Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur fogar man om?

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Problem:Ett antal fogar på den västvända gaveln är skadade och därför har jag tänkt att foga om. Men jag vet inte riktigt hur arbetet ska utföras. Vilka verktyg behövs för att få bort resterna av fogarna? Vilka verktyg behöver jag för att lägga bruk i fogarna så att det blir snyggt?Lösning:

Problem:

Ett antal fogar på den västvända gaveln är skadade och därför har jag tänkt att foga om. Men jag vet inte riktigt hur arbetet ska utföras. Vilka verktyg behövs för att få bort resterna av fogarna? Vilka verktyg behöver jag för att lägga bruk i fogarna så att det blir snyggt?

Lösning:

Börja med att noga undersöka väggen och fogarna. Även om det ser ut att endast vara några få fogar som är skadade, så kan det visa sig vara flera som bör göras om. Det upptäcker du först när du kratsar lite lätt i dem.

De skadade fogarna ska därefter fräsas ut till 15–30 mm djup beroende på hur skadade de är. Detta görs lättast med en fogfräs, ett verktyg som du kan hyra eller köpa (för 700–800 kr) och montera på din vinkelslip.

När du har fräst ska fogarna borstas rena med styv borste innan de vattnas så att tegelstenarna inte suger till sig fukten ur fogbruket. Lägg på bruket med hjälp av en fogslev och tvätta av väggen när bruket har härdat.

Steg 1:

Hur fogar man om?

Fräs upp de gamla fogarna. Det kan göras med vinkeslip med fogfrästillbehör.

Steg 2:

Hur fogar man om?

Borsta rent på väggen. Skölj sedan fogarna med vattenslang.

Steg 3:

Lägg nytt bruk i fogarna med en fogslev. Fogslevar finns i ett par storlekar så du kan alltid få en som passar till fogarna i din vägg.

Läs även: Hållbara fogar på gammalt sätt

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka