Enkel genväg till en ny trappa

Den gamla vackra trappan är nersliten och behöver repareras med varsam hand. Låter det jobbigt - eller kanske till och med oöverstigligt? Häng då med här. Med en lackfräs går arbetet nämligen både lite lättare och lite fortare.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Tycker du – som många andra – att det är ett mycket ansträngande, tråkigt och tidskrävande arbete att slipa bort all lack i trappan och lackera den på nytt? Då finns det hjälp att få, för det finns ett verktyg som gör att man klarar uppgiften betydligt lättare och snabbare.

Maskinen i fråga kallas lackfräs, och en sådan kan du hyra på byggmarknaden eller hos företag som hyr ut maskiner och verktyg. Den kostar omkring 100 kronor per dag att hyra, men de pengarna tjänar du snabbt in, därför att du slipper köpa stora mängder slippapper till dina slipmaskiner. Med lackfräsen sparar du alltså både tid, krafter och pengar, och du blir fortare klar att måla och lackera. Här kan du se hur arbetet utförs.

Instruktion

01
Ta bort lacken 6 Steg

1

Leta först upp ev. spikar i trappan. Med en bred spackel avslöjas de lätt. Om du hittar någon ska du ta bort den, annars riskerar du att förstöra lackfräsens sula och de roterande skären.

2

Spikar och annat som du inte kan dra upp slår du ner ordentligt med en puns. Använd en smal sådan så att hålet blir så litet som möjligt.

3

Skrapa bort färgen med en handskrapa ända in till sättsteget och ända ut till kanten på plansteget. Det underlättar arbetet när du börjar fräsa.

VIKTIGT! Handskrapan måste vara vass, annars blir uppgiften nästan omöjlig.

4

Fräs ner till rent trä på alla steg. Här använder vi en lackfräs som tar bort mycket tunna skikt varje gång den förs över träet. För det inledande arbetet är detta den absolut enklaste och snabbaste metoden.

5

Så ska det slipas. Börja med grovt slippapper (korn 40, 60 eller 80) för att ta bort eventuella frässpår efter lackfräsen. Fortsätt sedan med fint slippapper (korn 180 eller 220). En excenterslip är lämplig till detta arbete.

6

Hörn och svårtillgängliga ställen slipas enklast med en trekantslip. Var förberedd på att slipningen kräver tid och tålamod, men om du använder de rätta maskinerna och inte sparar på papperet går det snabbare.

02
Måla och lackera 5 Steg

1

Sättstegen ska slipas och spacklas så att färgen får ett bra och plant underlag att fästa på. Först skrapas all lös färg bort, varefter ytan slipas och spacklas. Slipa slutligen med fint slippapper.

2

Om det är springor mellan vägg och vang (trappans sidostycke) ska man foga. Fäst målartejp på väggen och på vangen och foga därefter med akrylfogmassa av den typ som kan målas.

3

Fogen kan enklast jämnas ut med ett pekfinger doppat i diskmedel som verktyg. Foga en gång till om fogmassan försvinner ner i springan och jämna ut igen.

4

Sättsteg och vangstycken målas. Var försiktig så att du inte spiller färg på planstegen - täck dem eventuellt. Här har vi använt en halvmatt alkydfärg, som torkar snabbt och är slitstark.

5

Trappan lackeras med en pensel av god kvalitet i tre lager med mellanslipning. Lackera ev. bara vartannat steg i första rundan om du måste använda trappan medan lacket torkar (c:a 1 dygn).

Material

  • Slippapper, korn 40-80, korn 180-220
  • Målartejp, uv-beständig
  • Akrylspackel
  • Akrylfogmassa
  • Vattenspädbar golvlack, halvmatt
  • Alkydfärg, heltäckande

Specialverktyg

  • Lackfräs
  • Handskrapa för profilerade kanter
  • Excenterslip
  • Trekantslip

Tidsförbrukning

3 dagar - inklusive torktider

Pris

300-500 kronor för färg och 100 kronor per dag för hyra av lackfräsen

Svårighetsgrad

När du blivit förtrogen med lackfräsen är arbetet enkelt och okomplicerat.

Tips & Tricks

Vilken ytbehandling väljer du?

Golvlack
Vattenspädbar golvlack ger en mycket slitstark yta. Träet gulnar en del med tiden. Ytan kräver inget regelbundet underhåll. Om lacken slits eller om det bildas djupa repor i den måste trägolvet dock slipas och lackeras på nytt.

Olja
Ger en vacker sidenmatt yta, som mörknar en del med tiden. Kan rekommenderas till trappor av relativt hårt trä. Gran och furu blir gråaktiga när de slits. Behandlingen ska upprepas med två till tre års mellanrum vid normalt slitage.

Bets
Oljebaserad bets finns att få i ett otal färger, så du kan få trappan att se ut som allt från ek till valnöt (som här). Bets enbart skyddar inte trappan, men kombinerad med golvlack blir ytan mycket slitstark. Stryks ut med svamp eller trasa.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa inomhus