Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här bygger du en stadig sockel

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om sockeln är stadig och fullständigt vågrät är det härligt enkelt att bygga vidare ovanpå den. Därför är sockeln den viktigaste delen när du monterar ett skåp, oavsett om det är en garderob i sovrummet eller ett bänkskåp i köket. Här visar vi hur du bygger en stadig och vågrät sockel.

Sockeln är på plats och den har byggts så att man kan dra kablar och vattenrör igenom den.

Sockeln är på plats och den har byggts så att man kan dra kablar och vattenrör igenom den.

3 METODER NÄR DU BYGGER EN SOCKEL

Du kan mäta noga och såga av en bit av sockeln i den sida där den är för hög. Då står sockelns alla delar direkt på golvet. Det är den metod vi visar steg-för-steg.

1. Du kan mäta noga och såga av en bit av sockeln i den sida där den är för hög. Då står sockelns alla delar direkt på golvet. Det är den metod vi visar steg-för-steg.

Du kan palla upp sockeln med kilar eller distansbrickor. När sockeln är vågrät fixeras klossarna (se tips). Längs framsidan kan klossarna döljas av en list eller en täckbräda (fusksockel).

2. Du kan palla upp sockeln med kilar eller distansbrickor. När sockeln är vågrät fixeras klossarna (se tips). Längs framsidan kan klossarna döljas av en list eller en täckbräda (fusksockel).

Om sockeln måste pallas upp ganska mycket kan klossarna inte döljas av täckbrädan. Då måste du såga till en extra bräda, som följer golvets ojämnheter, och fästa den på täckbrädan.

3. Om sockeln måste pallas upp ganska mycket kan klossarna inte döljas av täckbrädan. Då måste du såga till en extra bräda, som följer golvets ojämnheter, och fästa den på täckbrädan.

TIPS KLOSSAR BÖR LIMMAS FAST

När du använder kilar eller avståndsklossar av olika slag för att få sockeln vågrät är det viktigt att klossarna fixeras. I annat fall kan de glida åt sidan. Limma gärna ihop klossarna med rikligt med trälim och fäst dem med lim på golvet. Bygger du sockeln på ett trägolv utan golvvärme kan du skruva fast klossarna och fixera sockeln med beslag.

När du använder kilar eller avståndsklossar av olika slag för att få sockeln vågrät är det viktigt att klossarna fixeras. I annat fall kan de glida åt sidan. Limma gärna ihop klossarna med rikligt med lim och fäst dem med lim på golvet.

ALTERNATIV SKÅPEN STÅR PÅ BEN

I stället för att bygga en sockel kan du ställa skåpen på ben, som ska vara justerbara i höjd. Du kan också fästa en regel på väggen och låta skåpen vila på regeln i bakkant medan de står på ben i framkant.

Den största fördelen med att ha en sockel under skåpen är att det blir lättare att gömma undan rör och kablar.

I stället för att bygga en sockel kan du ställa skåpen på ben, som ska vara justerbara i höjd. Du kan också fästa en regel på väggen och låta skåpen vila på regeln i bakkant medan de står på ben i framkant.

SÅ HÄR BYGGER DU EN SOCKEL

På baksidan av den främre sockellisten och på framsidan av den bakre fäster du klossar med lim och skruvar. På dessa kan du sedan fästa de tvärgående stöden mellan fram- och baksida

1. På baksidan av den främre sockellisten och på framsidan av den bakre fäster du klossar med lim och skruvar. På dessa kan du sedan fästa de tvärgående stöden mellan fram- och baksida.

De tvärgående stöden skruvas fast. Ska du skruva i spånskiva bör du förborra och använda smala skruvar. Tvärstöden sätts så att de inte rör vare sig golvet eller skåpen.

2. De tvärgående stöden skruvas fast. Ska du skruva i spånskiva bör du förborra och använda smala skruvar. Tvärstöden sätts så att de inte rör vare sig golvet eller skåpen.

Sockeldelarna sätts ihop och sockeln läggs på golvet, så att den kan justeras vågrät. Var noga med att den blir FULLSTÄNDIGT vågrät. Då blir det lättare att sätta skåpen på plats.

3. Sockeldelarna sätts ihop och sockeln läggs på golvet, så att den kan justeras vågrät. Var noga med att den blir FULLSTÄNDIGT vågrät. Då blir det lättare att sätta skåpen på plats.

När sockeln är vågrät åt alla håll kan du markera den del som ska sågas bort. Lägg en penna på en kloss och dra längs sockeln om du inte har ett strykmått (specialredskap för märkning).

4. När sockeln är vågrät åt alla håll kan du markera den del som ska sågas bort. Lägg en penna på en kloss och dra längs sockeln om du inte har ett strykmått (specialredskap för märkning).

Sockeln delas så att du kan såga längs strecket med sticksåg. När de fyra sidorna har sågats till sätts sockeln ihop. Nu kommer den att följa golvet.

5. Sockeln delas så att du kan såga längs strecket med sticksåg. När de fyra sidorna har sågats till sätts sockeln ihop. Nu kommer den att följa golvet.

Sockeln sätts fast i väggen. En avståndskloss med en remsa tjärpapp mot väggen ser till att ev. fukt i väggen inte leds till sockeln. Fäst sockeln på golvet på cirka var 60:e cm.

6. Sockeln sätts fast i väggen. En avståndskloss med en remsa tjärpapp mot väggen ser till att ev. fukt i väggen inte leds till sockeln. Fäst sockeln på golvet på cirka var 60:e cm.

SMART TIPS: Gör plats för sockellådor

Innan du bygger din sockel bör du bestämma dig för om du vill förse den med sockellådor. Det är en smart och praktisk lösning, men lådorna gör det svårare att bygga sockeln.

Sockeln byggs annars upp på samma sätt som en utan lådor, men nu måste du sätta ihop sockeln med lådorna monterade innan du gör den vågrät.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka