Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enkel genväg till en ny trappa

Skriv ut Spara artikel

Den gamla vackra trappan är nersliten och behöver repareras med varsam hand. Låter det jobbigt - eller kanske till och med oöverstigligt? Häng då med här. Med en lackfräs går arbetet nämligen både lite lättare och lite fortare.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Tycker du – som många andra – att det är ett mycket ansträngande, tråkigt och tidskrävande arbete att slipa bort all lack i trappan och lackera den på nytt? Då finns det hjälp att få, för det finns ett verktyg som gör att man klarar uppgiften betydligt lättare och snabbare.

Maskinen i fråga kallas lackfräs, och en sådan kan du hyra på byggmarknaden eller hos företag som hyr ut maskiner och verktyg. Den kostar omkring 100 kronor per dag att hyra, men de pengarna tjänar du snabbt in, därför att du slipper köpa stora mängder slippapper till dina slipmaskiner. Med lackfräsen sparar du alltså både tid, krafter och pengar, och du blir fortare klar att måla och lackera. Här kan du se hur arbetet utförs.

Instruktion

Ta bort lacken

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Leta först upp ev. spikar i trappan. Med en bred spackel avslöjas de lätt. Om du hittar någon ska du ta bort den, annars riskerar du att förstöra lackfräsens sula och de roterande skären.

2

Spikar och annat som du inte kan dra upp slår du ner ordentligt med en puns. Använd en smal sådan så att hålet blir så litet som möjligt.

3

Skrapa bort färgen med en handskrapa ända in till sättsteget och ända ut till kanten på plansteget. Det underlättar arbetet när du börjar fräsa.

VIKTIGT! Handskrapan måste vara vass, annars blir uppgiften nästan omöjlig.

4

Fräs ner till rent trä på alla steg. Här använder vi en lackfräs som tar bort mycket tunna skikt varje gång den förs över träet. För det inledande arbetet är detta den absolut enklaste och snabbaste metoden.

5

Så ska det slipas. Börja med grovt slippapper (korn 40, 60 eller 80) för att ta bort eventuella frässpår efter lackfräsen. Fortsätt sedan med fint slippapper (korn 180 eller 220). En excenterslip är lämplig till detta arbete.

6

Hörn och svårtillgängliga ställen slipas enklast med en trekantslip. Var förberedd på att slipningen kräver tid och tålamod, men om du använder de rätta maskinerna och inte sparar på papperet går det snabbare.

Måla och lackera

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Sättstegen ska slipas och spacklas så att färgen får ett bra och plant underlag att fästa på. Först skrapas all lös färg bort, varefter ytan slipas och spacklas. Slipa slutligen med fint slippapper.

2

Om det är springor mellan vägg och vang (trappans sidostycke) ska man foga. Fäst målartejp på väggen och på vangen och foga därefter med akrylfogmassa av den typ som kan målas.

3

Fogen kan enklast jämnas ut med ett pekfinger doppat i diskmedel som verktyg. Foga en gång till om fogmassan försvinner ner i springan och jämna ut igen.

4

Sättsteg och vangstycken målas. Var försiktig så att du inte spiller färg på planstegen - täck dem eventuellt. Här har vi använt en halvmatt alkydfärg, som torkar snabbt och är slitstark.

5

Trappan lackeras med en pensel av god kvalitet i tre lager med mellanslipning. Lackera ev. bara vartannat steg i första rundan om du måste använda trappan medan lacket torkar (c:a 1 dygn).

Material

 • Slippapper, korn 40-80, korn 180-220
 • Målartejp, uv-beständig
 • Akrylspackel
 • Akrylfogmassa
 • Vattenspädbar golvlack, halvmatt
 • Alkydfärg, heltäckande

Specialverktyg

 • Lackfräs
 • Handskrapa för profilerade kanter
 • Excenterslip
 • Trekantslip

Tidsförbrukning

3 dagar - inklusive torktider

Pris

300-500 kronor för färg och 100 kronor per dag för hyra av lackfräsen

Svårighetsgrad

När du blivit förtrogen med lackfräsen är arbetet enkelt och okomplicerat.

Tips & Tricks

Vilken ytbehandling väljer du?

Golvlack
Vattenspädbar golvlack ger en mycket slitstark yta. Träet gulnar en del med tiden. Ytan kräver inget regelbundet underhåll. Om lacken slits eller om det bildas djupa repor i den måste trägolvet dock slipas och lackeras på nytt.

Olja
Ger en vacker sidenmatt yta, som mörknar en del med tiden. Kan rekommenderas till trappor av relativt hårt trä. Gran och furu blir gråaktiga när de slits. Behandlingen ska upprepas med två till tre års mellanrum vid normalt slitage.

Bets
Oljebaserad bets finns att få i ett otal färger, så du kan få trappan att se ut som allt från ek till valnöt (som här). Bets enbart skyddar inte trappan, men kombinerad med golvlack blir ytan mycket slitstark. Stryks ut med svamp eller trasa.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Enkel genväg till en ny trappa
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka