Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så sätter du plattor på golv och vägg

Skriv ut Spara artikel

När du har tänkt ut hur dina plattor ska fördelas, och sedan säkerställt att underlaget som de ska sitta på är helt plant, är du redo för själva uppsättningen. Det färdiga resultatet beror på många små faktorer, men gemensamt för dem alla är precision. Små misstag avslöjas direkt, så plattorna måste sitta exakt i nivå och med helt jämna fogar. Här kan du se hur du ska göra för att lyckas med arbetet.

Præcision til flisearbejdet

PRECISION: När kakelfixet har härdat sitter plattorna orubbligt fast. Så lägg tid på planering och uppmätning. Och justera medan fixet är mjukt.

KAKELFIX

1. Fixet blandas upp med vatten efter anvisningarna. Fixet börjar härda direkt när vattnet tillförs, så blanda bara så mycket som du hinner använda. Fix till 1/? m2 plattor är ofta lagom.

Limmet har rätt konsistens när du kan lägga en klump på tandspackeln utan att limmet flyter ut. Limmet blandas med omrörare i borrmaskinen eller - mer effektivt - en elektrisk blandare, som du kan hyra.

2. Fixet har rätt konsistens när du kan lägga en klump på tandspackeln utan att den flyter ut. Fixet blandas med visp i en borrmaskin eller – mer effektivt – en bruksblandare, som du kan hyra.

Viktigt: Använd primer!

Sugande underlag, t.ex. lättbetong, gips, betong och puts, maste tätas med primer innan kakelfixet påfors. Primern säkrar att underlaget inte suger ut vatten ur fixet. Utan primer fäster fixet dåligt.

Ofta är primern – eller förankringsgrunden som den också kallas – färgad, så att du lättare kan se hur långt du har kommit. Färgen försvinner när primern har torkat.

Underlaget ska vara rent och fritt från smuts och damm, och alla sprickor ska vara igenspacklade innan du applicerar primern.

3 METODER: SÅ SÄKERSTÄLLER DU EN JÄMN FOGBREDD

Det är viktigt att fogarna är exakt lika breda, både våg- och lodrätt. Ovana kan med fördel använda små plastkryss som pressas in i fixet och blir sittande. Nackdelen är att de bara kan användas vid räta vinklar och att de kan synas efter fogning.

Snöre eller brickor är lite svårare att styra. Å andra sidan kan snörena justeras vid små ojämnheter i plattorna eller underlaget.

Kryss, avståndsbrickor och snöre finns i olika tjocklekar.

STORA PLATTOR PÅ GOLV

1. Golvklinker ska läggas helt plant, och det är en utmaning vid större format på plattorna. Lösningen är att dra plattorna i nivå med små plastclips.

2. Clipsen finns i olika modeller, t.ex. dessa, där clipsens botten sticks in under två plattor, varpå en kil pressas in och tvingar de båda plattorna i nivå.

3. De olika clipsen fungerar på ungefär samma sätt. De är inte särskilt billiga, men till ett redan dyrt klinkergolv kan de vara värda den extra kostnaden.

STORA PLATTOR PÅ VÄGG

1. Börja med den näst nedersta raden. Hitta den lägsta punkten på golvet, mät upp en hel platta + en fogbredd, och rita en vågrät linje för en rad plattor.

2. De stora väggklinkerna får du i samma nivå genom att hålla ett vattenpass eller en lång rak bräda över en skarv medan du slår försiktigt med en gummiklubba.

3. Den nedersta raden sätts sist. Skär till längs golvet, applicera fix och tryck upp plattan med rätt fogavstånd. Fixera med gaffatejp över skarven.

TIPS: TANDSPACKEL

Ju större plattor, desto större tänder ska det vara på tandspackeln som du använder till fixet. Du kan se om spackeln är tillrackligt stor genom att lyfta upp första plattan och se om det är fixränder på hela undersidan.

Tandspartel

MÖJLIGHETER: NÄR PLATTAN SKA KAPAS

Nar kakel och klinker ska delas eller skäras till kring olika hinder ska du välja verktyg efter platta och uppgift. Använd kakelskärare till vanliga kakelplattor och våtkap till hårdbrända klinkerplattor.

Fliseskærerog vådskærer

Hål fixar du med hålsåg med diamantklinga, och böjar formas med kakeltång.

Hulsav og flisetang
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Så sätter du plattor på golv och vägg
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka