Kan skåpsidan sluta tätt mot sockeln?

PROBLEM:

Jag ska snickra ett fast skåp på en vägg där det finns rätt höga socklar som dessutom är profilerade. Jag vill helst inte såga av socklarna utan hellre forma skåpsidan så att den sluter tätt mot sockeln. Men hur överför jag sockelns profil till skåpets sida så att jag kan såga till sidan?

LÖSNING:

Det finns ett specialverktyg som du kan använda, nämligen en profilmall. Den består av ett stort antal tunna plast- eller metalltrådar i en ram. När redskapet trycks mot en profil förskjuts pinnarna efter profilens form (därav namnet) och profilen kan överföras till ett arbetsstycke.

Men det finns andra lösningar som ger dig formen. Placera en tung låda på golvet och tejpa fast ett A4-papper på ena sidan (se bilden). Kapa en list och runda av ena änden. Den andra änden förses med ett urtag för en blyertspenna. Dra nu listen från golvet och upp över sockeln medan pennan ritar sockelns form på papperet.

Det är svårt att hålla listen rakt så det kan bli nödvändigt att i stället avsätta ett antal punkter, som du sedan förenar med ett streck. Klipp ut formen och överför den till sidan på ditt skåp så sluter skåpet tätt mot sockeln.

Läs även: Se hur du snickrar ett skåp med egna mått

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skåp