Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 säkra sätt att ventilera på

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Även om badrummet är ett våtrum, så ska fukten ut därifrån. Om du vill slippa mögel och annan svamp, ska ventilationen vara effektiv. Här är fem alternativ.

VENTILATION1

Boverkets byggregler anger hur mycket uteluft som ska komma in i en bostad. Beräkningen är svår, men formeln är: 0,35 liter/sekund per m2 golvyta. Om en bostad är på 140 m2 och takhöjden är 2,50 m, så rymmer bostaden cirka 350 kubikmeter luft. Om luftflödet följer Boverkets byggregler, så byts cirka 175 kubikmeter i timmen och man kan därför säga att regeln är: All luft i en bostad ska bytas varannan timme.

Det är sällan problem i äldre hus, som inte är så täta, men i moderna hus krävs ventiler för att klara luftbytet.

Redaktionen rekommenderar: 15 myter om mögelsvamp

En bra ventilation lönar sig

Om ventilationen är bristfällig kan det leda till mögelpåväxt. Du känner igen den när du ser den. Ytan blir lätt luden av mögelbeläggningen som är vit, grå, grön, gul, ljusröd eller svart. Möglet, som är en svamp, dyker upp på kalla ytterväggar och i mjukfogar mellan golv och vägg.

Angreppen får inte huset att rasa ihop, men missfärgningen blir svår att få bort, och angreppen kan framför allt orsaka allvarliga hälsoproblem som bihåleinflammation, andningsbesvär, migrän, luftrörsinfektioner och allergi.

Så här slipper du mögelangrepp

En effektiv ventilering av bostaden är det bästa sättet att slippa mögelangrepp av alla slag. En kraftig fläkt i badrummet kan vara en bra investering, eftersom den kan dra in torr rumsluft från resten av huset och blåsa ut den fuktiga luften utanför. Det hjälper också att vädra, men gör det inte samtidigt som fläkten arbetar för då kommer det in kall luft i det varma rummet, och då bildas det genast kondens - alltså fukt.

Om all imma och fukt i badrummet har försvunnit inom en halvtimme efter bad och dusch är ventilationen tillräcklig.

1. Tallriksventil

Man kan borra hål i en yttervägg för at sedan montera en rund tallriksventil eller en fyrkantig klaffventil. Båda gör det möjligt för luft att komma in till eller ut ur rummet. En tallriksventil ger normalt mindre drag än andra typer. Det är rätt enkelt att montera en ventil eftersom den bara ska tryckas fast i det rör, som man har skjutit in i det borrade hålet i väggen.

2. Spaltventil

En fönsterbåge eller karm kan förses med spaltventiler. De är avlånga och försedda med en klaffeller ett lock som skjuts åt sidan när du vill släppa in luft eller vädra ut.

3. Skjutventil

Moderna innedörrar till badrum går inte hela vägen ner till tröskeln och därför bildas det en springa, där luften kan cirkulera. Äldre dörrar går ner till tröskeln eller golvet och de kan antingen sågas av nertill eller förses med en skjutventil som släpper igenom luft.

4. Öppet fönster

Den billigaste lösningen är förstås att öppna ett par fönster i bostaden så att det bildas korsdrag. Det bör göras ett par gånger varje dag, mellan fem och tio minuter varje gång. Är det kallt ute vädrar du kortare tid för att möblerna inte ska kylas ner, för det kostar energi att värma upp dem.

5. Mekanisk ventilation

Det säkraste sättet att sörja för ventilation är att montera en elektrisk fläkt. En sådan kan köpas för ett par hundra kronor. Väljer du fuktstyrda med flera finesser kan de kosta ett par tusen kronor. Priset beror nämligen på hur avancerad fläkten är, vilken effekt den har, hur den ser ut och vilka finesser den har. Vid val ska du fråga dig själv om fläkten bara ska klara av badrummet eller om den ska sörja för flera rum.

Den stora fördelen med en fläkt är, att den arbetar automatiskt. Du behöver alltså inte öppna eller stänga fönster. Nackdelen med fläkten är att den drar ström och att den för det mesta hörs rätt tydligt.

Om du bara ska ha en fläkt som blåser ut fuktig luft från badrummet, så kostar den inte så mycket. Bor du i trähus klarar du dessutom av installationen av den. Bor du i tegelvilla blir det lite mer komplicerat, eftersom du behöver diamantborr som kan ta upp hål i teglet.

För att det inte ska bildas undertryck i badrummet när fläk-ten arbetar måste du se till att det kommer in luft till badrummet från bostaden, t.ex. via en luftspalt under dörren.

Olika styrningar

Den elektriska fläkten kan styras på flera olika sätt. Den enklaste varianten är att du själv startar och stänger av den via en strömbrytare. Kontakten kan förses med ett relä som låter fläkten arbeta en stund sedan den har stängts av. Glömmer du att stänga av fläkten fortsätter den att arbeta tills någon stänger av den. Om du vill gardera dig mot det, väljer du en fläkt med inbyggd automatik. Denna kan vara fuktstyrd, tidstyrd eller till och med rörelsestyrd. Det mest logiska i badrum är en fuktstyrd fläkt. En sådan startar automatiskt när luftfuktigheten i badrummet kommer upp på en viss, förprogrammerad nivå. Och den fortsätter att snurra och blåsa ut luft tills luftfuktigheten åter är nere på normal nivå.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka