Så får du ut mest av din hyvelbänk

En hyvelbänk är ett arbetsbord med en mängd möjligheter. Du kan använda din hyvelbänk till mycket mer än att hyvla vid.

Hyvelbänk: Så får du ut mest av din hyvelbänk

En hyvelbänk är ett perfekt arbetsbord som kan hjälpa dig med många olika uppgifter.

Vad är en hyvelbänk?

En hyvelbänk är byggd av trä och är först och främst tänkt att hyvla vid. Den är ofta utrustad med en framtång och en baktång, som tillsammans med bänkhakarna gör det möjligt att spänna fast diverse brädor, läkt och skivor så att du kan hyvla dem på alla håll och kanter ut att de rör sig något.

Vad kan man använda en hyvelbänk till?

Utöver att fixera olika ämnen när de ska hyvlas, är en hyvelbänk även perfekt som allround-arbetsbord. Du kan använda den när du ska måla, lacka, skruva eller spika. Den solida konstruktionen (beroende på modell) tål nämligen slag i alla former. Så ska du räta ut en bit metall kan du lugn spänna fast den till hyvelbänken och låta hammaren ta sig an resten, utan att oroa dig över om hyvelbänken kommer klara det eller inte. Och har du ex. ett skruvstäd eller kanske en bänkslip kan du med fördel montera dem på hyvelbänken.

Hur stor ska en hyvelbänk vara?

Sammantaget bör en hyvelbänk vara så tung, lång och stabil som möjligt. Det ger dig nämligen möjlighet att lägga ännu större ämnen på hyvelbänken. Stabiliteten är också viktig, så en tung hyvelbänk är verkligen ingen nackdel. Hyvelbänkar finns dock i flera storlekar, eftersom alla inte har plats till en professionell hyvelbänk på över 200 cm. En klassisk hyvelbänk för hobbybruk är vanligtvis 120-150 cm.

Vad kostar en hyvelbänk?

Hyvelbänkar finns i alla prisklasser – ända från de billigaste lågprismodellerna för ca 1000 kr till de professionella för omkring 15 000 kronor. Men precis som när det är skillnad på priset, är det även skillnad på kvaliteten. Problemet med många av de billigaste modellerna är att träet ofta "slår sig" och vrids ur led, eftersom träet inte torkat ordentligt innan det blev till en hyvelbänk. Om du vill spara lite pengar kan du därför leta efter en begagnad hyvelbänk, men kom ihåg att du för ca 5 000 kr för en helt ny hyvelbänk i lysande kvalitet.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Arbetsbänk