Om du har flyttat in i ett hus som tidigare tillhört någon som rökt inomhus, har du mycket arbete framför dig, om du vill få bort stanken och fläckarna av nikotin på väggarna. Tobaksrök innehåller nämligen mer än 4000 kemiska föreningar och efterlämnar tjära och nikotin på i stort sett alla ytor. De lägger sig som en fet färgad beläggning över både trädetaljer, tapet, mattor, golv och tak.

Vanligtvis krävs det så drastiska åtgärder att du måste slänga mattorna, eftersom lukten nästan är omöjlig att få bort. Mindre mattor kan dock ibland räddas genom att du lägger ner dem i en påse med lavakorn, som suger åt sig dålig lukt. Det stora arbetet är att få bort nikotin från väggar och tak. Det är ett hårt och slitsamt jobb, men det är inte omöjligt att bli av med lukten och fläckarna.

Tapeten tas bort

Det enklaste är att ta bort tapeten, eftersom röklukten alltid kommer vara kvar i den. Att ta bort tapeter kan vara en utmaning. Du får användning för lite kemi och massor av envishet. När tapeten är borta ska du tvätta väggen noga och sedan måla den med spärrfärg, för kvar bakom tapeten sitter sot och rök kvar. Köp spärrfärg och måla minst två gånger.

Tak och väggar målas

Det är inte bara tapeten som får en nikotinbrun färg av tobaksrök. Det gäller även träet i hemmet, och behandlingen är näst intill den samma som med den gula tapeten – det ska skrubbas och målas – minst två gånger.

Redaktionen rekommenderar: STORT TEMA: Måla bättre än målaren!

Hyr en ozonkanon

Om du fortfarande inte lyckats bli av med stanken, kan du testa en ozongenerator (även kallad ozonkanon). Det är ett snabbt och effektivt sätt att ta itu med dålig lukt, oavsett om den dåliga lukten kommer från tobaksrök, mögel eller annat, helt utan att använda sig av kemikalier. Luftrenaren arbetar genom att blåsa ut ozon direkt i luften, och därför ska du inte befinna dig i rummet medan maskinen är igång. Kom ihåg att vädra ut efteråt. Ozongeneratorer finns att köpa från cirka 3000 kronor, eller hyras för några hundra kronor per dygn.

Hyr en ozonkanon

Djur och människor bör inte vara i rummet när generatorn är igång.