Så illa kan det gå
Tumregler när du målar
Rätt ordning
Från mörk till ljus
DET KRÄVS EN EXTRA HINK MED FÄRG
Om du har trä som är målat med en ljus färg, är det enkelt att måla över den med en liknande nyans eller en som är mörkare. Men åt andra hållet, från mörk till ljus färg, är det lite svårare.
Rengöring och övriga förberedelser är desamma, men det är klokt att köpa en extra färg, nämligen grundfärg, som du inleder med. Den kan lämpligtvis vara grå. Då är du redan på god väg att byta färg. Och du kan välja en lite billigare färg än den ljusa, ofta rätt dyra färg, som du vill avsluta med.
TEJP AVSLÖJAR ALLT
Om du undrar om den färg som du ska måla över egentligen sitter fast bra nog, kan du ta hjälp av målartejp: Tryck fast tejpen mot det målade träet. Om det följer med färg när du drar bort tejpen, är underlaget inte tillräckligt bra. Då måste du ta bort mer färg - eventuellt ända ner till trärent.
INTE ALLT KAN RÄDDAS
Du kan tvätta och slipa dig fri från många problem, men ibland har träet stått oskyddat för länge. Om du lätt kan trycka in en skruvmejsel eller kniv i träet, är det ruttet. Och då finns det bara en sak att göra. Träet måste bytas (och då måste du måla det ordentligt redan från början).
Rätt verktyg
EXCENTERSLIP
Den mest effektiva slipmaskinen för större ytor är excenterslipen, som med sina effektiva rörelser kan slipa helt trä trärent eller bara mattslipa en yta, beroende på vilket sandpapper du väljer att sätta på. Kom ihåg att tvätta bort slipdammet innan du målar träet.
FÄRGSKRAPA
Färgskrapor finns i många varianter. Välj en som ligger bra i handen. Har du trä som flagnar mycket, är det mer effektivt att börja med färgskrapa än med slipmaskin. Det gäller särskilt om färgen är så sliten att du måste börja från början och skrapa och slipa ner till trärent.
FUKTMÄTATE
Med en billig fuktmätare kan du försäkra dig om att träet inte innehåller mer än 15 % fukt.
PENSEL
Om du målar med pensel, ska du använda en bred fasadpensel. Gärna lika bred som brädorna som du ska måla. Dessutom kan en smalare pensel, som kan komma till där det är lite besvärligt, vara en fördel. Den smala penseln kan eventuellt sättas på ett vinklat skaft, så att du kommer in överallt, även under takfoten osv.
ROLLER
Du kan absolut rolla på träskyddsfärg med en långhårig roller. Utmaningen kan vara att det ofta finns ett spår mellan brädorna, och här har rollern svårt att komma åt - det kräver en pensel. I gengäld går arbetet på själva brädorna lätt. På helt nytt trä och ohyvlat trä är penseln dock att föredra, eftersom den bättre kan arbeta in träskyddsfärgen i träet.
FÄRGSPRUTA
När det är vindstilla kan en bra färgspruta ge ett fint resultat. De små sprutorna, som ofta har en behållare på en liter eller två, är inte lämpade för stora fasader. Särskilt inte när du ska klättra på byggnadsställningar eller stegar. Det blir helt enkelt för krångligt att ständigt behöva fylla på sprutan. Har du en halvprofessionell färgspruta (kan köpas från cirka 8.000 kronor) kan du arbeta blixtsnabbt och få riktigt bra resultat. Men det kräver helst att det är vindstilla.