Skivor i full längd
Både när du reser nya väggar och när du klär en befintlig vägg med gipsskivor, så ska du välja skivor som går från golv till tak. Då slipper du skarva skivorna längs kortsidorna som saknar fas för spackling. Arbetet är enklare med långa skivor och väggen blir snyggare eftersom det är svårt att få kortsideskarvar snygga. Alternativet är att använda takskivor med fasade kanter.
Perfekt fogning längs långsidorna
Standardskivorna av gips har försänkta kanter längs långsidorna och rakt avsågade kanter längs kortsidorna. Fasningen på långsidorna gör det lätt att spackla skarvarna på ett snyggt och osynligt sätt. I innertak kan man inte undvika skarvning längs kortsidorna och därför finns det takskivor med fyra fasade kanter.
Stark och skruvfast
Gipsskivor är normalt klädda med papp på utsidan, men det finns skivor som inte har denna papp (eller kartong): fibergipsskivor. De är tyngre och består av gips och cellulosa. Skivorna har bra brandmotstånd, dämpar ljud och är fullständigt släta. Eftersom de också är starkare än vanliga skivor är de ett bra val.
Stål ger plan vägg
Trä har många fina egenskaper, men en träregel är sällan rak. Det är däremot de stålreglar som i dag finns i alla byggvaruaffärer. Profilerna verkar kanske klena men kombinationen av styva gipsskivor och stålreglar ger en mycket stark konstruktion och framför allt plana väggar.
Ingen fas i hörn
Långsidorna på gipsskivorna är fasade men du bör undvika att starta monteringen mot ett hörn med en fasad kant. Den är däremot perfekt när du skarvar en skiva med en annan. Ska en skiva skjutas in i ett hörn skär du bort den fasade delen. Det innebär att den första regeln ska placeras närmare hörnet än det normala avståndet mellan reglarna.
Skruvar på rak linje
Medan skivorna ligger på bockarna kan du passa på att markera för skruvarna. Dra ett streck på skivan där reglarna hamnar när skivorna har satts på plats. Då vet du precis var du ska skruva mitt på skivan och när reglarna inte syns från framsidan
Ingen putsning
Det är ofta både enklare och billigare att klä en vägg med gipsskivor än att sätta igång med reparation av skadad puts. Det senare kräver ju arbete i flera omgångar med både murslev och putsbräda. Gipsskivorna kan limmas fast på ett torrt och fast underlag med monteringslim. Är väggen däremot ojämn fäster du dem med gipsbruk.
Välj rätt skruv
Skruvarna ska försänkas i gipsskivan utan att gå igenom kartongen och det är möjligt endast om du väljer rätt skruvtyp. Det är egentligen inte så svårt att välja för skruven
heter gipsskruv. Den har försänkt huvud och gängningen ska anpassas efter typ av regel. Till stålreglar används en sorts gipsskruv, till träreglar en annan som har glesare gängning (bilden). Längden på skruven beror på om du ska sätta upp en eller två skivor på reglarna.
Stöd längs alla sidor
Oavsett om du reglar upp stommen till gipsskivorna av stål- eller träreglar så ska du sörja för att reglarna stöttas överallt. Det är ofta nödvändigt att sätta in extra reglar för att skapa fönster- eller dörröppningar.
Du kan slippa tunga lyft
Det är verkligen tungt att montera gipsskivor och det är ofta omöjligt att fästa gipsskivor i tak utan medhjälpare. Men med en skivlyft kan du i lugn och ro justera in skivan på plats utan att överanstränga vare sig rygg eller armar. Lyften rullas på plats och skivan hissas upp så att lyften håller den. Därefter kan du skruva fast skivan. Du kan hyra en lyft eller tillverka en egen.
Lim sparar skruvar och svett
Du går inte att helt slippa ifrån skruvar när du reser en gipsskivevägg, men med en fogpistol laddad med ett monteringslim (gipslim) kan du minska skruvandet i konstruktionen till ett absolut minimum. Om du limmar fast skivor på en befintlig väggbehövs endast skruvar att hålla skivorna medan limmet härdar. Ju färre skruvar du använder, desto enklare spackling.
Gipsskivor kan lätt brytas av …
En nackdel med gipsskivor är att de lätt kan brytas, men det är också en fördel eftersom det då är lätt att korta av en skiva. Till raka spår behövs en hobbykniv och en lång linjal, ett vattenpass eller en gipsvinkel. Kniven skär igenom kartongen på framsidan och sedan kan skivan brytas över en bordskant och kartongen på baksidan skäras av.
Kan bära tunga skåp
Om du redan från början vet att det ska hänga tunga skåp eller hyllor på en eller flera väggar så kan du göra väggen starkare genom att ersätta den innersta gipsskivan med 12 mm plywood.
Runt hörn
I utvändiga hörn monteras reglarna A så att du kan skruva från bägge sidor. Det utvändiga hörnet skyddas därefter med hjälp av en hörnprofil B. I invändiga hörn fästs skivorna med hjälp av en vinkel C.
Akrylfogen stoppar ljudgenomgång
Montera dubbla gipsskivor och sätt de inre skivorna 10 mm från angränsande ytor. Fyll springorna med akrylfogmassa så stoppar du ljudgenomgång. Om du använder ett lager skivor slätas fogen med fogbricka – inte fogsticka, eftersom fukt gör fogen svagare.
Trä i stålreglarna
Om du ska göra plats för en dörr i den nya väggen av gipsskivor och du använder stålreglar så måste du komplettera dessa med träreglar runt dörröppningen. Då får du något att skruva fast karmdelarna i så att de sitter stadigt när dörren monteras.
Sätt alltid stöd bakom kanter utan fas
Om det blir nödvändigt att skarva ett par skivor kortsida mot kortsida, måste du sörja för ett stöd bakom skarven. Antingen ska du skarva mitt på en regel eller också fäster du ett stålband i skarven bakom skivorna. Börja med att fasa av kanterna med hobbykniv eller gipshyvel. Sätt sedan upp skivorna med ett par millimeters avstånd så att det blir plats för spackelmassa i skarven. Armera med tejp och spackla slätt med 45 mm bred spackel.
Papper ökar styrkan
Falsen eller försänkningen, som bildas mellan två gipsskivor som fogats ihop med långsidorna mot varandra, ska fyllas igen. Inte enbart för att skapa en slät yta utan också för att förstärka väggen. Försänkningen ska fyllas med en spackelmassa som binder ihop skivorna. Men massan behöver förstärkas för att inte spricka när den torkar och till förstärkning används armeringsremsor. Det finns två typer: en självhäftande av glasfiber (som läggs på före massan) och en av papper (som läggs i den våta massan). Proffs använder nästan uteslutande pappersarmering även om det är svårare. Men papper förstärker fogen mer än glasfiber.
Fibergips kan limmas
Om dina fibergipsskivor har fasade kanter som vanliga gipsskivor, så spacklas och armeras de på vanligt sätt. Men om skivorna har raka kanter utan fas limmas de ihop med speciallim som fixerar skivorna på plats i förhållande till varandra. När limmet har härdat spacklas skarven mellan skivorna, dock utan armeringsremsa.
Motoriserad slipning
När du slipar spacklade kanter etc. används en bred slipkloss eller ett slipverktyg med slippapper korn 120 eller finare. Om du ska slipa flera väggar, t.ex. i samband med en renovering, lönar det sig att hyra en slipmaskin – en giraffslip. Med den når du högt upp och huvudet på slipen följer väggen. Slipa först när all spackling är klar.