Intro
Instruktion
Leta först upp ev. spikar i trappan. Med en bred spackel avslöjas de lätt. Om du hittar någon ska du ta bort den, annars riskerar du att förstöra lackfräsens sula och de roterande skären.
Spikar och annat som du inte kan dra upp slår du ner ordentligt med en puns. Använd en smal sådan så att hålet blir så litet som möjligt.
Skrapa bort färgen med en handskrapa ända in till sättsteget och ända ut till kanten på plansteget. Det underlättar arbetet när du börjar fräsa.
VIKTIGT! Handskrapan måste vara vass, annars blir uppgiften nästan omöjlig.
Fräs ner till rent trä på alla steg. Här använder vi en lackfräs som tar bort mycket tunna skikt varje gång den förs över träet. För det inledande arbetet är detta den absolut enklaste och snabbaste metoden.
Så ska det slipas. Börja med grovt slippapper (korn 40, 60 eller 80) för att ta bort eventuella frässpår efter lackfräsen. Fortsätt sedan med fint slippapper (korn 180 eller 220). En excenterslip är lämplig till detta arbete.
Sättstegen ska slipas och spacklas så att färgen får ett bra och plant underlag att fästa på. Först skrapas all lös färg bort, varefter ytan slipas och spacklas. Slipa slutligen med fint slippapper.
Om det är springor mellan vägg och vang (trappans sidostycke) ska man foga. Fäst målartejp på väggen och på vangen och foga därefter med akrylfogmassa av den typ som kan målas.
Fogen kan enklast jämnas ut med ett pekfinger doppat i diskmedel som verktyg. Foga en gång till om fogmassan försvinner ner i springan och jämna ut igen.
Sättsteg och vangstycken målas. Var försiktig så att du inte spiller färg på planstegen - täck dem eventuellt. Här har vi använt en halvmatt alkydfärg, som torkar snabbt och är slitstark.
Material
- Slippapper, korn 40-80, korn 180-220
- Målartejp, uv-beständig
- Akrylspackel
- Akrylfogmassa
- Vattenspädbar golvlack, halvmatt
- Alkydfärg, heltäckande
Specialverktyg
- Lackfräs
- Handskrapa för profilerade kanter
- Excenterslip
- Trekantslip
Tidsförbrukning
3 dagar - inklusive torktider
Pris
300-500 kronor för färg och 100 kronor per dag för hyra av lackfräsen
Svårighetsgrad
När du blivit förtrogen med lackfräsen är arbetet enkelt och okomplicerat.
Tips & Tricks
Så fungerar lackfräsen
Lackfräsen tar bort material i mycket tunna skikt varje gång du för den över en träyta. Maskinen arbetar med två små roterande skär, som kan ställas in steglöst till att ta bort upp till 0,3 mm material åt gången.
Eftersom sulan på fräsen är rektangulär kan du komma ända ut till kanterna och nästan ända ut i hörnen. Men du slipper ändå inte ifrån att använda handskrapa och slipmaskin.
Då du skräpar ner ordentligt under arbetet bör du också hyra en dammsugare som passar till fräsen. Med den kopplad till fräsen minimeras mängden slipdamm i rummet kraftigt.
Dammsugaren startar automatiskt när du sätter i gång lackfräsen.
Den blå tejpen är uv-beständig och kan användas att täcka med både ute och inne. I motsats till vanlig målartejp, som ska tas bort så snart som möjligt, kan den blå tejpen enligt tillverkaren sitta i upp till 14 dagar utan att efterlämna klisterrester.
Om din trappa är klädd med matta, vinyl eller liknande går det lättare att ta bort beklädnad och lim med en tapetborttagare. Det är en maskin som finns att köpa eller hyra hos en del maskinuthyrare.
Vilken ytbehandling väljer du?
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

