Hur fogar man om?

Problem:Ett antal fogar på den västvända gaveln är skadade och därför har jag tänkt att foga om. Men jag vet inte riktigt hur arbetet ska utföras. Vilka verktyg behövs för att få bort resterna av fogarna? Vilka verktyg behöver jag för att lägga bruk i fogarna så att det blir snyggt?Lösning:

Problem:

Ett antal fogar på den västvända gaveln är skadade och därför har jag tänkt att foga om. Men jag vet inte riktigt hur arbetet ska utföras. Vilka verktyg behövs för att få bort resterna av fogarna? Vilka verktyg behöver jag för att lägga bruk i fogarna så att det blir snyggt?

Lösning:

Börja med att noga undersöka väggen och fogarna. Även om det ser ut att endast vara några få fogar som är skadade, så kan det visa sig vara flera som bör göras om. Det upptäcker du först när du kratsar lite lätt i dem.

De skadade fogarna ska därefter fräsas ut till 15–30 mm djup beroende på hur skadade de är. Detta görs lättast med en fogfräs, ett verktyg som du kan hyra eller köpa (för 700–800 kr) och montera på din vinkelslip.

När du har fräst ska fogarna borstas rena med styv borste innan de vattnas så att tegelstenarna inte suger till sig fukten ur fogbruket. Lägg på bruket med hjälp av en fogslev och tvätta av väggen när bruket har härdat.

Steg 1:

Fräs upp de gamla fogarna. Det kan göras med vinkeslip med fogfrästillbehör.

Steg 2:

Borsta rent på väggen. Skölj sedan fogarna med vattenslang.

Steg 3:

Lägg nytt bruk i fogarna med en fogslev. Fogslevar finns i ett par storlekar så du kan alltid få en som passar till fogarna i din vägg.

Läs även: Hållbara fogar på gammalt sätt

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fogar