Intro
Instruktion
Kanterna sågas raka och vinkelräta
Det är ett ovillkorligt krav att brädorna är raka och har vinkelräta kanter, så att de kan limmas ihop plant kant mot kant. De bör helst också vara lika tjocka så att små skillnader kan slipas ner med en excenterslip.
Om du köper brädor på en byggmarknad bör du välja dem noga och sortera bort alla som är skeva. Ta med dig en rätskiva till detta.
Träet ska vara torrt och inte slå sig mera. Om du använder brädor som har legat ute ska de acklimatiseras inomhus ett par veckor.
Kanterna görs jämna med en cirkelsåg som styrs av en sågskena. Skenan läggs så nära kanten som möjligt för att du inte ska såga bort mer än nödvändigt. Såga vinkelrätt så jämnas kanten till.
Den plana ytan garanteras av kex
För att kanterna inte ska glida i det våta limmet - och brädorna förskjuts en bit - när vi spänner ihop med limknektar, styr vi dem med platta pluggar (lamellpluggar) som även kallas kex. Kexen sticks in i avlånga spår som fräses ut med lamellfräs, som är en specialmaskin. Den ställs in så att spåret hamnar ungefär mitt på kanten. Det viktigaste är att spåren alltid fräses med samma avstånd till ovansidan. Maskinen ser till att alla kex sitter lika högt och att brädorna hamnar på samma nivå.
Markera för varje kex på var 25:e-30: cm. Brädorna skjuts ihop kant mot kant med undersidan uppåt. Gör ett tydligt märke 2-3 cm in på varje bräda som anger kexets mitt. Markera för alla kex.
Spåren till kexen fräses med maskinens lodräta markering vid varje streck. Fräshöj-den ställs in genom att vi lägger den på en skiva så att fräsen hamnar mitt på kanten. Spänn fast brädan och tryck in fräsen.
Stoppa ner kex och limma. Alla kex ska limmas fast så du lägger lim i spåren och på brädkanterna. Spåren är för långa så även om fogen låses i höjd är den flexibel i sidled.
Tryck ihop brädorna och spänn fast dem mellan två bockar. Bockarna är helt raka reglar som ser till att skivan inte böjer sig när den spänns ihop. Dra inte åt för hårt till att börja med.
Skivan sågas till och görs till ett bord
När limmet har torkat cirka en timme kan du minsta trycket från limknektarna och överflödigt lim torkas bort. Låt skivan vila till nästa dag innan du arbetar vidare med den.
Nu har du tillverkat en egen stavlimmad träskiva och den kan förvandlas till ett bord - eller vad du vill göra.
När vi har sågat till skivan så att den har rätt mått, fräser vi kanterna en aning sneda så att skivan ser tunnare ut än den är. Två spikreglar på undersidan gör den stadigare innan vi putsar och oljebehandlar skivan.
Vi fräser längs kanterna på undersidan för att få dem cirka hälften så tjocka. Det görs med en 45 graders fasfräs. Då ser skivan tunnare ut. Ovansidans kanter fräses lite lätt med samma frässkaft.
Vi skruvar fast två reglar på undersidan av skivan för att den ska förbli plan. Reglarna har sågats ut ur en terrassbräda och de fästs med två st. 4 x 45 mm skruvar i varje bräda.
Skivan slipas plan och läcker. Först tar vi bort små limfläckar och ojämnheter med ett grovt slippapper (korn 40). Därefter finslipas med korn 80 och korn 120. Till sist oljebehandlas skivan med mellanslipning.
Material
Materiallistan är ganska enkel för ett bord med en bordsskiva som du limmar själv: En stapel brädor, två bockar, snickarlim, en näve med skruvar och en påse lamellpluggar (de är de som oftast kallas kex).
Allt material kostade under 500 kronor. Om du inte har en lamellfräs har du kanske råd att köpa en. Ferm lamellfräs kostar endast cirka 750 kronor.
Tips & Tricks
Fyra bockar ger dig koll över jobbet
Arbetet med att spänna ihop brädorna kan underlättas en hel del om du gör som vi: tillverkar fyra bockar i förväg.
Bockarna används till att börja med för att hålla brädorna på samma nivå när de spänns ihop med limknektar från sidorna.
Genom att lyfta upp bockarna ser vill till att alla tvingar kan placeras på ett perfekt sätt. Slutligen gör bockarna det lättare att skydda underlaget mot limspill - då slipper vi att brädorna limmas fast på underlaget.
Om du tillverkar en limträsskiva som är större än vår kan du ev. behöva flera bockar.
De undre delen av bockarna står på ”fötter”, som lyfter upp dem 27 mm ovanför arbetsbordet och ser til att de inte välter. Fötterna ska vara plana, ha samma höjd och vara 5-10 cm längre än skivan. En kloss i den bakre kanten gör det lätt att styra dem.