Intro
Instruktion
01
Överblick
2
Steg
Börja med att analysera dina behov och önskemål när det gäller skåputrymme och förvaringsplats. Mät sedan rummet och se hur många skåp du kan få plats för och var de olika delarna ska placeras: tvättmaskin, ev. torktumlare, disk- och sköljbänk, överskåp etc.
Det är sällan som antalet skåp går jämnt upp med rummets bredd eller längd, så du måste vara beredd på att montera passbitar mellan de yttre skåpen och väggarna. Sätt inte ett skåp för tätt intill en angränsande vägg, för då kan det bli svårt att öppna skåpdörren eftersom handtaget antagligen tar emot.
En mängd rör och slangar ska döljas på ett snyggt sätt samtidigt som inredningen ska förvandla rummet till ett praktiskt grovkök eller en tvättstuga.
02
Montering
8
Steg
När du har bestämt dig för var de olika skåpen ska placeras kan du börja med att sätta upp det skåp som vållar minst problem. Det är ju troligt att ett eller flera skåp inte måste sågas till. När det skåpet är på plats har du en fast punkt att arbeta ifrån när resten monteras.
Montera benen under skåpet och lirka det på plats. Finjustera benens höjd tills skåpet står vågrätt och lodrätt. Glöm inte att ta hänsyn till tjockleken på bänkskivan som monteras senare.
Fäst skåpet i väggen med en skruv. När du har finjusterat placeringen och sett att det står vågrätt och lodrätt fäster du det med ett par skruvar till.
Nu kan du mäta från skåpsidan så blir det lättare att markera för de urtag du måste göra i skåpen vid rören. Om du ska sätta in en tvättmaskin, ska du komma ihåg att skapa plats för den.
Mät och markera på undersidan av skåpet och borra sedan hål för rören med hjälp av hålsåg. Här är det hål för rör till vatten och avlopp. Borra hålen några millimeter större än rörens diameter så att rören inte kläms eller sitter i spänn.
Sätt skåpet på plats och kolla att framkanten sitter i rak linje med framkanten på det första skåpet som monterades. Justera skåpet så att det står vågrätt och på samma höjd som det första.
Montera de rör som ska gå igenom bottnen på skåpet. Lägg märke till att detta skåp saknar bakstycke för att det ska gå lätt att ansluta rören till varmt och kallt vatten.
Sätt nu ihop det skåp som ska dölja de flesta rören. Även om det först och främst ska trolla bort rören, så blir det ändå en del förvaringsplats i skåpet.
Sätt inte fast benen under skåpet förrän du har sågat ut i bottnen och på sidorna för rören. Det blir ju nödvändigt att placera benen lite annorlunda än normalt eftersom en del av bottnen sågas bort.
03
Bänkskiva
5
Steg
Ovanpå underskåpen ska det förstås ligga en bänkskiva. Mät noga avståndet mellan väggarna så att skivan passar i storlek när du har sågat till den. Den ska sticka ut några centimeter i framkant från skåpen.
Kontrollera noga vinkeln mellan väggarna och om de är skeva eller raka. Mät sedan noga mellan väggarna och dra bort 2-3 mm så att det går att få bänkskivan på plats.
Såga skivan till rätt längd med sticksåg. 5 cm från framkanten kan du vinkla sågen en aning så att skivan blir bredare upptill. Då blir det också plats för små ojämnheter på väggen.
Innan du sågar hål i skivan för rör lägger du skivan på plats (även om den inte kan skjutas in helt mot väggen), så att du kan markera var du ska såga. Rören döljs sedan av en låda som du snickrar av mdf.
Innan skivan läggs på plats kollar du att framkanterna på skåpen sitter i rak linje och att skåpen är vågräta.
04
Finish
5
Steg
Det är sällan man lyckas få antalet skåp att gå jämt upp med avståndet mellan två väggar, och det innebär att man måste snickra passbitar som täcker de sista centimetrarna. När skåpen är på plats kan du mäta hur stora passbitarna ska vara och sedan skruvar du fast dem från insidan av skåpen.
Sockeln sågas till och klickas fast på benen under skåpen. Ovanpå bänkskivan monteras ett skåp, som du snickrar av mdf, som döljer rören. Här har skåpet endast två sidor och det räcker att det vilar på bänken. Då kan du lätt flytta det när du måste komma åt rören.
Mät avståndet från skåpet till väggen och såga till en passbit, som du sedan skruvar fast från insidan av skåpet. Sätt passbiten 2 mm bakom framkanten på skåpet. Det ser snyggast ut.
Såga till sockeln och fäst en ev. fuktskyddslist under den. Sockeln ska vara 3-5 mm lägre än avståndet från golvet till undersidan av skåpen.
Täta mellan vägg och bänkskiva med sanitetssilikon i önskad kulör. Om du vill kan du efteråt fästa en smyglist eller hålkälslist på ovansidan av bänkskivan.
Avsluta med att sätta fast dörrarna på skåpen och montera handtag. För att det inte ska väsnas när dörrarna stängs kan du sätta små kuddar av filt eller gummi på skåpkanten.
Material
Kökssnickerier:
• 2 överskåp à 60 cm
• 1 diskbänksskåp, 60 cm
38 mm laminerad bänkskiva:
• 1 bänkskiva, 63 x 260 cm
16 mm mdf:
• 2 täckskivor
Dessutom:
• Sockelfront • sockelben • sanitetssilikon • trälim • skruvar • dyckertar • handtag och diverse beslag
Specialverktyg:
• Hålsåg
Tidsförbrukning
2 dagar plus tid för målning.
Pris
Cirka 5000 kr för köksskåp, bänkskiva, mdf-skiva, socklar och beslag.
Svårighetsgrad
Du måste vara noggrann när du mäter runt rören, och du tvingas tänka annorlunda för att placera sockel och ben.