Olja ger den fina skivan en djupare glöd och framhäver ådringen. Dessutom gör olja att skivan bättre tål både fukt och smuts.

Olja ger den fina skivan en djupare glöd och framhäver ådringen. Dessutom gör olja att skivan bättre tål både fukt och smuts.

Det är otroligt lätt att sätta ihop en stavlimmad skiva själv. Och det krävs inte många specialverktyg för att förvandla en stapel snygga brädor till en läcker bänkskiva.

LÄS OCKSÅ: Limträbalken är genial

När en möbelsnickare tillverkar stavlimmade skivor använder han sig av kraftiga maskiner. Rikthyveln tar bort ojämnheter och ger brädorna räta vinklar och hans planhyvel ser till att alla brädor blir lika tjocka och breda.

Men du kan klara dig utan en plan- och rikthyvel. Du måste dock från början se till att alla brädor är lika tjocka. Ojämna kanter kan du enkelt såga raka med en cirkelsåg och sågskena.

LÄS OCKSÅ: Planhyveln – ett givet inslag i snickarverkstaden

Vackert och billigt bord i lärkträ

Här ska vi sätta ihop en bordsskiva av några snygga lärkbrädor som vi köpte billigt. De är 12 cm breda och med endast fem brädor kan vi skapa en 70 cm bred skiva (resten försvinner vid sågning). Med två bockar från Ikea kostar bordet cirka 500 kr.

Det här behöver du

Materiallistan är ganska enkel för ett bord med en bordsskiva som du limmar själv: En stapel brädor, två bockar, snickarlim, en näve med skruvar och en påse lamellpluggar (de är de som oftast kallas kex).

Allt material kostade under 500 kronor. Om du inte har en lamellfräs har du kanske råd att köpa en. Ferm lamellfräs kostar endast cirka 750 kronor.

LADDA NED HELA ARTIKELN och hämta en steg-för-steg-byggbeskrivning.