Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Limträbalken är genial

Skriv ut Spara artikel

Limträ och limträbalkar används i många typer av konstruktioner och byggnationer. Limträbalkar är geniala, och ofta bättre än stål. Läs här varför.

Limträ och limträbalkar tillverkas i många olika dimensioner.

Limträ och limträbalkar tillverkas i många olika dimensioner.

Vad är en limträbalk?

Limträ kallas även för laminerat trä, och det består av flera mindre trälameller som limmats samman till ett större ämne. Detta gäller även för limträbalkar, som också är limmade samman av lameller, som kan variera i tjocklek från några få millimeter till flera cemtimenter.
De flesta känner igen limträbalkar från stora offentliga miljöer som bibliotek eller idrottshallar, där de ofta stöttar upp takkontruktionen. Ofta tillverkas limträbalkar av gran.

Varför limträbalkar?

Limträ och limträbalkar är lätta att tillverka och de får exakt de dimensioner som efterfrågas i en konstruktion. Det är inte alltid möjligt med vanliga träbalkar. Möjligheterna är däremot nästan oändliga när man framställer en limträbalk.

Limträbalk med stor styrka

En stor fördel med limträbalkar är att de är mycket starka. Eftersom en limträbalk är uppbyggd av flera lager med lameller, utjämnas eventuella svagheter i det stora trästycket. Det gör att limträbjälken är mycket starkare än vanligt massivt timmer av samma träslag.

Limträ är brandsäkert

Det kan verka konstigt att limträ skulle vara brandsäkert, för trä brinner ju. Men limträ och limträbalkar är faktiskt mycket motståndskraftiga mot brand. Större dimensioner av limträ förkolnar i stället för att brinna, och en limträbalk har därför det man kallat för en långsam brinnhastighet. En limträbalk bevarar även mycket av sin styrka under en brand, i motsats till stål som riskerar att böjas när de värms upp.

Limträbalkar och gör det själv

Som gör-det-självare kan man ofta få glädje av limträbalkar. Har man lust och förmågan kan man skapa något ganska så spektakulärt, eftersom limträbalkar kan formas på ett sätt som gör att endast fantasin sätter gränser. Dessutom är limträbalkar det perfekta valet om man ska bygga ett garage eller liknande. Limträbalkar kan användas både som golvbjälkar, till takkontruktionen och limträ finns även som stolpar i alla möjliga utformningar.

Limträbalkar kan utformas på alla möjliga sätt och är perfekta till takkonstruktioner.

Limträbalkar kan utformas på alla möjliga sätt och är perfekta till takkonstruktioner.

Limträbalk - kvalitet

Limträ och limträbalkar finns naturligtvis i olika kvaliteter. Den bästa nåbara kvalitetet betecknas “GL-30h”.
GL är en förkortning för “glued laminated timber”, alltså limmat och laminerat trä.
Siffran 30 anger ett värde på hållfastheten. Limträ och limträbalkar finns även i hållfasthetsklass lägre än 30, exempelvis 28 och 24.
Slutligen indikerar “h:et” att det är homogent trä hela vägen genom limträbalken, vilket även har betydelse för styrkan i limträbalken.

Behandling av limträbalkar

Ofta levereras limträ och limträbalkar obehandlade. En av fördelarna med att använda limträ och limträbalkar är att man själv kan efterbehandla limträet, som man gör med vanligt trä. Därför är det möjligt både att måla, olja eller ge sitt limträ någon form av träskydd. Det sistnämnda kan vara en bra idé om man vet att limträet ska utsättas för fukt.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Limträbalken är genial
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka