framme hela tiden. Det samma gäller de material du oftast använder.

Det krävs förberedelse för att inreda en bra verkstad. T ex ska de maskiner du använder mest vara enkla att komma åt. Några måste kanske till och med stå framme hela tiden. Det samma gäller de material du oftast använder.

För många gör det självare är det en dröm att kunna inreda sin egen verkstad: att ha utrymme för att stå med långa brädor och stora skivor och att ha full överblick över och koll på verktygen.

För de lyckligt lottade kan drömmen gå i uppfyllelse i en källare, ett gammalt garage eller någon annanstans med gott om plats. De mindre lyckligt lottade har kanske ett hörn i en skrubb eller ett utbyggt redskapsskjul som kan fungera som verkstad med förvaring och ett rejält arbetsbord.

Oavsett var verkstaden hamnar, ska du börja med att fråga dig själv vilka dina vanligaste arbetsuppgifter är. Baserat på det kan du avgöra hur mycket plats som behövs till arbetsbenk, hyllor, verktygstavla och så vidare, och du kan ordna ordentlig belysning.

När det gäller förvaring, kan du aldrig få tillräckligt med utrymme – men du kan optimera den plats du har.

De 4 viktigaste delarna

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du inreder en välfungerande verkstad. Vi går igenom 4 centrala delar:

Inredning

När du inreder din verkstad ska du ha överblick över dina verktyg.

Förvaring

Överblick och att utnyttja utrymmet är ledorden när du ska bestämma var verktyg och material ska förvaras.

Belysning

Du ska kunna se vad du gör i verkstaden. Därför behöver du flera olika sorters belysning.

Arbetsbord

Arbetsbordet är nog allra viktigast i verkstaden. Det kan tillverkas på ett otal olika sätt.

En bra verkstad kräver planering

Innan du börjar inreda måste du fråga dig själv: Vad kommer jag använda den till?

Gillar du att snickra eller ska du främst använda din verkstad för att kapa stora byggskivor och långa reglar för renoveringsjobb? Det är helt avgörande för hur du inreder verkstaden mest ändamålsenligt.

Snickeriarbete kräver många maskiner men inte nödvändigtvis mycket rörelseutrymme för dig själv och ditt arbetsmaterial. Motsatt är det att arbeta med stora byggskivor som kräver mycket plats men kanske inte så många fasta maskiner.

De maskiner som du använder ska vara lättåtkomliga. Några behöver kanske stå framme hela tiden. Det samma gäller de material som du oftast använder.

Gör en grovskiss, så att du kan bilda dig en uppfattning om var fasta inventarier som arbetsbord och hyllor ska placeras. Du kan mäta upp inventarierna och klippa ut dem i samma skala som skissen, så kan du flytta runt dem tills du är nöjd.

Inredning

När du inreder din verkstad ska du ha överblick över dina verktyg.

Nästa punkt i din inredningsplanering är överblick.

Det behöver inte vara perfekt ordning, men du ska snabbt och enkelt kunna hitta det verktyg som du behöver för en uppgift. Det kan du göra på många sätt, beroende på utrymme och personliga preferenser, men du ska ha med överblicken från början, när du bestämmer förhållandet mellan arbetsbord, hyllor och placeringen av dina verktyg.

Sätt sakerna i system. En verktygstavla är ett sätt att organisera en massa verktyg på. Här har du alltid överblick över var de olika skruvmejslarna, tängerna och nycklarna är. Motsvarande överblick kan du få med en verktygsvagn på hjul eller välplanerade lådor.

Arbetsbord

Arbetsbordet är nog allra viktigast i verkstaden. Det kan tillverkas på ett otal olika sätt.

Poängen med en verkstad är att ha ett ställe att arbeta på. Och här är ett arbetsbord helt centralt, oavsett om det är stort eller litet. I många fall är det mest avgörande att bordet är stabilt; det ska klara av att du spänner fast saker medan du sågar i dem, eller bockar och bankar på saker i skruvtvingen.

ARBETSBORD

Arbetsbordet ska vara så stort som utrymmet tillåter. Du kan aldrig få tillräckligt stora bordsytor. Arbetsbordet här har bra hyllor med plats för många verktyg. Arbetsbordet på andra sidan har tre bordsskivor, av vilka de två kan svängas in under den tredje. Så får du gott om arbetsyta när du behöver det, och gott om golvyta när det är vad du behöver.

SÄTT FAST SAKER

En skruvtving är nästan oumbärlig i en verkstad när du ska såga, banka på eller böja material.

Om du skruvar fast maskiner som bänkslip, pelarborrmaskin och kapsåg på skivor, kan du enkelt fästa dem i arbetsbordet. Antingen med tvingar eller, som här, spänna fast dem i bordet med mutter och bult.

Det kan vara en bra idé att klä in en liten del av arbetsbordet med en skiva av plåt. Så kan du hamra och banka på metall utan att det skadar själva bordsskivan.

Belysning

Du ska kunna se vad du gör i verkstaden. Därför behöver du flera olika sorters belysning.

Du behöver allmänbelysning som lyser upp hela verkstaden. Det betyder oftast takbelysning. Gärna lysrör, spottar eller ljuspaneler.

Därutöver är det bra med belysning som du kan rikta mot där du arbetar för tillfället. En gammal hederlig skrivbordslampa kan vara ett exempel.

LED-ljuspaneler (här Ikea) ger (här Ikea) ger bra ljus i hela rummet och använder väldigt lite ström.

En transportabel lampa, som kan hängas, är praktisk vid många tillfällen. Och du kan ta med den, t ex om du ska meka med bilen eller arbeta i trädgårdsskjulet.

Förvaring

Överblick och att utnyttja utrymmet är kodorden när du ska bestämma var verktyg och material ska förvaras.

Det näst dummaste du kan ödsla tid på är att alltid behöva leta efter det verktyg du behöver, för att du inte har en aning om var det är.

Det dummaste är att ödsla både tid och pengar på att köra till bygghandeln efter material (eller verktyg) som du redan har liggande någonstans, men du kan bara inte komma ihåg var.

Vilket system som fungerar bäst beror på dig och din verkstad. Men kom ihåg att ”det du inte ser, finns inte”, så är du på rätt väg. Att det syns är din räddning, när du snabbt behöver hitta det du letar efter.

TRANSPARENS

Ofärgade plastlådor gör det möjligt att se vad som finns i lådan. Då behöver du inte ta ned fyra lådor med skruvar innan du hittat lådan med elsaker.

Tvingar är enkla att placera så att de syns. De kan ju hålla fast sig själva, antingen på en hyllkant eller i en list.

HYLLOR GER ÖVERBLICK

En hylla ger bättre överblick än lådor och stängda skåp. Det är inte snyggt men praktiskt, och det är syftet med verkstaden. Det känns skönt att få bort saker från golvet och upp i ögonhöjd.

Använd innertaket

Din skruvdragare är nära handen, om den hänger i taket i en bit utskuret avloppsrör.

Utnyttja väggytan.

Det finns många saker som kan hängas på väggen i krokar eller andra sorters upphängningar. Fogtuber kan du enkelt hänga på en tunn spik som är inslagen i väggen. Borra ett litet hål i tubens nedersta del, där det inte finns någon fogmassa eller lim. Tuberna kan hänga bredvid varandra.

Använd flera sorters hållare. Redskap utan hål i skaftet kan sättas fast i hållare som klämmer fast om skaftet.

Använd också baksidan av dörren in till verkstaden, t ex för att hänga upp en trappstege.

Sortimentlådor är utmärkta för skruvar och småsaker. Med transparenta lådor har du full överblick.

Krokar kan hålla uppe en massa saker, och så får du användning av väggytan.

Smålister kan hänga i ett vanligt papprör uppskruvat i taket.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verkstad