Måla på putsen

Drömmer du om en vitputsad fasad, når du snabbt ditt mål med en smart produkt från Skalflex. Den färgade putsen kan nämligen målas direkt på fasaden. Du besparar dig därmed en massa krävande putsjobb. Vi visar dig hur du gör.

Skalcem 1000 är ett finkornigt, mattvitt, cementbaserat puts, som kan användas på mineraliska underlag som puts, tegel, lättklinker och betong, samt blank eller sprucken kalksandsten. Det enda du behöver för att komma igång är en balja med 25 kilo puts och 5-7 liter kallt och rent vatten, som blandas ordentligt med en omrörare. Därefter är det bara att påföra putsen med en kvast, stålbräda, spackel eller roller.

För att säkerställa bästa möjliga vidhäftning ska dygnstemperaturen ligga på mellan 5 och 25 grader. Ytan är torr efter ett dygn med 15 grader. Du ska dock vara uppmärksam på att det tar ca en månad innan putsen har härdat igenom. När den väl har härdat, kan du tvätta den med din högtryckstvätt om du vill.

Den slitstarka, kalkmatta putsen är dessutom diffusionsöppen. Det betyder att väggen kan andas och därmed släppa ifrån sig fukt.

Så här gör du

1. Fukta väggen, efter du har rengjort den från damm och skräp. Är väggen nybyggd, måste du säkerställa att den har torkat, härdat och är fri från salter.

2. Häll 25 kg Skalcem 1000 i en stor murarbalja och tillsätt 5-7 liter kallt, rent vatten. Blanda ordentligt med en omrörare, tills det får en enhetlig och krämig konsistens. Det är viktigt att putsen är ganska fuktig, om du väljer att kvasta på den.

3. Doppa ca halva kvasten i putsen och stryk på den. Genom att påföra putsen med diagonala strykningar, undviker du att dra av den puts som lägger sig i fogarna. Ta då och då ett par steg tillbaka och granska fasaden grundligt, så ser du om den ser enhetlig ut.

4. Måla 2-3 m2 åt gången, och se till att täcka över sockel och plattor ordentligt. Det är också en riktigt bra idé att skaffa en stabil målarpall - eller två. Den är enklare att stå på än en stege, och så kan du sitta på den när du ska stryka den nedersta delen av fasaden.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murverk