Lätt
Svår

Men det lönar sig att tvätta rent, anstränga sig för att fixa alla småskador och sedan maskera och täcka över det som inte ska målas. Då blir du belönad för din insats. Du slipper måla om de närmaste 10 åren!

Puts kan se ut på många sätt men oavsett hur fasaden har putsats så kräver den ett regelbundet underhåll med ommålning för att den ska hålla sig snygg. Med rätt färg kan du slippa att måla om de närmaste åtta–tio åren, men en av förutsättningarna för den långa livslängden är att förarbetet har utförts på rätt sätt.

När det handlar om att måla, så innebär förarbetet att du har tvättat fasaden så att den är ren, fast och har en jämn yta. Då fäster den nya färgen bäst. Det är också viktigt att reparationer utförs så noga som möjligt och med samma slags puts som har använts från början. Annars syns dina reparationer tydligt och skämmer den nymålade fasaden.

En annan viktig sak är att putsen är torr innan du målar. En tumregel är att 1 mm puts torkar på ett dygn om det är 20 grader i luften. Ett helt nyputsat hus bör däremot inte målas förrän efter två år.