Vi visar vad som händer om du målar när det är för kallt, när träet är fuktigt eller när solen skiner rakt på.

Vi visar vad som händer om du målar när det är för kallt, när träet är fuktigt eller när solen skiner rakt på.

Det är egentligen inte så svårt att måla. Men när du målar på träpanel utomhus, och om du vill byta från en mörk till en ljusare färg, så måste du, utöver rätt träskydd och bra verktyg, vara utrustad med lite grundläggande kunskap och goda råd från experterna.

Det finns nämligen en hel del som du kan göra fel, och då blir resultatet inte som du hade hoppats: Färgen täcker inte, den blir ful att titta på eller så kommer den inte att hålla så länge, innan du måste måla igen.

Se hur illa det kan gå

Och det är inte bara tomt snack och gamla rövarhistorier från ljugarbänken. För att visa dig hur illa det faktiskt kan gå, om du inte bryr dig om varningarna och bara sätter igång när du borde låtit bli, har vi testat varningarna i praktiken. Vi har bland annat målat direkt på algangripet trä utan att tvätta det, och vi har målat när det varit alldeles för kallt och i direkt solljus.

Som du kan se i den här gör-det-självbeskrivningen, har vi nu bevisat att du gör klokast i att lyssna på experternas råd. Då blir resultatet av ditt arbete med pensel och roller så mycket bättre.