Dörren hänger i ena sidan, eftersom gångjärnen har blivit lösa.

Dörren hänger i ena sidan, eftersom gångjärnen har blivit lösa.

Det kan finnas flera orsaker till att en dörr hänger snett och slår sig. Dörrens tyngd och vanligt slitage kan ha lossat på gångjärnens skruvar, så att dörren trycks ner. Det kan också vara karmen som har satt sig på grund av fuktpåverkan. När träet blir fuktigt sväller det. Och när det torkar drar det ihop sig igen. Det kan vara några av förklaringarna till att dörren hänger. Oavsett orsaken så är det ett problem som lätt åtgärdas med några få verktyg.

Vi har hittat fem sätt att lösa problemet med en dörr som har satt sig och hänger snett. Det kan vara så att du löser ditt problem med hjälp av det första förslaget. Annars får du gå vidare och testa de andra möjligheterna.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Därför ska du byta ut din gamla ytterdörr

Därför går det galet

  • Vanligt slitage kan ha fått gångjärnens skruvar att lossna.
  • Fukt får träet i dörren att svälla. När fukten försvinner, drar träet ihop sig igen. Det skapar en vridning i dörren, som får den att sätta sig.

LÄS OCKSÅ: Så byter du ytterdörren

Gör så här

Vi har fem lösningar som du kan prova när dörren kärvar. Den första lösningen är ofta tillräcklig, då en hängande dörr ofta visar sig ha lösa gångjärn.

Räcker inte detta, får du prova några av de andra lösningarna. Om inget hjälper kan det krävas att du hyvlar av en bit av dörren, men prova de andra möjligheterna först.