Entrédörren hänger – lös problemet snabbt och enkelt

Det är irriterande, men de flesta dörrar sätter sig med tiden. Dörrens vikt tynger ner gångjärnen, och därför kommer dörren börja hänga. Det är lyckligtvis ett lättlöst problem.

Intro

Det kan finnas flera orsaker till att en dörr hänger snett och slår sig. Dörrens tyngd och vanligt slitage kan ha lossat på gångjärnens skruvar, så att dörren trycks ner. Det kan också vara karmen som har satt sig på grund av fuktpåverkan. När träet blir fuktigt sväller det. Och när det torkar drar det ihop sig igen. Det kan vara några av förklaringarna till att dörren hänger. Oavsett orsaken så är det ett problem som lätt åtgärdas med några få verktyg.

Vi har hittat fem sätt att lösa problemet med en dörr som har satt sig och hänger snett. Det kan vara så att du löser ditt problem med hjälp av det första förslaget. Annars får du gå vidare och testa de andra möjligheterna.

LÄS OCKSÅ: Så byter du ytterdörren

Material

  • Skruvmejsel
  • Skiftnyckel
  • Hyvel
  • Gånggjärnsriktare

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

Vi har fem lösningar som du kan prova när dörren kärvar. Den första lösningen är ofta tillräcklig, då en hängande dörr ofta visar sig ha lösa gångjärn.

Räcker inte detta, får du prova några av de andra lösningarna. Om inget hjälper kan det krävas att du hyvlar av en bit av dörren, men prova de andra möjligheterna först.

1

Börja med att dra åt skruvarna i gångjärnen. Om skruvarna inte griper i träet kan du byta ut dem mot grövre eller längre skruvar.

2

Försök att justera gångjärnen. Det görs med en gångjärnsriktare. Fördela justeringen på den övre och den nedre delen av varje gångjärn, annars riskerar du att dra ut skruvarna ur karmen eller dörren.

3

Lyft av dörren och sätt gångjärnsbrickor i alla gångjärn. Sätt dörren på plats igen. Brickorna lyfter dörren, så att den inte slår mot tröskeln. Brickorna finns i olika diametrar och tjocklekar. Mät diametern innan du köper gångjärnsbrickorna.

4

Justera karmskruvarna. Moderna karmar är ofta monterade med justerbara karmskruvar. Använd en skiftnyckel och det montageverktyg som tillhör karmskruven. Notera att det inte är säkert att dina karm- skruvar går att justera.

5

Hyvla av en del i nederkant. Om dörren fortfarande kärvar finns det inget annat att göra än att hyvla så att dörr och karm passar. Det är den sista nödlösningen.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ytterdörrar