Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skapa den perfekta verkstan

Skriv ut Spara artikel

Det finns inga bra skäl till att välja en lång fast arbetsbänk, när man får större flexibilitet med två bänkar på hjul. Här visar vi hur du kan skapa en perfekt verkstad, som kan ändras i takt med arbetsuppgifterna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
2.500 kronor

Intro

Alla hemmahantverkare drömmer om en bra verkstad där man kan klara alla möjliga jobb från att laga en stol eller cykel till att snickra nya garderober.

För att du ska få en verkstad, ska du ha en lokal. Men sedan ska den inredas, och hur gör du det bäst? Här har vi ett stort rum, där det vore lämpligt med en lång arbetsbänk under fönstren. Det är praktiskt om du ska kapa ett par långa brädor, men om du ska laga ett fönster eller snickra en stor ram? Då vore det bättre med ett kvadratiskt bord mitt i rummet, så att du kan gå runt det medan du arbetar.

En verkstad ska inredas flexibelt, och här får du tips och goda råd som gör det möjligt att möblera om efter arbetsuppgiften. Lösningen är inte en utan två bänkar. Står de i förlängning av varandra får du en lång bänk. Behöver du en bredare bänk rullar du ut bänkarna mitt på golvet och låser dem rygg mot rygg. De är nämligen försedda med hjul och kan därför lätt flyttas i verkstan.

Utöver de smarta bänkarna med flera finesser visar vi hur du snickrar anhåll till din kap- och geringssåg, skruvlådor att hänga på väggen och ett stativ som går på hjul för dubbla sopsäckar.

LÄS OCKSÅ: Så organiserar du din verkstad

Instruktion

Flexibel bänk

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Det stora öppna förvaringsutrymmet har plats för många maskiner. Och när luckan fälls ner skyddas de mot damm och spån.

Den rullande arbetsbänken snickras mycket lätt och snabbt. Du börjar med att skruva fast benen på sidorna (skivorna) och därefter skruvar du fast bakstycket. Bänkskivan och bottnen (verktygshyllan) ser till att bänken bir stadig. Den smarta, uppfällbara luckan körs in i bänken på spår framtill och på sidorna.

Måtten som finns i materiallistan passar till den verkstad där bänkarna står. Du ska naturligtvis ändra måtten så att de passar i din verkstad. Gör du bänkarna längre kan du använda lite grövre brädor som stöd.

Limma och skruva ihop alla delar och förborra för skruvarna så att mdf-skivorna inte skadas.

1

Börja med att sätta ihop fronten genom att limma och skruva fast två brädor (F) på de främre benen (K1). Använd 5 x 50 mm skruvar. Skruva och limma fast de två bakre benen (K2) på bakstycket (A) med 4 x 40 mm skruvar.

2

Limma och skruva fast sidorna (C) på de främre benen (K1) med 4 x 40 mm skruvar. Limma och skruva sedan fast de bakre benen med 4 x 40 mm skruvar.

TIPS: Håll fast sidorna med tvingar medan du skruvar. Då går det mycket lättare.

3

Gör ett stöd för bottnen (B) av listerna (G och J), som placeras 12 mm längre in än frontbrädan (F). Då kommer hyllan att ligga i nivå med brädans ovankant. Limma och skruva fast listerna med 4 x 30 mm skruvar.

4

Lägg verktygshyllan (B) på plats, och skruva fast den på stödlisterna (G och J) med 4 x 40 mm skruvar.

5

Mät hjulen, så att du får exakt höjd (här är hjulen 10 cm), och såga av de bakre benen (K2) innan hjulen monteras under dem. Hjul och bakre ben ska vara lika höga som de främre benen för att bänken ska stå stadigt.

6

Luckan görs av två skivor (D och E). Sätt ihop skivorna med tre gångjärn, som fästs med 3,5 x 12 mm skruvar.

TIPS: Den smala delen (E) är bredare än luckan (D), eftersom den fungerar som stopp när luckan dras ut och fälls ner.

7

Skruva fast listen (G) på benen (K1) med 5 x 50 mm skruvar cirka 15 mm under frontbrädan (F). Såga spår och stäm sedan bort träet mellan spåren i listen (G) där gångjärnen ska passera, när luckan skjuts upp eller ner.

8

Sätt fast stödlisterna (H1) på sidorna med lim och 4 x 30 mm skruvar. Fäst listerna från utsidan och se till att de kommer i nivå med stödlisten (G), som luckan vilar på.

9

Nu är det dags att sätta luckan på plats. Den vänds med gångjärnen neråt och skjuts in bakifrån i spåret. Nu ska luckan (D) komma ut på framsidan medan luckdelen (E) fungerar som stopp.

10

Skruva fast de övre stödlisterna (H2) så att den undre kanten på dem hamnar på samma nivå som underkanten av frontbrädan (F). Då hålls luckan på plats i spåret.

11

Skruva fast bänkskivan (L) på benen (K1 och K2) med 6 x 120 mm skruvar. Fäst också ett handtag - gärna brett - längst ner på luckans utsida.

12

När bänken ska flyttas lyfter du den framtill så att tyngden hamnar på hjulen.

Ordning och reda

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Ordning och överblick. Du kan snickra så många du behöver.

Det lönar sig att ägna en timme åt att snickra en eller ett par skruvlådor till verkstan. Då blir det lättare att hålla ordning bland skruvarna - och att hitta dem. Och du slipper vända och vrida varje paket för att leta efter storleken.

1

Fäst bakstycket (A) på mellanväggarna (C) med lim och 4 x 40 mm skruvar. Fäst därefter framstycket (B) på mellanväggarna på samma sätt.

2

Limma och spika fast bottnen (D) under framstycke, mellanväggar och bakstycke. Använd 25 x 1,6 mm dyckertar. Häng sedan upp lådan på väggen, sätt etikett vid varje fack och fyll dem med skruvar. Gör eventuellt flera lådor.

Rulla bort skräpet

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Du kommer att bli glad för ett rullande sopstativ i din verkstad. Det kan lätt flyttas och det gör det lätt att ta hand om allt skräp i verkstan. Och med två säckar - eller flera - i stativet kan du avfallssortera på ett tidigt stadium.

Vi har här utformat de två facken så att de passar till vanliga sopsäckar i plast. Anpassa storleken på facken i ditt stativ efter de säckar du använder. Lägg märke till den smarta finessen vid mellanväggen - ett par sågade spår som gör det lätt att klämma fast säckarna.

1

Limma och skruva ihop de två sidorna (B) på bottnen (D). Fäst dem sedan på framstycket (A). Förborra och använd långa, tunna skruvar så att skivorna inte spricker.

2

Markera för mellanväggen (C), limma och skruva fast den. Avsluta med att limma och skruva fast bakstycket (A).

3

Såga 5-6 cm ner i både fram-och bakstycke (A) på bägge sidor av mellanväggen (C). Såga av hörnen för att det ska gå lättare att trä fast sopsäcken. Runda till sist av hörnen med fil.

Stöd för långa lister

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Med ett anhåll på vardera sidan av sågen får brädorna perfekt stöd när du bearbetar dem.

Om du har en kap- och geringssåg är det en stor fördel att ha ett eller flera anhåll, som du kan lägga långa brädor och lister på medan du bearbetar dem.

Du snickrar snabbt ett anhåll genom att skruva ihop tre brädor. Gör helst två par, så kan du lägga två anhåll på varje sida av sågen. Du kan hålla fast anhållen med pluggar på arbetsbänken.

1

Lägg listen (A) ovanpå två fötter (B) i förlängning av sågbordet till kapsågen. Lägg en exakt rak och vågrätt placerad list (hjälplisten) på sågbordet och överför sågbordets höjd till (A).

2

Såga till listen (A) i bredd och limma och skruva fast de två fötterna (B) under listen. Använd tre skruvar på 5 x 60 mm i varje fot.

3

Limma fast träpluggar (C) i hålen i fötterna. Pluggarna ska sticka ut en bit på undersidan. När limmet har torkat kan du lätt låsa anhållet på bänken, och du kan lika lätt lyfta upp det och flytta det till ett par andra hål (om du har gjort flera).

Material

Detta har använts till arbetsbänkar

12 mm mdf-skiva:

 • 1 bakstycke (A), 56 x 185,6 cm
 • 1 botten (B), 45,9 x 185,6 cm
 • 2 sidor (C) à 56 x 58 cm
 • 1 lucka (D), 37 x 176,3 cm
 • 1 luckdel (E), 10 x 185,3 cm
 • 22 x 95 mm lister:
  • 2 frontbrädor (F) à 185,6 cm
 • 22 x 44 mm lister:
 • 3 stödlister (G) à 185,6 cm
 • 4 stödlister (H1 och H2) à 45,9 cm
 • 2 tvärstag (J) à 42,1 cm

44 x 44 mm lister:

  • 2 bordsben (K1) à 87,5 cm
 • 2 bordsben (K2) à 87,5 cm, som sågas av 10 cm till 77,5 cm

26 mm stavlimmad skiva:

 • 1 bänkskiva (L), 61 x 190 cm

Dessutom:

 • 2 möbelhjul med en höjd på 10 cm
 • 3 gångjärn à 50 x 80 mm uppfällda till luckan
 • Luckhandtag
 • Skruvar: 3,5 x 12 mm, 4 x 30 mm, 4 x 40 mm, 5 x 50 mm och 6 x 120 mm
 • Trälim

Detta har använts till skruvlådorna

22 x 95 mm brädor:

 • 1 bakstycke (A), 62 cm

22 x 44 mm hyvlat trä:

 • 1 framstycke (B), 62 cm
 • 5 mellanväggar (C) à 8 cm

  6 mm plywood:

  • 1 botten (D), 11,8 x 62 cm

  Dessutom:

  • 4 x 40 mm skruvar
 • 26 x 1,6 mm dyckertar
 • Trälim

Detta har använts till sopsäckarna.

16 mm mdf-skiva:

 • 2 fram- och bakstycken (A) à 70 x 70 cm
 • 2 sidor (B) à 30,8 x 70 cm
 • 1 mellanvägg (C), 30,8 x 68,4 cm
 • 1 botten (D), 30,8 x 66,8 cm

  Dessutom:

 • 4 x 40 mm skruvar
 • 4 möbelhjul
 • Trälim

Detta har använts till anhållen

26 mm stavlimmat trä:

 • 1 list (A), 6,5 x 90 cm
 • 2 fötter (B) à 12 x 26 cm
 • 2 träpluggar (C) à 4 cm

Dessutom:

 • 6 skruvar, 5 x 60 mm
 • Trälim

Tidsförbrukning

Du kan faktiskt bli klar redan på en helg.

Pris

Räkna med 2500 kr för 2 bänkar, 2 skruvlådor, 2 anhåll och 1 soptunna.

Svårighetsgrad

Det är relativt enkelt att sätta ihop de olika delarna. Ta god tid på dig och följ våra arbetsanvisningar.

Ritning

Arbetsbänkar

Bänken har enkel konstruktion: fyra ben, tre fasta sidor, en botten och en bänkskiva. Den stora, fällbara frontluckan ser till att dina maskiner inte täcks med damm och spån när du arbetar i verkstan.

logga in eller köp tillgång

Skruvlådor

Skruvlådorna är egentligen bara en lång låda, och den består av ett bakstycke (A), ett framstycke (B), ett anta mellanväggar (C) och en botten (D). Delarna limmas och skruvas lätt ihop.

logga in eller köp tillgång

Soptunna

Du behöver 6 mdfskivor och 4 hjul för att snickra det praktiska, rullande stativet för sopsäckarna.

Med stativet slipper du skyffla ner sågspån i en plasthink, som du sedan lätt välter…

logga in eller köp tillgång

Anhåll

Börja med att kapa brädorna till önskad längd, men vänta med bredden (höjden) på brädan (A) tills du vet hur höga anhållen ska vara. Det räknar du ut om du följer anvisningarna i bildserien till höger. När alla delar har sågats till ska de bara skruvas ihop och förses med pluggar.

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Skapa den perfekta verkstan
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka