Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Välj rätt grus!

Skriv ut Spara artikel

Grus finns i ett otal varianter. Grus i viss form används för att hålla dina stenplattor på plats, medan annat grus är prefekt när du blandar bruk eller betong. Här är en genomgång av de vanligaste grus- och sandvarianterna och vad de kan användas till.

Grus: Bärlagergrus

RAKT OCH STADIGT: När bärlagergruset har vibrerats, läggs ett lager sättgrus för att beläggningen ska ligga rakt och stadigt.

VAD ANVÄNDER MAN GRUS TILL?

Grus: Sättgrus ligger precis under stenplattorna.

GRUS UNDER STENAR OCH PLATTOR
Vi använder minst två lager olika grus (bärlagergrus och sättgrus) under stenar och plattor när vi lägger en infart, en gång eller en terrass.

Grus: Grus till olika murararbeten

GRUS TILL OLIKA MURARARBETEN
Till nästan allt arbete som en murare utför används grus, t.ex. till bruk och betong. Om du inte behöver så mycket blir det billigare att blanda själv.

Grus: Grus som beläggning

GRUS SOM BELÄGGNING
Grovt grus, singel och makadam används som beläggning av olika slag. Det är billigare än att lägga stenar.

HUR ANVÄNDS GRUS?

Vi använder grus framför allt under en beläggning. När gruset har fördelats ska det packas med en vibrator. Det gäller både förstärkningsgrus och bärlagergrus. Om du ska lägga på mer än 15 cm grus bör du vibrera i två omgångar – den första omgången efter cirka 7-8 cm.

Grus: Sättgrus

När du har vibrerat grusbeläggningen ska du jämna till den så att nästa lager blir lika tjockt överallt. Det sista skiktet som är sättgrus ska inte vibreras utan bara trampas och jämnas till.

Grus: Bärlagergrus

Grusets uppgift är att beläggningen (stenar, plattor eller rent av grus) ligger plant och stadigt i många år. Det gör den endast om underlaget dränerar bra (leder bort regn- och smältvatten). Det gör de två grusbäddarna.

VIKTIGT OM GRUS!

Om du inte kommer att använda allt grus genast är det klokt att beställa det i en storsäck (big bag). Det är dyrare, men då blir det lättare att hålla gruset rent, t.ex. från löv, kottar och kattexkrementer.

SPECIELLT OM GRUS

Grus och sand hämtas i naturen och kommer från tre ställen. Hämtas det från en sjö kallas det sjömaterial, som är ovanligt, och kornen är runda.

Kommer gruset från en grusås eller ett grustag är det en grusprodukt. Grus som tas fram från bergkrossar kallas en krossprodukt.

Grus: Försärkningsgrus

FÖRSTÄRKNINGSGRUS Kornstorlek: 0-90 mm Om du ska lägga stenplattor på en infart som ska tåla att du kör på den med bilen, gräver du bort all jord och lägger ett 15- 30 cm tjockt skikt av förstärkningsgrus. Fördela gruset och vibrera det hårt.

Grus: Bärlagergrus

BÄRLAGERGRUS
Kornstorlek: 0-40 mm
Bärlagergrus läggs ovanpå förstärkningsgruset överallt där du senare vill ha en beläggning. Man brukar räkna med 10–15 cm bärlagergrus, som ska fördelas och vibreras ordentligt.

Grus: Sättgrus

SÄTTGRUS
Kornstorlek: 0-8 mm
Sättgruset är det grus som ligger precis under stenplattorna. Det bör vara cirka 3-4 cm tjockt. Eftersom det innehåller små korn kan det inte vibreras. Det räcker att du fördelar gruset och trampar ner det.

Grus: Fogsand

FOGSAND
Kornstorlek: 0-2 mm
Fogsand används mellan stenplattor, stenar och annan beläggning. Det är viktigt att fogsanden innehåller kantiga korn som kan packas bättre.

Grus: Mursand

MURSAND Kornstorlek: 0-4 mm Det kvittar vilket bruk muraren blandar, så använder han mursand (om han inte får färdigblandat bruk). Du får ett utmärkt putsbruk av cement, vatten och mursand.

Grus: Väggrus

VÄGGRUS MED ELLER UTAN LERA Kornstørrelse: 0-8 mm Om du har tänkt lägga en grusad gång så är det väggrus du ska använda– med eller utan inblandad lera. När gruset vibreras bildar det en hård yta som till och med tål lätt trafik.

Grus: Ärtsingel

ÄRTSINGEL Kornstorlek: 8-16 mm Gjutsand, betonggrus eller ärtsingel är bra att använda när du t.ex. ska gjuta fast kantstenarna längs infarten. Det räcker att du blandar med lite cement och vatten så får du en stark betong.

Grus: Gungsand

GUNGSAND Kornstorlek: 0-3 mm Under gungor och liknande läggs i dag en EU-godkänd sand som fallskydd. Sanden kan inte bakas och kan därför inte användas i sandlådor, där små barn gärna bakar kakor.

Grus: Fingrus

FINGRUS
Kornstorlek: 0-8 mm När man siktar grus från grusåsar och grustag och öppningarna i sållet är högst 8 mm får man fingrus 0-8. Detta grus kan användas till i stort sett allt där grus ingår. Kan packas hårt med plattvibrator.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Välj rätt grus!
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka