6 misstag du ska undvika när du målar huset

Om du vill byta färg på ditt hus eller friggebod, läs först det här. För även om det kan verka enkelt att måla över en färg med en annan, finns det ett antal saker du måste vara uppmärksam på om färgen ska täcka, se bra ut och hålla i många år.

Vi visar vad som händer om du målar när det är för kallt, när träet är fuktigt eller när solen skiner rakt på.

Vi visar vad som händer om du målar när det är för kallt, när träet är fuktigt eller när solen skiner rakt på.

Det är egentligen inte så svårt att måla. Men när du målar på träpanel utomhus, och om du vill byta från en mörk till en ljusare färg, så måste du, utöver rätt träskydd och bra verktyg, vara utrustad med lite grundläggande kunskap och goda råd från experterna.

Det finns nämligen en hel del som du kan göra fel, och då blir resultatet inte som du hade hoppats: Färgen täcker inte, den blir ful att titta på eller så kommer den inte att hålla så länge, innan du måste måla igen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så här ska du måla vägg, om du vill undvika de klassiska misstagen

Så illa kan det gå

Och det är inte bara tomt snack och gamla rövarhistorier från ljugarbänken.

För att visa dig hur illa det faktiskt kan gå, om du inte bryr dig om varningarna och bara sätter igång när du borde låtit bli, har vi testat varningarna i praktiken.

Vi har bland annat målat direkt på algangripet trä utan att tvätta det, och vi har målat när det varit alldeles för kallt och i direkt solljus.

Redaktionen rekommenderar: Måla huset med din telefon!

Du målar i kallt väder
Vi har lagt en plywoodskiva och en burk med träskyddsfärg i kylen ett par dygn. Båda två håller en temperatur på 6 grader när vi stryker träskyddsfärgen på träet.

Det går inte bra. Träskyddsfärgen är stel och trög. Den flyter inte ut och resultatet är inte bara tråkigt att titta på - träskyddet har helt enkelt inte fäst och kommer att flagna av inom kort.

Du målar i solsken
Det ideala är att måla trä i skuggan vid en temperatur på 20-22 grader. En soldränkt sydvägg blir lätt mer än dubbelt så varm.

Vi har värmt upp en plywoodskiva till 35-45 grader, och därefter har vi strukit på träskyddet. Det märks tydligt att färgen helt enkelt hinner torka innan vi har strukit ut den. Penseln lämnar efter sig tydliga spår, och färgen kan inte flyta ihop. Samtidigt avdunstar vattnet i färgen så snabbt att den bara lägger sig på underlaget utan att fästa ordentligt.

Du målar med olja på vatten
Det finns inte många oljefärger (färg som löses i lacknafta) kvar på marknaden, främst för att de professionella målarna inte får använda dem av hälsoskäl. Men de finns. Medan vattenlöslig färg kan målas på ytor som tidigare målats med oljefärg, går det inte på andra hållet. Målar du med den feta oljan ovanpå vattenlöslig färg, kommer färgen att spricka.

Så om du tvekar vad träet ursprungligen har målats med, använd en vattenlöslig färg. De är (minst) lika bra som de gamla oljefärgerna.

Du målar utan att rengöra
Algerna syns tydligt genom färgen. Det är också tydligt att färgen fäster dåligt och snabbt kommer att flagna av. Det är samtidigt en stor risk att de instängda algerna så att säga “arbetar sig inåt” och får träet att ruttna.

Här har du alltså sparat in på rengöringen och kanske någon timmes arbete på en stor husfasad. I gengäld har du i bästa fall sett till så att du får chansen att måla om nästa år - i värsta fall har du förstört din träfasad.

Du målar på fuktigt trä
Det här händer alldeles för ofta: Våren är på väg och lusten att sätta igång att måla väcks till liv, medan tålamodet får stå tillbaka när bygghandeln spammar din inkorg med erbjudanden om billig träskyddsfärg. Och så målar du - bara för att några månader senare konstatera att färgen flagnar av i stora sjok. Orsaken är att träet, efter månader med regn och snö, innehåller alldeles för mycket fukt.

Du grundar inte
Det kan verka onödigt att behöva investera i två sorters färg, när träet ska byta färg från mörkt till ljust. Men idén bakom grundfärg är att den är billigare än den ofta ganska dyrare men snyggare slutfärgen, som du annars behöver stryka på i fler lager. Går du från en mörk färg till vitt, kan du med fördel välja en ljusgrå grundfärg. Som det syns tydligt här, så lyser den gamla röda färgen igenom, både efter ett lager slutfärg (nederst) och två lager (överst).

Tumregler när du målar

SOLID GRUND
Proffsen säger att “grunden” ska var solid. Det betyder att träet ska kunna ta emot färgen. Det förutsätter att träet tvättas rent från alger och smuts, att lös färg skrapas och slipas bort, och att du stryker rent trä med en färglös grundningsolja innan du målar. Om träet är målat tidigare, och du vill byta färg, är det en bra idé att använda grundfärg. Så ser du till att få en solid grund samtidigt som du sparar in på den ofta dyrare slutfärgen, som annars kräver ett extra lager.

VÄDRET
Det är frestande att sätta igång redan på våren. Men om det är kallt kan färgen inte flyta ihop, även om träet är torrt. Då får du pensel- och rollerspår i färgen. Solsken och 30 grader fungerar inte heller, för då torkar färgen innan du hinner stryka ut den med penseln, och så får du ränder. Du ska satsa på när vädret är lagom: Skugga och cirka 15-23 grader är målarväder.

FUKT
Innan du ens hunnit tänka ”påsk”, har bygghandeln lagt ett berg av fina erbjudanden om träskyddsfärg i både din fysiska och elektroniska brevlåda. Men de flesta år är det helt enkelt inte så torrt på våren att träet har hunnit torka. Fukthalten får inte vara högre än 15 procent. Generellt krävs en lång, torr och gärna varm period för att träet ska kunna torka ut tillräckligt.

GAMMAL FÄRG
Det är inte helt ovidkommande vilken färg som tidigare använts för att måla träfasaden, när du sedan vill måla på den existerande färgen. Du kan alltid måla med en vattenlöslig (vattenbaserad) färg, även på en yta som tidigare målats med olja. Men om du insisterar på att använda en oljefärg, krävs att det även tidigare målats med oljefärg. Målar du med oljefärg på en vattenlöslig färg, går det illa. Om du vill måla med oljefärg men är tveksam om underlaget, slipa ner till trärent.

Rätt ordning

SE PÅ TRÄET
Du kan snabbt skapa dig en uppfattning om hur mycket som behöver göras baserat på hur träet ser ut. Här har algerna fått övertaget, så den röda färgen är nästan borta. Då vet du att det behövs en hel del förberedelse innan du kan måla träet i önskad färg.

RENGÖR
Tvätta träet med algborttagningsmedel blandat med vatten. Skrubba ordentligt med en borste och låt det sitta kvar så länge som tillverkaren rekommenderar. Skölj därefter bort det med vatten. Du kan vid kraftiga angrepp behöva upprepa proceduren.

SKRAPA OCH SLIPA
Om det finns mycket lös färg, börja med en färgskrapa. Är det mindre områden med lös färg, kan du gå direkt vidare till nästa steg: Slipa ytan med en excenterslip. Avflagnade områden ska slipas ner till trärent. Annars behöver du bara slipa lätt så att allt löst går bort. Tvätta bort slipdammet.

GRUNDMÅLNING
Om du ska byta färg, är grundmålningen viktig. Särskilt om du byter från en mörk till en ljusare färg. Grundfärgen fyller, lägger en grundfärg (vitt eller grått), och så är den billigare än slutfärgen.

SLUTMÅLNING
Den ljusa slutfärgen ska strykas på i två lager, för att täcka. Utan grundfärgen hade det säkert krävts tre lager.

Från mörk till ljus

DET KRÄVS EN EXTRA HINK MED FÄRG
Om du har trä som är målat med en ljus färg, är det enkelt att måla över den med en liknande nyans eller en som är mörkare. Men åt andra hållet, från mörk till ljus färg, är det lite svårare.

Rengöring och övriga förberedelser är desamma, men det är klokt att köpa en extra färg, nämligen grundfärg, som du inleder med. Den kan lämpligtvis vara grå. Då är du redan på god väg att byta färg. Och du kan välja en lite billigare färg än den ljusa, ofta rätt dyra färg, som du vill avsluta med.

TEJP AVSLÖJAR ALLT
Om du undrar om den färg som du ska måla över egentligen sitter fast bra nog, kan du ta hjälp av målartejp: Tryck fast tejpen mot det målade träet. Om det följer med färg när du drar bort tejpen, är underlaget inte tillräckligt bra. Då måste du ta bort mer färg - eventuellt ända ner till trärent.

INTE ALLT KAN RÄDDAS
Du kan tvätta och slipa dig fri från många problem, men ibland har träet stått oskyddat för länge. Om du lätt kan trycka in en skruvmejsel eller kniv i träet, är det ruttet. Och då finns det bara en sak att göra. Träet måste bytas (och då måste du måla det ordentligt redan från början).

Rätt verktyg

EXCENTERSLIP
Den mest effektiva slipmaskinen för större ytor är excenterslipen, som med sina effektiva rörelser kan slipa helt trä trärent eller bara mattslipa en yta, beroende på vilket sandpapper du väljer att sätta på. Kom ihåg att tvätta bort slipdammet innan du målar träet.

FÄRGSKRAPA
Färgskrapor finns i många varianter. Välj en som ligger bra i handen. Har du trä som flagnar mycket, är det mer effektivt att börja med färgskrapa än med slipmaskin. Det gäller särskilt om färgen är så sliten att du måste börja från början och skrapa och slipa ner till trärent.

FUKTMÄTATE
Med en billig fuktmätare kan du försäkra dig om att träet inte innehåller mer än 15 % fukt.

PENSEL
Om du målar med pensel, ska du använda en bred fasadpensel. Gärna lika bred som brädorna som du ska måla. Dessutom kan en smalare pensel, som kan komma till där det är lite besvärligt, vara en fördel. Den smala penseln kan eventuellt sättas på ett vinklat skaft, så att du kommer in överallt, även under takfoten osv.

ROLLER
Du kan absolut rolla på träskyddsfärg med en långhårig roller. Utmaningen kan vara att det ofta finns ett spår mellan brädorna, och här har rollern svårt att komma åt - det kräver en pensel. I gengäld går arbetet på själva brädorna lätt. På helt nytt trä och ohyvlat trä är penseln dock att föredra, eftersom den bättre kan arbeta in träskyddsfärgen i träet.

FÄRGSPRUTA
När det är vindstilla kan en bra färgspruta ge ett fint resultat. De små sprutorna, som ofta har en behållare på en liter eller två, är inte lämpade för stora fasader. Särskilt inte när du ska klättra på byggnadsställningar eller stegar. Det blir helt enkelt för krångligt att ständigt behöva fylla på sprutan. Har du en halvprofessionell färgspruta (kan köpas från cirka 8.000 kronor) kan du arbeta blixtsnabbt och få riktigt bra resultat. Men det kräver helst att det är vindstilla.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Målare