1. Träpartier
Träpartier utomhus som inte täcks av färg är dåligt rustade att klara av vintervädret. Snö och fukt leder snabbt till förruttnelse, och om solen står på så att snön torkar och nattfrosten sedan slår till kan det uppstå frostsprängningar.
Har du kommit ihåg att måla träet är allt gott och väl. Men finns det områden som saknar färg helt eller där färgen har börjat flagna kan du eventuellt hinna med det än, om vädret är fint och du mäter fukthalten i träet (den ska helst ligga under 18 procent).
REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du äga en fuktmätare
ÖVERLEVNADSTIPS: Om du inte hinner med det!
Hinner du det inte bör du åtminstone tillämpa förstahjälpen och stoppa skadan. Du kan skydda oskyddat trä mot de värsta skadorna genom att stryka det med ofärgad träolja. Det stänger ute fukten under vintern, så att du kan vänta med att måla det till sommaren
Se också: GUIDE: Så här skyddar du trä
2. Murverk
Murbruksfogar som börjar vittra sönder och fogar med hål i är en garanterad källa till problem: Fuktiga murbruksfogar och minusgrader är en ödesdiger kombination. När det blir minusgrader utvidgas fogarna tills de sprängs och faller ned.
Du hinner reparera mindre skador och hål i murverket. Har du et nyare hus (från 1960-talet eller senare) kan du köpa ett färdigt reparationsmurbruk eller – om det bara är småskador – ett färdigt murbruk på patron till fogpistolen. Är ditt hus äldre är fogarna troligtvis gjorda med cement, så då bör du köpa kalkmurbruk.
Läs mer om murbruk här: Hitta rätt murbruk
ÖVERLEVNADSTIPS: Om du inte hinner med det!
Om det blir minusgrader innan du hinner med en liten reparation, kan du använda dig av ett gammalt murartrick och blanda lite sprit i murbruket.
Och hinner du det inte alls, ska du försöka hålla de skadade områdena så torra som möjligt, till exempel genom att säkra att hängrännorna inte svämmar över, så att vattnet rinner ned över väggen.
3. Rensa dina hängrännor
Det här är kanske det enklaste du kan gör – och samtidigt något som har stor effekt. Om hängrännorna är fyllda med löv och smuts när vintern kommer finns det stor risk för att de förr eller senare fylls med snö och smältvatten, och så småningom svämmas över. Vattnet forsar ned för husets fasad och fönster och då sprider sig fukt och frostsprängningar blixtsnabbt.
Har du riktig otur kan smältvattnet rinna bakom hängrännan och in under ditt tak, där det i värsta fall kan rinna in i huset.
Upp på en stege och skrapa ut all smuts ur rännorna – och kontrollera änden på stuprören, om det finns ett lock till en sandfångsbrunn. Finns det en sådan ska du ta av locket och gräva upp gamla blad och slam ur brunnen, så vattnet har fri åtkomst till avloppet på sidan av röret.
Se också: Gör hängrännan redo för regn och snö
ÖVERLEVNADSTIPS: Om du inte hinner med det!
Är rännorna fulla av snö och is som inte kan rinna undan för att de inte är rensade, så finns det ingen genväg: Det måste bort. Undvik att hacka i isen, för du skadar troligen hängrännorna. Ljummet vatten kan kanske töa upp det värsta och om du har tur får du hjälp av solen en klar dag (men du kommer att banna dig själv för att du inte rensade rännorna i tid).