Häng upp skåp och hyllor på väggen

Även tyngre saker kan hängas på tunna väggar – både med synlig och dold upphängning. Det gäller bara att hitta rätt lösning till varje uppgift. Här får du våra tips på några bombsäkra lösningar.

STYRKA är det viktigaste när det gäller upphängning. Hittar du rätt lösning kan du enkelt kombinera styrka och elegans.

TIPS FÖR UPPHÄNGNING I VÄGG

VÄLJ SKRUV, BORR OCH PLUGG
Plugg och skruv ska passa ihop. På paketet med plugg står vilken borr- och skruvstorlek du ska använda. Skruven ska vara 5 mm längre än pluggen.

BORRA VÅGRÄTT OCH VINKELRÄTT
Borra alltid helt vinkelrätt på den vägg du ska hänga på. Ett minivattenpass (gärna magnetiskt), som du sätter på borrmaskinen, är till stor hjälp här.

RENSA HÅLET FRÅN RESTER
När hålet har rätt djup (minst 5 mm längre än pluggen), ska du vara noggrann med att rensa hålet från spån och rester. Använd en gärna dammsugare.

ENKEL UPPHÄNGNING PÅ TRÄVÄGG

1. En hylla som vilar på vågräta lister är ett av de lättaste sätten att få till en stark upphängning. Gör du listerna lite kortare än hyllan syns de knappt.

2. Hyllan får perfekt stöttning från listerna. Den främre listen är bara för dekoration och kan undvaras utan problem.

TIPS: BÄRANDE LIST

Till väldigt tunga skåp som ska sättas upp på en trävägg eller en porös putsvägg kan det vara bra att skruva fast en list som skåpet kan vila på. Det avlastar en stor del av trycket från de övre skruvarna, så att de bara håller skåpet på plats in mot väggen.

DOLD UPPHÄNGNING I VÄGG – SVÄVANDE HYLLOR

1. Märk upp och borra hål (här 20 mm stora) i väggen till de metallrör (här 17 mm), som ska fungera som dold upphängning till en svävande hylla. Ett djup på 6-8 cm är lämpligt.

2. Rören sätts fast i väggen med hjälp av kemisk metall. Håll röret vågrätt medan massan torkar. Du kan släppa såsnart röret inte rör sig. Efter 15 minuter sitter det stenhårt fast.

3. Limma och spika fast lister längs hela kanten av hyllplanet. Börja med sidorna och framkanten. Bakre listen sågas upp i tre delar och monteras så att rören precis får plats i mellanrummen.

4. När du har limmat och spikat en platta på andra sidan skjuter du hyllan på plats på rören. Till sist fixeras hyllorna genom att dra fast små skruv i rören underifrån.

5. De svävande hyllorna sitter så pass hårt i väggen att de lätt kan bära tunga saker. Lösningen fungerar också i en reglad trävägg. Här måste du bara se till att rören träffar de lodräta reglarna.

6. Hyllans konstruktion är lika enkel som den är stark. Två 10 mm mdf-skivor och 21 x 21 mm lister sätts ihop med trälim och 1,4 x 25 mm dyckert.

SMART METOD FRANSK UPPHÄNGNING

Den så kallade franska upphängningen är stark och elegant, eftersom den är dold. Men först och främst är den smart eftersom den gör det enklare för dig att hänga upp saker helt vågrätt.

Upphängningen består av två diagonalt skurna lister. Ena listen skruvas upp på väggen, den andra skruvas fast på baksidan av det du ska hänga upp.

LÄS OCKSÅ: Guide till kabelgömmor - så här kan du själv gömma sladdar i hemmet

När skåpet lyfts upp på vägglisten sitter det fast.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare