Måla huset med din telefon!

Med en app i din smartmobil kan du nu se hur villan kommer att se ut när du har målat om den. Det är smart, det är enkelt och det är gratis.

Innan du köper färg är det alltid bra att veta vilken kulör den ska ha och hur mycket som går åt, oavsett om du ska måla om hela villan eller endast ett rum. Det klarar den finurliga appen åt dig och den kan du hämta gratis.

Många färgtillverkare har i dag appar för telefoner och surfplattor och de gör det möjligt att byta färg på allt från fönster och vindskivor till väggar och plank. Några tillverkare har i stället särskilda program på sina hemsidor för detta.

Det enda du ska göra är att ta en bild av det som ska målas och sedan välja önskad kulör med appen. När du därefter har pekat på det område på bilden som ska målas så byter appen automatiskt ut den gamla kulören mot den nya.

Provmåla hus online

FÖNSTER
Fönstren har hittills haft en ganska traditionell vit färg. Med ett par klick med appen kan du se hur de ser ut om de målas t.ex. röda.

FASADEN
Fasaden ska inte längre vara gråvit. Med appen kan du måla om den och prova olika kulörer som du aldrig skulle gissat att de kan användas. Det kan kanske inspirera dig.

Målar lika bra utomhus som inomhus i alla slags väder!

Om du ska måla om hela fasaden eller nöja dig med ett fönster har ingen betydelse. Appen hjälper dig utan att du använder en enda droppe färg. Och vill du måla om vardagsrummet eller göra det bruna paneltaket vitt så är appen ovärderlig.

Du får mycket hjälp av appen och den hjälper dig välja kulör. Den gör att du slipper många och långa diskussioner om hur det kommer att se ut. Och i slutänden besparar den dig bekymmer och sparar pengar åt dig.

Börjar det bli dags att måla om fasaden? Hur är det med vindskivor och fönster? Och ska grunden också målas? Arbetet ska ju göras men frågan är om du ska välja samma färg som sist eller om det är dags för ny? Det är kanske på tiden att fräscha upp, men det kan bli dyrt och besvärligt om du skulle välja fel.

Ett par penseldrag med ett färgprov räcker inte för att få en helhetsbild. Och det kan vara svårt att få ett intryck av hur färgen passar på en fasad. Det är ju lite lättare att måla om en vägg i barnens rum om färgen inte passar. Som tur är kan du få stor hjälp av din smartphone. De flesta färgleverantörer har numera en gratis app eller ett program på nätet som hjälper dig. Apparna och programmen liknar varandra men kulörerna skiljer sig lite åt. Vi har testat Flüggers färgguide, men du kan välja vilken du vill.

Starta appen och ta en bild av det som ska målas. Tryck på skärmen där du vill måla och välj önskad kulör. Du kan prova dig fram med olika kulörer och det går snabbt att byta från en till en annan.

Det kan vara lite knepigt att hitta väg mellan kulörerna och paletterna men testa ett par gånger så går det lättare. Lägg märke till att det är svårt att peka på mindre ytor exakt, särskilt om det finns växter framför villan. Men du får en bra uppfattning av hur kulörer på olika byggnadsdelar passar ihop. Du får se ett färdigt resultat innan du bestämmer kulörer i verkligheten.

Även inomhus

Färgappen kan också användas inomhus så att du kan se hur vardagsrummet förändras om en av väggarna blir mörkblå eller om den numera lätt bruna takpanelen målas vit. Om du funderar på att måla golv, väggar eller tak i nya kulörer kan det vara klokt att se hur resultatet blir innan du beställer färg. Nya kulörer kan ju förändra ett rum fullständigt och kanske kräva nya möbler …

Du ska vara medveten om att föremål som står längs en vägg kan störa bilden på skärmen. Om det t.ex. står en röd soffa längs en vägg kan den röda färgen reflekteras på väggen och därmed förvränga bilden av din ”nymålade” vägg.

Färgapparna brukar innehålla de flesta färger och kulörer färgtillverkaren har i sortimentet och de kan också räkna ut hur mycket färg du behöver.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hus