Så byter du ytterdörren

En tung ytterdörr ska helst sitta lite skevt från början. Eftersom den tunga dörren kommer att sätta sig några millimeter under de första månaderna, kommer den att bli rak med tiden.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1/2 dag
Pris
12.000 kronor

Om du följer vår guide är det inte svårt att byta ytterdörr.

Intro

I bygginstruktionen får du tips och tricks för hur du byter din gamla ytterdörr. Vi visar hur du sätter i karmen, justerar dörren och isolerar runt om den.

Instruktion

01
Sätt i karmen 4 Steg

Kom ihåg att lägga klossar på golvet så att karmen blir vågrät. Om du sedan gör märken i dörröppningen där dörren ska sitta, är det enkelt att få in den på rätt plats. Sätt karmen 2 mm högre på sidan med gångjärnen.

1

Märk upp för karmen. Det ska vara 12-14 mm fog hela vägen runt om karmen. Markera så blir det lätt att justera in.

2

Sätt även märken på andra sidan. 5 cm in i öppningen sätter du också markeringar så att dörren hamnar i rätt djup.

3

Lyft dörren på plats. Avståndsklossar är utplacerade på golvet och vi tittar efter de märken som markerar hur djupt dörren ska sitta. Här behöver du lite extra lyfthjälp.

4

Håll fast dörren med kilar. Medan du riktar in dörren låser du den genom att slå in träkilar mellan väggen och karmen från bägge sidor.

02
Rikta karm och dörr 4 Steg

Nu ska först karmen och sidan av dörren justeras på plats. Kom ihåg att det ska vara lika mycket luft till fogarna runt om karmen, och lika mycket luft mellan karmen och den stängda dörren, hela vägen runt. Och så lyfter du karmen på gångjärnssidan 2 mm. Sätt tre skruvar i var sida av karmen. Sätt dem inuti den fals som dören stängs i, så att skruvarna döljs när dörren är stängd. I låssidan ska det sitta en skruv längst ner, en precis under låsblecket och en skruv ut från översta spärren i trepunktslåset.

1

Justera karmen i botten, och fixera med kilar. I sidled kan karmen flyttas med en kofot. När avståndet mellan vägg och karm är lika på bägge sidor lyfter du av dörren.

2

Kolla så att gångjärnssidan är i lod i bägge led. I den andra sidan behöver karmen tills vidare bara sitta ungefär utifrån det märke du gjorde i falsen i början.

3

Häng på dörren på gångjärnen. Håll koll på det översta gångjärnet och justera det nedersta med fingrarna. Då följer det mittersta gångjärnet med och hamnar rätt.

4

Sätt i de två sista skruvarna i låssidan. Först ska du försäkra dig om att dörren stängs med samma avstånd till karmen i hela låssi-dan. Annars är karmen inte i vinkel.

03
Täta med fog 3 Steg

1

Lägg isolering mellan karm och vägg. Använd så mycket mineralull att det sluter tätt, men undvik att pressa ihop det för mycket. Då tappar det en del av sin isolerande förmåga.

2

Sätt tätningslist mellan karm och vägg. Den ska falla in i det spår som är på karmens baksida. Sätt den i samma djup hela vägen runt.

3

Lägg en byggfog ovanpå listen. Alternativt kan du använda en expanderande fogremsa. Då behöver du inte använda tätningslist innan.

Material

  • Ytterdörr
  • Mineralull
  • Tätningslist
  • Byggfog
  • 6 karmskruvar 6,5 x 120 mm

Tidsförbrukning

En halv dag, när den gamla dörren väl är avlägsnad.

Pris

Ca. 12.000 kr. för den här dörren.

Svårighetsgrad

Följ den här guiden, så är det inte särskilt svårt.

Ritning

Video

3D-ritning

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ytterdörrar