Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här lägger du trägolv runt rör

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Trägolv är ganska lätt att lägga, men det kan vara en utmaning att att få det snyggt runt vatten- och elementrör. Det är olika metoder, beroende på om det handlar om ett eller två rör, och om rören sitter tvärs över eller längs med brädorna.

Ett trägolv har väldigt täta skarvar, och det gäller att komma runt rören, så att även dessa skarvarna blir tighta.

Ett trägolv har väldigt täta skarvar, och det gäller att komma runt rören, så att även dessa skarvarna blir tighta.

Ilappning med "kil" i golvbrädan

Ilappning med "kil" i golvbrädan: Börja med att markera rörens placering exakt på golvbrädan

1. Ett rör är ganska enkelt. Två rör gör det svårare. Börja med att markera rörens placering exakt på golvbrädan (kom ihåg 8 mm luft till vägg). Markera borrets placering vid mitten av rören.

Ilappning med "kil" i golvbrädan: Hålen till de två vattenrören borras ut med en hålsåg

2. Hålen till de två vattenrören borras ut med en hålsåg. Diametern ska vara 10 mm större än röret, så det blir ca 5 mm luft omkring röret.

Ilappning med "kil" i golvbrädan: En kil av brädan sågas ut.

3. En kil av brädan sågas ut. Sidorna vinklas 20-25 grader från hålen ut mot kanterna, och bladet vinklas även ca 25 grader, så att ovansidan av de bortsågade delarna blir bredast.

Ilappning med "kil" i golvbrädan: Sätt kilen på plats med rikligt med vitt trälim

4. Sätt kilen på plats med rikligt med vitt trälim. Tryck upp och in mot rören, så att kilen sluter tätt och blir helt plan med golvet.

Lägg trägolv runt om rör: Medan limmet torkar sätts kilen i spänn, genom att försiktigt trycka ner en avståndskil mellan kil och vägg.

5. Medan limmet torkar sätts kilen i spänn, genom att försiktigt trycka ner en avståndskil mellan kil och vägg. Överflödigt lim tas bort med en fuktig trasa.

Ilappning mellan två längsgående golvbrädor

Ilappning mellan två längsgående golvbrädor: Den första brädan längs väggen sågas till på bredden, så det är 8 mm luft till väggen när den andra kanten "skär" genom rören. Markera rörens placering.

1. Den första brädan längs väggen sågas till på bredden, så det är 8 mm luft till väggen när den andra kanten "skär" genom rören. Markera rörens placering.

Ilappning mellan två längsgående golvbrädor: Brädorna sätts ihop långsida mot långsida, och hålen borras med en hålsåg – 10 mm större än rörens diameter, så det är luft runt om rören.

2. Brädorna sätts ihop långsida mot långsida, och hålen borras med en hålsåg – 10 mm större än rörens diameter, så det är luft runt om rören.

Ilappning mellan två längsgående golvbrädor: Den yttersta brädan läggs på plats med avståndskilar in mot väggen, och nästa bräda slås på plats med ett slagjärn, så att brädan skonas.

3. Den yttersta brädan läggs på plats med avståndskilar in mot väggen, och nästa bräda slås på plats med ett slagjärn, så att brädan skonas.

Tvärgående ilappning mellan två brädor

Tvärgående ilappning mellan två brädor: Gäller det endast ett rör, och kan man planera brädorna så att det blir en skarv, kan du rita upp var två brädor möts ände mot ände.

1. Gäller det endast ett rör, och kan man planera brädorna så att det blir en skarv, kan du rita upp var två brädor möts ände mot ände.

Tværgående samling mellem to brædder: Tag brædderne ud igen, og stød dem sammen i enden

2. Lyft upp brädorna igen, och för ihop dem i ändarna. Därefter borras ett hål mitt i skarven med en diameter som är 10 mm större än röret.

Tværgående samling mellem to brædder: Brædderne stødes sammen om røret og samles i fer og not

3. Brädorna stöts ihop runt om röret. Har man varit tvungen att skära av en ändspont ska skarven säkras med lim.

TIPS: Luft runt rören

Det är viktigt att det är gott om luft omkring rören. Golvbrädorna utvidgar sig nämligen och drar sig samman beroende på luftfuktigheten. Finns det inte tillräckligt med luft omkring rören kommer golvet gnaga upp mot dem, när luftfuktigheten är hög. Avståndet mellan rör och golv täcks med en golvrosett, så hellre för mycket luft än för lite.

Hålsåg till helt exakta hål

Hålsågar går att köpa en och en. Men brukar du jämt och ständigt ha ett gör-det-självprojekt igång kan det gott löna sig att köpa ett set med de vanligaste storlekarna (22, 29, 35, 44, 51 och 64 mm) samt ett centrumborr.

Hålsåg finns i två olika varianter. Vanligt skär till hål i gipsskivor, trä, laminerat trä, spånskivor, konstmaterial, PVC, metaller och rostfritt stål. Diamantskär till borrning av hål i kakel, klinker och andra hårda material.

Hålsåg till helt exakta hål
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka