Så här lägger du trägolv runt rör

Trägolv är ganska lätt att lägga, men det kan vara en utmaning att att få det snyggt runt vatten- och elementrör. Det är olika metoder, beroende på om det handlar om ett eller två rör, och om rören sitter tvärs över eller längs med brädorna.

Ett trägolv har väldigt täta skarvar, och det gäller att komma runt rören, så att även dessa skarvarna blir tighta.

Ett trägolv har väldigt täta skarvar, och det gäller att komma runt rören, så att även dessa skarvarna blir tighta.

Ilappning med "kil" i golvbrädan

1. Ett rör är ganska enkelt. Två rör gör det svårare. Börja med att markera rörens placering exakt på golvbrädan (kom ihåg 8 mm luft till vägg). Markera borrets placering vid mitten av rören.

2. Hålen till de två vattenrören borras ut med en hålsåg. Diametern ska vara 10 mm större än röret, så det blir ca 5 mm luft omkring röret.

3. En kil av brädan sågas ut. Sidorna vinklas 20-25 grader från hålen ut mot kanterna, och bladet vinklas även ca 25 grader, så att ovansidan av de bortsågade delarna blir bredast.

4. Sätt kilen på plats med rikligt med vitt trälim. Tryck upp och in mot rören, så att kilen sluter tätt och blir helt plan med golvet.

5. Medan limmet torkar sätts kilen i spänn, genom att försiktigt trycka ner en avståndskil mellan kil och vägg. Överflödigt lim tas bort med en fuktig trasa.

Ilappning mellan två längsgående golvbrädor

1. Den första brädan längs väggen sågas till på bredden, så det är 8 mm luft till väggen när den andra kanten "skär" genom rören. Markera rörens placering.

2. Brädorna sätts ihop långsida mot långsida, och hålen borras med en hålsåg – 10 mm större än rörens diameter, så det är luft runt om rören.

3. Den yttersta brädan läggs på plats med avståndskilar in mot väggen, och nästa bräda slås på plats med ett slagjärn, så att brädan skonas.

Tvärgående ilappning mellan två brädor

1. Gäller det endast ett rör, och kan man planera brädorna så att det blir en skarv, kan du rita upp var två brädor möts ände mot ände.

2. Lyft upp brädorna igen, och för ihop dem i ändarna. Därefter borras ett hål mitt i skarven med en diameter som är 10 mm större än röret.

3. Brädorna stöts ihop runt om röret. Har man varit tvungen att skära av en ändspont ska skarven säkras med lim.

TIPS: Luft runt rören

Det är viktigt att det är gott om luft omkring rören. Golvbrädorna utvidgar sig nämligen och drar sig samman beroende på luftfuktigheten. Finns det inte tillräckligt med luft omkring rören kommer golvet gnaga upp mot dem, när luftfuktigheten är hög. Avståndet mellan rör och golv täcks med en golvrosett, så hellre för mycket luft än för lite.

Hålsåg till helt exakta hål

Hålsågar går att köpa en och en. Men brukar du jämt och ständigt ha ett gör-det-självprojekt igång kan det gott löna sig att köpa ett set med de vanligaste storlekarna (22, 29, 35, 44, 51 och 64 mm) samt ett centrumborr.

Hålsåg finns i två olika varianter. Vanligt skär till hål i gipsskivor, trä, laminerat trä, spånskivor, konstmaterial, PVC, metaller och rostfritt stål. Diamantskär till borrning av hål i kakel, klinker och andra hårda material.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv