Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Läsarnas bästa idéer: Mer plats i sovrummet

Skriv ut Spara artikel

Gör Det Självs läsare är fulla av goda idéer och kreativa lösningar på vardagens små och stora utmaningar. Vi har samlat fyra smarta förslag på hur du får mer plats i sovrummet.

1. Spara plats med smart skåpsäng

"Eftersom jag har en mycket liten lägenhet har jag gjort om min säng, så att den kan fällas upp mot väggen när den inte används. Sängen är 140 x 200 cm och sitter i en ram av valnötsfanerade brädor. Den står mellan två garderober av samma träslag (allt har köpts på Ikea).

Mellan garderoberna finns en sockel som sängen vilar på och i den andra änden sitter två ben. Garderoberna har skruvats fast på väggen och i dem förvarar jag sängkläder, kuddar och andra saker.

På ena delen av ramen har jag fäst ett par handtag för att det ska vara lättare att fälle ner sängen – och upp igen. Jag har borrat hål i sidorna av sängramen och garderoberna för att kunna låsa fast sängen i uppfällt läge.

Säng och garderober har kostat cirka 2000 kr, så det är billigt. C.P."

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg ett sängskåp och frigör golvyta

När sängen har fällts upp tar den endast upp 40 cm av golvet.

Garderoberna har skruvats fast på väggen och har plats för sängkläder. Under sängen har jag fäst ett tyg med häftstift, så att jag har något snyggt att titta på när sängen har fällts upp.

2. SMART SÄNG med förvaring

"När vi fick barn beslöt vi att göra om det minsta rummet i bostaden till sovrum. Men eftersom det rummet endast är 2 meter brett funderade vi både länge och väl på hur vi bäst skulle inreda det för ”compact living”.

Lösningen blev att tillverka en botten till dubbelsängen. Den gjordes så bred att den går från vägg till vägg, och den höjer upp sängen så mycket att vi kan ha var sin stor låda under sängen och i dem förvarar vi kläder. Eftersom vi inte kan gå runt sängen skulle det vara svårt att bädda. Därför fäste jag överkastet vid fotänden på sängen och satte sedan ett litet snöre i varje ände av överkastet vid huvudänden.

Snörena kan lätt hakas fast på ett par krokar som jag skruvade fast på sänggaveln. Under hyllan på sänggaveln sitter belysning. L.J."

Utrymmet har utnyttjats optimalt i det lilla sovrummet, vars bredd är endast 2 meter.

Det finns två stora lådor under sängen. De går på hjul och kan lätt dras ut.

3. Sänggavel med flera funktioner

"Vår dubbelsäng står under ett snedtak och för att få ut sängen en bit från väggen, så att man inte slår i huvudet när man reser sig, har jag snickrat en djup sänggavel.

Den fungerar som nattygsbord och har plats för lampor. Utrymmet inuti gaveln utnyttjas till små hyllor på hjul, som kan dras fram vid behov. Hyllorna kan ju användas till böcker, glasögon och mycket annat. Jag har snickrat gavelns alla delar av plywood, som jag beställde måttsågade.

Gaveln sitter fast i väggen på en regel som också toppskivan vilar på. De små hyllorna köpte jag färdiga och försåg dem med hjul och handtag.B.H."

Sängen kom ut en bit från snedtaket tack vare den smarta sänggaveln med plats för saker och ting. Utrymmet i den djupa sänggaveln utnytt jas till utdragbara hyllor.

4. Smart barnsäng kan fällas ihop

"Vi är en tvåbarnsfamilj och den yngste är nytillkommen och eftersom vi bor i en liten tvåa på endast 60 kvadratmeter gällde att tänka kreativt för att få plats för sängarna.

Jag har snickrat en barnsäng till den nyfödde pojken av mdf-skivor och konstruerat den så att den kan hakas fast på vår säng i nivå med madrasserna. Det gör det lättare när den lille ska ha mat på nätterna. Sängen har dessutom fördelen av att vara hopfällbar och kan till och med tas bort på dagtid. När sängen har fällts ihop är den ett paket på 50 x 80 x 16 cm och kan därför lätt stuvas undan.

I ena änden fäste jag ett handtag med rejäla skruvar för att lätt kunna lyfta undan sängen när den har fällts ihop. För att den inte ska gnaga mot vår säng sitter det gummitassar under bottnen. Sängen är billig.N.D."

Barnsängen hakas fast på sidan av föräldrarnas säng och kan fällas ihop och tas bort efter behov.

Sängbottnen vilar på två trekantiga skivor som stöttar sängen mot f öräldrarnas säng. Skivorna kan fällas in.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Läsarnas bästa idéer: Mer plats i sovrummet
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka