Måla så det håller

Det finns ingen enkel genväg när det är dags att måla om fasaden. Om du vill ha ett resultat som håller i många år gäller det att vara noggrann med förarbetet, som är den del av hela projektet som tar allra längst tid.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 dagar
Pris
200 kr/l

Intro

Men det lönar sig att tvätta rent, anstränga sig för att fixa alla småskador och sedan maskera och täcka över det som inte ska målas. Då blir du belönad för din insats. Du slipper måla om de närmaste 10 åren!

Puts kan se ut på många sätt men oavsett hur fasaden har putsats så kräver den ett regelbundet underhåll med ommålning för att den ska hålla sig snygg. Med rätt färg kan du slippa att måla om de närmaste åtta–tio åren, men en av förutsättningarna för den långa livslängden är att förarbetet har utförts på rätt sätt.

När det handlar om att måla, så innebär förarbetet att du har tvättat fasaden så att den är ren, fast och har en jämn yta. Då fäster den nya färgen bäst. Det är också viktigt att reparationer utförs så noga som möjligt och med samma slags puts som har använts från början. Annars syns dina reparationer tydligt och skämmer den nymålade fasaden.

En annan viktig sak är att putsen är torr innan du målar. En tumregel är att 1 mm puts torkar på ett dygn om det är 20 grader i luften. Ett helt nyputsat hus bör däremot inte målas förrän efter två år.

Instruktion

01
Förberedelser 6 Steg

Du får inte måla på en smutsig yta för det resulterar i problem. Alger, mossa och smuts ska tvättas bort så att underlaget blir alldeles rent. Det är också viktigt att du skrapar bort färg som flagar.

Till tvättningen kan du använda ett färdigt medel, typ ”fasadtvätt” - eller vad det kallas. Lägg på tvättmedlet med spruta eller skumma på det med högtryckstvätten. Tvättar du sedan bort medlet med din högtryckstvätt så lossnar också färg som flagar.

När väggen blivit torr, och det kan ta ett par månader om du använder högtryckstvätt, kollar du väggarna och lagar alla skador. Var noggrann så syns inte dina reparationer.

1

Tvätta fasaden noga. Använd ett bra fasadtvättmedel som dödar alger. Du kan lägga på medlet med en spruta eller skumma på det med högtryckstvätt. Följ medlets anvisningar. Borsta fasaden.

2

Skölj bort tvättmedlet. Skura med vatten och borste eller spola med högtryckstvätt så att också lösa färgflagor försvinner.

3

Kolla hela fasaden och laga alla skador när väggarna är torra. Har du använt högtryckstvätt så tar det ett par månader innan du kan laga putsskador. Fukta innan bruket läggs på.

4

Blanda ett putsbruk och fyll igen hål och sprickor. Använd en liten murslev eller fogslev och pressa in bruket ordentligt. Det är viktigt att du använder samma slags bruk som har använts när fasaden putsades.

5

Släta till bruket när det har satt sig. Det gör du lättast med en fuktig svamp om du inte har en filtputsbräda. Släta ut så noga du kan så att lagningen inte syns.

6

Ta bort lös färg med slippapper. Slipa också de ställen där färgen flagar. När alla flagor har tagits bort är det viktigt att du borstar bort allt slipdamm, för du ska måla på en torr och dammfri yta.

02
Fasaden målas 7 Steg

Innan du tar fram både färg och målarredskap ska du kolla vädret. Det får inte finnas risk för regn det första dygnet, helst inte de två första dygnen. Här används silikatfärg, som fasaden målades med förra gången, och eftersom den är etsande är det viktigt att täcka alla ytor som inte ska målas.

Börja med att grunda (prima) alla ytor där den gamla färgen har slipats bort. Silikatfärg ska blandas med primer i förhållande 1:1 till grundning. Till färdigmålning ska den blandas med 15 % primer. Följ anvisningarna på burkarna. Till stora ytor är det klokt att använda rulle med skaft.

1

Grunda områden där färgen har slipats bort. Grundmålningen gör att ytfärgen fäster och täcker bättre. Använd handskar så att du inte får silikatfärg på dig.

2

Täck alla fönster med plast. Det är viktigt eftersom silikatfärg är etsande och skadar glas, aluminium och andra metaller. Borsta bort spindelväv och smuts. Du kan måla dagen efter att du har grundmålat.

3

Måla längs kanterna med en pensel eftersom rullen inte kommer åt där det finns hinder. Kom ihåg att blanda färgen med 15 % primer.

4

Fortsätt målningen med rulle. Välj en rulle med lång lugg som passar för putsade fasader. Snåla inte med färgen utan lägg på rikligt så räcker det om du målar en gång. Måla inte i direkt solsken.

5

Om villan har murade fönsterbräden utvändigt, målas de vita för att hela fönsteröppningen ska vara ljus och reflektera in ljus i bostaden.

6

Sockeln målas svart - det ser snyggt ut till den röda fasaden. Men först måste du markera med vattenpass och penna var du ska måla. Här används en sockselasfalt men det finns flera färger som går lika bra att använda.

7

En snygg och nymålad fasad som inte behöver målas om de närmaste 10 åren.

Material

• Fasadtvättmedel
• Puts- och fogbruk
• Silikatprimer, 5 liter
• Silikatfärg, 25 liter röd
• Silikatfärg, 1 liter vit
• Sockelasfalt, 5 liter

Dessutom:
• Täckplast och maskeringstejp
• Slippapper

Specialverktyg

• Högtryckstvätt

Tidsförbrukning

Räkna med 5-6 arbetsdagar inkl. reparationer.

Pris

Kvalitetsfärg kostar från 200 kr per liter.

Svårighetsgrad

En ganska enkel uppgift. Det svåraste är att utföra reparationerna så att de inte syns när du har målat om.

Tips & Tricks

Redaktionen rekommenderar: Måla huset med din telefon!

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murverk