3 vanliga fel: Gipsskivor

Skruven orsakar sprickor och gipsskivan är felvänd! Det är mycket som kan gå fel när du arbetar med gipsskivor. Här visar vi dig de tre vanligaste gör-det-självmisstagen och hur du undviker dem.

Rita på baksidan av skivan om den ska skäras eller sågas.

1. FEL: Du spegelvänder och skär därför fel!

Om du har satt upp gipsskivor i ett innertak så har du säkert gjort det: skurit fel i en skiva och därmed inte lyckats får skivan att passa runt ett hörn eller ett rör. Trots att det var det som var meningen.

Men felet ligger inte i själva skärningen utan är att du i stället har ritat på skivans framsida och därmed spegelvänt ritningen. Rita på baksidan och mät flera gånger så går det bra.

Skruven ska hålla fast gipsskivan mot regeln och det kan den endast om den inte bryter igenom kartongen - som på bilden till vänster.

LÄS OCKSÅ: Montera gipsskivor

2. FEL: Skruvarna går igenom pappen!

Skruvarna ska förstås sitta fast ordentligt, tänker du kanske och drar ner gipsskruvarna i skivan. Det är riktigt tänkt men metoden är fullständigt galen. Gipsskruven ska nämligen hålla fast gipsskivan i regelstommen och för att klara det får huvudet inte bryta kartongen.

Kartongen är mycket segare än gipset i skivans kärna och den är så spänstig att den ger ett visst motstånd. Det kan inte gipskärnan som i stället smulas sönder.

Skaffa en specialbits för gipsskruvar eller hyr en gipsskruvdragare. Både bits och maskin ser till att skruven dras i exakt så långt som behövs för att den ska få motstånd av kartongen och hålla fast gipsskivan på regeln.

LÄS OCKSÅ: Gipsskruvdragare förenklar arbetet

Skär bort spackelkanten på skivor som sätts mot t.ex. en vägg.

3. FEL: Du vänder en spackelkant mot väggen!

Långsidorna på nästan alla gipsskivor är fasade och det beror på att man ska kunna spackla i skarven mellan två gipsskivor och få en stark, sammanhängande konstruktion. Men om en skiva ska sluta mot en vägg eller dörrkarm så behövs det ingen spackelkant. Tvärtom! För den kräver ju att du fyller upp med spackelmassa för att väggen ska bli slät. Skär därför av spackelkanten när skivor sätts mot ett hinder.

LÄS OCKSÅ: Skivlyft för endast 200 kr

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik