Kakel på ett utåtvänt hörn

När kakelplattorna ska mötas i ett hörn, kan du välja att föra dem helt ut till kanten. Det ger en oglaserad och asymmetrisk kant; å andra sidan är det enkelt att utföra. Det finaste resultatet får man om man låter kakelplattorna mötas i en fog precis på hörnet – en fog med samma bredd som plattornas övriga fogar. Det kräver lite mer arbete och precision.

Kakel på ett utåtvänt hörn

SYMMETRI: Väljer man att låta kakelplattorna mötas i en fog i hörnet, kräver det att plattorna skärs till i en vinkel som passar hörnet – oftast 45 grader.

UPPMÄTNING OCH TILLSKÄRNING

1. Plattornas placering bestäms. Det blir finast med en hel platta ut mot det yttre hörnet och en hel platta i den översta raden. Kom ihåg att ta hänsyn till tjockleken på plattan på den andra sidan.

2. Sätt en stödlist på väggen. Den placeras så den stöttar upp den näst nedersta kakelraden. Den nedersta raden ska i regel anpassas i höjden, så den sätts lämpligast upp till sist.

3. Plattan skärs till så att kanten ut mot hörnet får en sned vinkel. Oftast fungerar det med 45 grader. Använd en diamantskiva till vinkelslipen.

4. Så här ser det ut när två plattor – båda med en kant som är snedskuren vid 45 grader – sammanfogas för att nå om ett rakt hörn.

Två valmöjligheter

På yttre hörn kan man välja att sätta kant mot kant eller i vinkel, där kanterna sågas till med ett 45-graders snitt. Det är den metod vi visar här. Väljer man kant mot kant-lösningen, blir kakelkanten synlig.

Redaktionen rekommenderar: Sätt tätskikt i badrummet

Kakel på ett utåtvänt hörn: Två valmöjligheter

Överst skärs plattorna vid 45 grader. Nederst är plattorna satta kant mot kant.

Viktigt om säkerhet

Hörselkåpor, säkerhetsglasögon och mask är nödvändig säkerhetsutrustning när man använder en vinkelslip till att skära och slipa kakel.

KAKLING

1. Vänd de tillskurna kanterna mot varandra, och tryck fast plattorna i kalelfixet på var sida om hörnet. Gå efter ögonmått; kakelsnöre fungerar inte här.

2. Börja nästa rad i hörnet. Rikta in plattorna så att mellanrummet passar exakt till fogen i föregående rad.

3. När kakelfixet torkat tas stödlisten bort. Därefter skärs de nedersta plattorna till, så att höjden passar. Låt kakelfixet torka.

FOGNING AV KAKELPLATTOR

1. Plattorna fogas från båda sidor, så fogmassan fyller ut fogen och bildar ett skarpt hörn. Använd en gummispackel, och arbeta med diagonala rörelser.

2. När fogmassan har stelnat så mycket att den är stabil, kan hörnfogen rundas av och försiktigt formas med en hårt urvriden svamp.

3. När fogen är helt torr kan man se en “hinna” på kakelplattorna. Den tas bort genom att du polerar ytan med en mjuk och torr trasa.

LÄS OCKSÅ: Foga kakel - Så gör du!

Verktyg till vinklade snitt

De bästa verktyget till att skära och slipa kanterna på vanliga kakelplattor är en diamantskiva till vinkelslipen. Det kan vara lite svårt att styra i början, så det lönar sig att öva. Till hårda kakeltyper och klinker kan man använda en kakelskärare som skär med en vattenkyld diamantklinga. Den kan köpas eller hyras i de flesta byggvaruhus.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Murare