Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laga hål i golvet

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Här har det tidigare gått rör genom golvet. Nu är de borta och kvar finns bara tre onödiga hål som nu ska täppas igen.

Vi börjar med att mäta diametern på det största hålet. Här är det 44 mm.För att kunna jämna till hålet tillverkar vi en schablon. Här använder vi en bit av en golvplanka, där vi borrar ett hål med en hålsåg. Hålet är 5-10 mm större än hålet i golvet.

Vi tillverkar också en schablon för pluggarna som ska användas för att fylla hålen. Den här hålsågen är precis så stor att den rymmer den andra hålsågen. Man kan behöva testa sig fram för att hitta två hålsågar som ger önskat resultat – att hål och plugg stämmer överens.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på hålsåg på 5 minuter

Vi har hittat en bit golvplanka som liknar det befintliga golvet. Då får vi en mer osynlig reparation. Samtidigt bör man kontrollera ådringen, så att pluggen tas ut på en plats som överensstämmer med det befintliga golvet.

Schablonen spänns fast med tvingar på plankan och pluggarna tas ut. Är arbetsstycket tjockt kan du tillverka en längre plugg och sedan dela den i två.Inomhus läggs schablonen med det mindre hålet ovanför hålet i golvet. Schablonens hål måste alltid vara större än det hål som ska fyllas. Annars blir inte kanterna helt raka. Samma hålsåg som användes för att göra hål i schablonen används nu för att rikta hålet i golvet. Var noga med att inte borra djupare än omkring 1 cm.

När du fått bort träet runt kanten med hjälp av exempelvis ett stämjärn eller en skruvmejsel har du fått ett helt cirkelrunt hål som dessutom har en botten där pluggen går emot, så att den inte bara åker igenom när du knackar den på plats. Välj ut den plugg som passar bäst med ådringen i golvet. Lägg på trälim längs pluggens sidor och på dess botten och knacka sedan ner den försiktigt i hålet.

LÄS OCKSÅ: Gör en perfekt reparation av trägolvet

Den uppstickande delen av pluggen som stäms bort med stämjärn så att pluggen hamnar nästan i nivå med golvytan. Övriga hål riktas på samma sätt och fylls med pluggar. Nu behöver man en slipmaskin för att slipa ner pluggarna helt i nivå med golvet. Här använder vi en excentnerslipmaskin. Men det går att använda en vanlig slipmaskin.

Det här golvet är vitpigmenterat och oljat, så för att få en så osynlig reparation som möjligt behandlas området med vit olja.När pluggarna är behandlade ser man inte mycket av reparationen.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka