Bygg din egen klassiker till en bråkdel av priset!

Du behöver inte vara miljonär för att ha råd med design, som på de gamla möbelarkitekternas tid. Vill du ha en skåpslucka i ek och naturlig rotting – gör som vi och bygg den själv!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kr.

Intro

Möbler av rotting hade sin storhetstid under 1950-talet, då möbelformgivare som Wegner och Mogensen designade många av de möbler som sedan blev klassiker, och som än idag är toppmoderna.

Rotting av olika typer kan köpas på rulle i olika bredd, t.ex. 45 cm, som vi har använt här.

Redaktionen rekommenderar: Bygg en läcker dagbädd

När du ska köpa rotting till möbler har du flera möjligheter. Den klassiska naturfärgade rottingen har vi valt til luckan i denna artikel. Den är gjord av bambu och kostar ca. 250 kronor/meter i bredden 45 cm.

Vit pappersrotting är en annan variant, som kan användas på samma vis. Finns i andra färger än vitt. Denna typen kostar omkring 150 kronor/meter.

(Rottingen kan även köpas i vit eller naturfärgad plast. Det kan, till skillnad från äkta rotting, användas på fuktiga platser och kostar ca. 400 kronor/meter.)

Instruktion

01
Ramen sätts ihop och fräses 5 Steg

Se till att hålla borret helt lodrätt.

1

Lägg de fyra tillskurna ramdelarna på ett plant underlag. Det ska sitta två pluggar i varje skarv. För att få plugghålen placerade precis ovanför varandra är det smart att märka upp på träet.

2

Spänn upp ramstyckena i hyvelbänken, och borra hål för alla pluggarna med ett 8 mm träborr.

3

Stryk trälim på pluggarna och i hålen. Bygg ihop hela ramen. Lägg den på en helt plan yta, och se till att den är i vinkel innan du spänner fast den med ett par skruvtvingar. Låt torka i minst 30 minuter.

4

Slipa till ramen, så att den är slät i alla håll och kanter. Slipa så jämnt som möjligt, så att ytorna inte bara blir släta utan även plana, så att det inte blir någon nivåskillnad mellan delarna när de är monterade.

5

Sätt ett 31, 7 mm falsfrässtål i överhands-frä sen, och fräs en 7 mm djup fals längs insidan av ramen. Överhandsfräsen lämnar efter sig runda hörnen. Dem blir du tvungen att hugga bort med ett stämjärn.

02
Rottingen sätts på plats i ramen 5 Steg

För att få stabilitet i rottingen limmar vi det på en bit plywood, som vi limmar fast i falsen i ramen med rottingen utåt.

Till sist ska det förborras för beslag i ramen, och här får du användning för ett beslagsborr som passar de valda beslagen. Det kan borra upp för beslaget utan att ramen spricker.

1

Märk upp ett stycke rotting efter din snickarvinkel. Du kan märka på det med en vanlig blyertspenna och klippa det med en ganska vanlig sax. Gör det ett par millimeter för litet i båda höjd och bredd.

2

Såga till en bit plywood i samma storlek som rottingen. Lägg på snickarlim längs kanten av rottingen och limma fast det på plywooden.

3

Smörj lim i falsen. Lägg skivan på plats i den ena sidan, och styr den på plats så att den hamnar bra.

4

Borra hål för beslagen, när limmet är helt torrt efter ett par timmar. Borra hålen med ett 32 mm belagsborr.

5

Skruva fast beslagen med ett par 16 mm kullerförsänkta skruvar. Var försiktig när du arbetar längs kanten av ramstyckena. Du måste förborra med ett väldigt tunnt borr för att ramträet inte ska spricka.

Material

21 x 43 mm ekträlister:

 • 2 ramstycken à 800 mm
 • 2 ramstycken à 314 mm

Dessutom:

 • Plywoodskiva, 326 x 726 mm
 • 8 stk. 6 mm pluggar
 • Rotting (slojd-detaljer.se)
 • Snickarlim

Specialverktyg

 • 32 mm beslagsborr

Tidsförbrukning

Lägg en dag på din första lucka.

Pris

Ca. 500 kr.

Svårighetsgrad

Lägg tid på precisionen i skarvarna, så kan du lätt få ihop luckan och få ett vackert slutresultat.

Ritning

Så är luckan uppbyggd

Luckan består av fyra ramstycken, som fogats samman med två pluggar i varje skarv. En plywoodskiva är placerad i en fals i ramen, och rottingen är limmad på.

Så är luckan uppbyggd

3D-modell

3D-modell

Flätad skåpslucka

Skåpslucka av ek och flätad rotting.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Fog med pluggar

Ramdelarna hålls ihop av plugg.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Flätad rotting

Den flätade rottingen limmas på en plywoodskiva som ligger i en fals i ramen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Gångjärnen monteras

Hål borras och gångjärnen monteras.

Öppna 3D-modell

Video

Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

TIPS: Tryck i plugg med en tving

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Skåp