30 mästartips om gips

Gipsskivor skiljer sig en hel del från andra byggskivor och ska därför hanteras, monteras och ytbehandlas på annorlunda sätt. Här får du mästarens bästa råd och knep om just gipsskivor.

Gips i våtrum

Vanliga gipsskivor får inte användas i våtrum – de tål det helt enkelt inte. Välj i stället specialbehandlade och godkända våtrumsskivor. De av gips är specialimpregnerade och hårdare än standardskivorna och väger mera. Är du osäker ska du fråga på byggvaruhuset innan du köper.

Vattenpas

När stommen reses är det viktigt att den blir lodrät och då behövs ett vattenpass.

Spacklar

Snåla inte när du köper spacklar. Välj dem av god kvalitet. Du behöver en 15 cm att pressa in spackelmassan med, en på 30 cm att dra av med och en på 45 cm till utjämning.

Gipshyvel

Gipshyveln är ett bra komplement till hobbykniven. Den kan lätt styras och är både snabb och effektiv när du ska finjustera, fasa av eller släta till en avbruten gipsskivekant.

Hobbykniv

Det är nödvändigt att ha en vass hobbykniv när du arbetar med gipsskivor. Se till att alltid ha med dig ett par extra blad. Gips sliter hårt på eggen och knivbladet blir snabbt slött och river sönder skivan. Välj en kraftig kniv med styvt blad.

Tumstock och talmeter

Tumstocken har du alltid i din ena snickarbyxficka och är alltid till hands. Med den kan du lätt dra ett streck längs kanten. Men komplettera tumstocken med en talmeter – ett mätband som kan överföra mått.

Fotlift

När du reser en vägg och monterar dubbla gipsskivor, så ska de innersta lyftas en bit från golvet. Det kan vara knepigt att lyfta och skruva på en gång. Med en fotlift får du bägge händerna fria.

Penna

Markera på skivorna med en vässad blyertspenna. En snickarpenna är för grov. Kulspets och tusch gör märken som inte kan målas över.

Fästverktyg

För montering av hörnskydd av metall ska du använda ett specialredskap som kallas fästverktyg. Med ett slag från hammaren pressas profilen fast och då slipper du att skruva eller limma.

Gipslåda

En långsmal låda med en skarp och rak kant av stål eller hårdplast är bra att ha. Med din breda spackel lyfter du upp bruk ur lådan och spackeln kan dras av mot den hårda
kanten.

Slipverktyg

När du ska slipa spackelmassan plan har du stor nytta av ett slipverktyg. Det bästa är om du skaffar ett som kan monteras på ett förlängningsskaft. Då slipper du klättra på stegar för att slipa högt upp på väggarna.

Gipsskruvdragare

Om du ska sätta upp många gipsskivor kan det löna sig att använda en gipsskruvdragare. Det finns modeller både för lösa skruvar och för bandad skruv. Maskinerna kan hyras.

Fixertång för stål

Stålreglar kan skruvas ihop med specialskruvar som är både självborrande och gängskärande, men det finns ett smartare sätt: ”nita” ihop reglarna med ett par tryck med en fixertång.

Bits med djupstopp

Med en vanlig skruvdragare kan det vara svårt att ställa in momentet så att skruvarna dras in till exakt djup. Köp en specialbits med djupstopp och montera på maskinen. Det finns också bits med justerbart djup.

Plåtsax

Om du använder stålreglar till dina gipsskiveväggar är plåtsaxen nödvändig. Lägg märke till att det finns både högervända och vänstervända plåtsaxar.

Gipsvinkel

Den speciella gipsvinkeln gör det lättare att skära gipsskivor och resultatet blir bättre. Visst kan du använda en vanlig snickarvinkel när du möter och skär, men den 125 cm långa gipsvinkeln fungerar också som tumstock, snickarvinkel och anhåll under arbetet.

Välj rätt slags skiva

Skivor i full längd

Både när du reser nya väggar och när du klär en befintlig vägg med gipsskivor, så ska du välja skivor som går från golv till tak. Då slipper du skarva skivorna längs kortsidorna som saknar fas för spackling. Arbetet är enklare med långa skivor och väggen blir snyggare eftersom det är svårt att få kortsideskarvar snygga. Alternativet är att använda takskivor med fasade kanter.

Smal variant

Gipsskivor säljs i huvudsakligen två bredder, 90 cm resp. 120 cm. Breda skivor ger färre fogar och mindre spackling, men smala skivor är lättare att hantera och de ger dessutom mindre spill. Är du ensam om monteringen är det betydligt enklare att använda de smalare skivorna på 90 cm.

Perfekt fogning längs långsidorna

Standardskivorna av gips har försänkta kanter längs långsidorna och rakt avsågade kanter längs kortsidorna. Fasningen på långsidorna gör det lätt att spackla skarvarna på ett snyggt och osynligt sätt. I innertak kan man inte undvika skarvning längs kortsidorna och därför finns det takskivor med fyra fasade kanter.

Inte i våtrum

Vanliga gipsskivor får inte användas i våtrum – de tål det helt enkelt inte. Välj i stället specialbehandlade och godkända våtrumsskivor. De av gips är specialimpregnerade och hårdare än standardskivorna och väger mera. Är du osäker ska du fråga på byggvaruhuset innan du köper.

Runda former med raka skivor

Det går faktiskt att sätta gipsskivor i en båge eller andra runda former. Standardskivorna kan nämligen bockas utan att kartongen bryts eller skivan knäcks. Du kan bocka till en diameter på 360 cm. Om du fuktar skivan med vatten kan du bocka till en diameter på 200 cm.

Om du vill skapa ännu mindre bågar ska du välja tunnare skivor och montera dem i flera skikt. Du kan faktiskt bocka en 6 mm tjock gipsskiva i en båge med en radie på 60 cm om den först läggs i blöt ett par timmar i vatten och såpa.

Dubbelt upp

Gipsskivor är relativt billiga och ofta lönar det sig att bygga väggarna av dubbla gipsskivor på bägge sidor i stället för endast en skiva. Konstruktionen dämpar ljud betydligt bättre och den blir så stark att den kan bära tunga skåp.

Smått är smart

Till mindre uppgifter där skivorna måste anpassas på flera ställen och där det är svårt att komma åt, bör du välja mindre gipsskivor. Det finns ju skivor i storlek 60 x 120 cm. Visserligen medför små skivor mer spackling men det lönar sig oftast.

Stark och skruvfast

Gipsskivor är normalt klädda med papp på utsidan, men det finns skivor som inte har denna papp (eller kartong): fibergipsskivor. De är tyngre och består av gips och cellulosa. Skivorna har bra brandmotstånd, dämpar ljud och är fullständigt släta. Eftersom de också är starkare än vanliga skivor är de ett bra val.

Sätt upp skivorna rätt

Såga snett

Med kniven kan du skära raka linjer och sedan bryta av skivan. Ska du däremot göra urtag eller forma skivan efter ett hinder så kan du inte skära. Då måste du använda hålsåg, sticksåg, multiverktyg etc. Kom ihåg att gips gör eggen slö.

Bra bord av gips

Ett par bockar med ett par kraftiga reglar är en perfekt arbetsplats när du ska skära till gipsskivor. Lägg en stapel skivor på reglarna när bockarna står stadigt. När skivorna lagts på får du ett stadigt arbetsbord. Skär med din kniv och dra sedan ut den övre skivan så att du kan bryta den längs det spår du gjort med kniven. Lägg på flera skivor när det är ett par kvar.

Stål ger plan vägg

Trä har många fina egenskaper, men en träregel är sällan rak. Det är däremot de stålreglar som i dag finns i alla byggvaruaffärer. Profilerna verkar kanske klena men kombinationen av styva gipsskivor och stålreglar ger en mycket stark konstruktion och framför allt plana väggar.

Ingen fas i hörn

Långsidorna på gipsskivorna är fasade men du bör undvika att starta monteringen mot ett hörn med en fasad kant. Den är däremot perfekt när du skarvar en skiva med en annan. Ska en skiva skjutas in i ett hörn skär du bort den fasade delen. Det innebär att den första regeln ska placeras närmare hörnet än det normala avståndet mellan reglarna.

Skruvar på rak linje

Medan skivorna ligger på bockarna kan du passa på att markera för skruvarna. Dra ett streck på skivan där reglarna hamnar när skivorna har satts på plats. Då vet du precis var du ska skruva mitt på skivan och när reglarna inte syns från framsidan

Ingen putsning

Det är ofta både enklare och billigare att klä en vägg med gipsskivor än att sätta igång med reparation av skadad puts. Det senare kräver ju arbete i flera omgångar med både murslev och putsbräda. Gipsskivorna kan limmas fast på ett torrt och fast underlag med monteringslim. Är väggen däremot ojämn fäster du dem med gipsbruk.

Välj rätt skruv

Skruvarna ska försänkas i gipsskivan utan att gå igenom kartongen och det är möjligt endast om du väljer rätt skruvtyp. Det är egentligen inte så svårt att välja för skruven
heter gipsskruv. Den har försänkt huvud och gängningen ska anpassas efter typ av regel. Till stålreglar används en sorts gipsskruv, till träreglar en annan som har glesare gängning (bilden). Längden på skruven beror på om du ska sätta upp en eller två skivor på reglarna.

Stöd längs alla sidor

Oavsett om du reglar upp stommen till gipsskivorna av stål- eller träreglar så ska du sörja för att reglarna stöttas överallt. Det är ofta nödvändigt att sätta in extra reglar för att skapa fönster- eller dörröppningar.

Du kan slippa tunga lyft

Det är verkligen tungt att montera gipsskivor och det är ofta omöjligt att fästa gipsskivor i tak utan medhjälpare. Men med en skivlyft kan du i lugn och ro justera in skivan på plats utan att överanstränga vare sig rygg eller armar. Lyften rullas på plats och skivan hissas upp så att lyften håller den. Därefter kan du skruva fast skivan. Du kan hyra en lyft eller tillverka en egen.

Skruva inte för långt

Gipsskruvens huvud ska försänkas så mycket att du kan spackla över det, men det gäller att inte dra in skruven för långt. Om den bryter kartongen så bär skruven inte och då måste du komplettera med en skruv vid sidan av den. Det finns bitshållare med djupstopp för gipsskruvar.

Lim sparar skruvar och svett

Du går inte att helt slippa ifrån skruvar när du reser en gipsskivevägg, men med en fogpistol laddad med ett monteringslim (gipslim) kan du minska skruvandet i konstruktionen till ett absolut minimum. Om du limmar fast skivor på en befintlig väggbehövs endast skruvar att hålla skivorna medan limmet härdar. Ju färre skruvar du använder, desto enklare spackling.

Gipsskivor kan lätt brytas av …

En nackdel med gipsskivor är att de lätt kan brytas, men det är också en fördel eftersom det då är lätt att korta av en skiva. Till raka spår behövs en hobbykniv och en lång linjal, ett vattenpass eller en gipsvinkel. Kniven skär igenom kartongen på framsidan och sedan kan skivan brytas över en bordskant och kartongen på baksidan skäras av.

Avsluta på rätt sätt

Hållbara hörn

Utvändiga hörn på en vägg är sårbara – framför allt om väggen är av gips. Du kan förstärka hörnen med specialprofiler, s.k. hörnskydd. Profilerna finns i olika material, t.ex. stål och plast, och ska limmas, skruvas eller klämmas fast på hörnen innan du spacklar båda sidorna av väggen med en bred spackel. Om hörnet inte är vinkelrätt väljer du i stället flexibla hörnskydd eller en specialtejp med två tunna stålband till väggens sidor. Det finns också hörnskydd av pvc.

Välj rätt spackelmassa

Glöm allt om att blanda pulver och vatten till rätt konsistens. Det finns så många utmärkta blandade massor att köpa. De är enklare att använda och du behöver inte tänka på dosering. Gipsskivetillverkarna har också specialprodukter anpassade för sina gipsskivor. Det går också bra att använda andra massor, men du ska inte använda sandspackel. Den är inte lika stark som gipsspackelmassa.

Kan bära tunga skåp

Om du redan från början vet att det ska hänga tunga skåp eller hyllor på en eller flera väggar så kan du göra väggen starkare genom att ersätta den innersta gipsskivan med 12 mm plywood.

Runt hörn

I utvändiga hörn monteras reglarna A så att du kan skruva från bägge sidor. Det utvändiga hörnet skyddas därefter med hjälp av en hörnprofil B. I invändiga hörn fästs skivorna med hjälp av en vinkel C.

Akrylfogen stoppar ljudgenomgång

Montera dubbla gipsskivor och sätt de inre skivorna 10 mm från angränsande ytor. Fyll springorna med akrylfogmassa så stoppar du ljudgenomgång. Om du använder ett lager skivor slätas fogen med fogbricka – inte fogsticka, eftersom fukt gör fogen svagare.

Trä i stålreglarna

Om du ska göra plats för en dörr i den nya väggen av gipsskivor och du använder stålreglar så måste du komplettera dessa med träreglar runt dörröppningen. Då får du något att skruva fast karmdelarna i så att de sitter stadigt när dörren monteras.

Sätt alltid stöd bakom kanter utan fas

Om det blir nödvändigt att skarva ett par skivor kortsida mot kortsida, måste du sörja för ett stöd bakom skarven. Antingen ska du skarva mitt på en regel eller också fäster du ett stålband i skarven bakom skivorna. Börja med att fasa av kanterna med hobbykniv eller gipshyvel. Sätt sedan upp skivorna med ett par millimeters avstånd så att det blir plats för spackelmassa i skarven. Armera med tejp och spackla slätt med 45 mm bred spackel.

Papper ökar styrkan

Falsen eller försänkningen, som bildas mellan två gipsskivor som fogats ihop med långsidorna mot varandra, ska fyllas igen. Inte enbart för att skapa en slät yta utan också för att förstärka väggen. Försänkningen ska fyllas med en spackelmassa som binder ihop skivorna. Men massan behöver förstärkas för att inte spricka när den torkar och till förstärkning används armeringsremsor. Det finns två typer: en självhäftande av glasfiber (som läggs på före massan) och en av papper (som läggs i den våta massan). Proffs använder nästan uteslutande pappersarmering även om det är svårare. Men papper förstärker fogen mer än glasfiber.

Fibergips kan limmas

Om dina fibergipsskivor har fasade kanter som vanliga gipsskivor, så spacklas och armeras de på vanligt sätt. Men om skivorna har raka kanter utan fas limmas de ihop med speciallim som fixerar skivorna på plats i förhållande till varandra. När limmet har härdat spacklas skarven mellan skivorna, dock utan armeringsremsa.

Motoriserad slipning

När du slipar spacklade kanter etc. används en bred slipkloss eller ett slipverktyg med slippapper korn 120 eller finare. Om du ska slipa flera väggar, t.ex. i samband med en renovering, lönar det sig att hyra en slipmaskin – en giraffslip. Med den når du högt upp och huvudet på slipen följer väggen. Slipa först när all spackling är klar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsskivor