Innan skivorna sågas till ska du räkna ut hur många och hur stora skivor du behöver av de olika dimensionerna till hyllan. För det ändamålet är en skiss av hyllan en bra idé. Skissen är också en god hjälp när de många delarna senare ska limmas ihop. Hyllan byggs upp av tre lager med skivor. De olika tjocklekarna kombineras så att alla hyllelement får samma tjocklek. I det här fallet 32 mm.
Sammanfogningsprincipen, där de olika lagren överlappar och stöttar varandra, gör att hyllan blir självbärande och du slipper helt arbetet med besvärliga pluggfogar. Måtten kan ändras så att hyllan passar dina önskemål. Det enda du måste komma ihåg är att ta hänsyn till mdf-skivornas tjocklekar – i det här fallet 10 – 12 och 16 mm.
Notera att hantverkaren använder kapsågen för att skära till de långa bitarna, även om sågen inte klarar hela vägen. Han sågar först från ena sidan och vänder sedan skivan och sågar från andra hållet. De kortare bitarna kapas snabbt och exakt med bänksågen.
Nu ska de många bitarna bara sättas ihop på den plats där hyllan ska placeras. Här ska den gamla byrån lämna plats för den nya hyllan. För att sätta ihop den behöver du bara snickarlim och en spikpistol med 20 och 35 mm dyckert för att hålla ihop skivorna medan limmet torkar. Har du ingen spikpistol får du ta till hammaren och små dyckert. Men det är väldigt mycket lättare med en spikpistol, som också kan hyras på de flesta byggmarknader.
LÄS OCKSÅ: ALLT om MDF-skivor
Det finns elektriska spikpistoler, så att du inte behöver tryckluftskompressorn.Börja med att ge bottenskivan en sträng lim. Placera sedan det långa sidostycket emot bottenskivan. Skjut i två eller tre 35 mm spik för att hålla ihop bitarna. Placera det andra sidostycket likadant på andra sidan och fäst det med lim och spik.
Ta nu fram det kortare 12 mm tjocka sidostycket. Kontrollera att det är rätt bit – det ska finnas ett 16 mm utrymme ovanför kanten. Lägg nu på rejält med lim över hela ytan. Du ska också lägga på en sträng lim i kanten mellan botten- och sidostycket.
Placera plattan där den ska sitta och byt till 20 mm dyckert. Och skjut fast skivan med ett par spik uppe och tre där nere. Placera den andra sidoplattan på samma sätt. Kläm gärna fast den med en tving, så att den inte glider. Skjut i ett par dyckert så att den stannar där den ska tills limmet är torrt. Sen kan den översta skivan sättas på plats. Limma ordentligt både på sidorna och på kanterna.
Lägg skivan på plats och gör fast den med 35 mm dyckert i vardera sidan. Sätt nu ramen på plats och börja pussla. Först med en liten bottenskiva. Sedan skivan som delar hyllan i två. Och ännu en bottenskiva. När du är säker på att dessa tre skivor passar ihop är det bara att markera var de ska sitta och ta ut dem.
Limma nu där den första skivan ska sitta. Lägg den på plats och kontrollera att den ligger helt rätt och i liv med kanten. Lägg en sträng lim längs skivan. Placera hylldelaren precis mot bottenskivan och tryck den på plats. Fortsätt på samma vis med den andra bottenskivan.
Knacka den på plats sista biten och kom ihåg att använda en kloss så att du inte skadar f-skivan. Sen är det dags att limma och spika de fyra nedre sidobitarna. De fungerar som hyllbärare. De första hyllorna placeras och görs fast med spik.
Ovanpå dem läggs ännu en hylla som limmas mot den undre. Även dessa hyllor får ett par spik.Nu kan de sista sidobitarna passas in och göras fast. Hyllan är klar. Vill du ge den en riktigt fin finish får du använda excentnerslipen. Hyllan kan självklart också lackeras eller målas i en färg som passar dig. En hylla i den här storleken kostar omkring 600 kronor att bygga.